Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η πλατεία Κουμουνδούρου μιας άλλης εποχής...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πλατεία Κουμουνδούρου μιας άλλης εποχής...

Μία από τις κεντρικότερες και παλιότερες πλατείες της Αθήνας. Η παλιά της ονομασία ήταν Πλατεία Ελευθερίας. Μερικά τετράγωνα πιο πάνω από το σημείο που βρίσκεται σήμερα το κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάποτε το σπίτι και το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Το επταώροφο σημερινό κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα παλιό διώροφο που στο ημιυπόγειό του λειτουργούσε ένα πολύ γνωστό εστιατόριο, του «Σεμίραμη», που έστρωνε τραπεζάκια και απέναντι στην πλατεία. Το κτήριο κατοικείτο από την οικογένεια του γνωστού καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη.

Ακριβώς απέναντι θυμάμαι τον παραδοσιακό φωτογράφο με τη μηχανή στηριγμένη σε τρίποδο και με σκοτεινό θάλαμο. Πόσες φωτογραφίες μας είχε τραβήξει αυτός ο παππούς - φωτογράφος! Μερικά μέτρα πιο πάνω, στην άλλη πλευρά της πλατείας, βρίσκαμε το νόστιμο σάμαλι που πουλούσε ένας άλλος παππούς με μια δραχμή το κομμάτι. Μαζί με το σάμαλι σου έδινε και ένα ποτήρι νερό να ξεδιψάσεις!

Αλλά το πιο σημαντικό μέρος ήταν η στρογγυλή δεξαμενή. Αυτή γέμιζε το καλοκαίρι με το νερό της ΟΥΛΕΝ και όλα τα παιδιά βουτούσαν μέσα με φωνές και αλαλαγμούς. Καταλαβαίνετε τι γινόταν, όταν μιλάμε για παιδιά από πέντε γειτονιές: Μεταξουργείο, Κουμουνδούρου, Ψυρρή, Θησείο, Βοτανικό. Λίγη ώρα μετά το γέμισμα της δεξαμενής, το νερό γινόταν θολό και έπαιρνε χρώμα καστανοκίτρινο, συνέπεια της άμμου που περιέβαλλε τη δεξαμενή και την οποία τα παιδιά την «κουβαλούσαν» μέσα στο νερό μαζί με κάτουρα και φτυσιές!

Ένα βράδυ, παίζοντας στην «αμμουδιά» της δεξαμενής, ρώτησα ένα κοριτσάκι της ηλικίας μου αν έχει φίλο. Εκείνο μου απάντησε αμέσως: «Γιατί; Μήπως θέλεις να γίνεις εσύ»; Με αιφνιδίασε τόσο πολύ, που το έβαλα στα πόδια…

Στο άκρο της πλατείας, προς την οδό Πειραιώς, βρίσκονταν οι αφετηρίες των αστικών λεωφορείων. Μεταξύ αυτών το λεωφορείο για τον Σκαραμαγκά, που την εποχή εκείνη ήταν ακόμη θέρετρο των Αθηναίων. Το εισιτήριο κόστιζε μια δραχμή και δέκα λεπτά. Τα λεωφορεία για τον Σκαραμαγκά έφευγαν κάθε δέκα λεπτά «πήχτρα» στον κόσμο. Καλά - καλά δεν έκλειναν οι πόρτες τους. Με την επιστροφή από τη θάλασσα, το απόγευμα, πάλι στην πλατεία για παγωτό ΕΒΓΑ.

Στην πλατεία, πάλι επί της οδού Πειραιώς, στεγαζόταν το Βρεφοκομείο Αθηνών με τη γνωστή «βρεφοδόχο», ένα ειδικό κουτί στο οποίο έβαζαν τα παράνομα βρέφη οι μητέρες τους ανώνυμα για να βρουν καταφύγιο όταν εκείνες τα εγκατέλειπαν. Σήμερα το κτήριο αυτό στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL