Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Ενας χρόνος από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου - Αύριο Σάββατο στις 2 μ.μ. στην οδό Γλάδστωνος / Πορεία για τη δικαιοσύνη, και τη μνήμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενας χρόνος από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου - Αύριο Σάββατο στις 2 μ.μ. στην οδό Γλάδστωνος / Πορεία για τη δικαιοσύνη, και τη μνήμη

Σε πορεία και στη συνέχεια σε ανοιχτή συζήτηση στην πλατεία Συντάγματος καλεί η πρωτοβουλία Justice For Zak / Zackie και η ανοιχτή συνέλευση για τον Ζακ / τη Ζackie το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος μέρα μεσημέρι, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών. Σε συμμετοχή καλεί και η Διεθνής Αμνηστία, που διενεργεί ταυτόχρονα παγκόσμια εκστρατεία. Το ραντεβού είναι στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου στην οδό Γλάδστωνος.

"Πέρασε ένας χρόνος με ψέματα, προσβολές και τυμβωρυχίες. Ο Ζακ, περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οροθετικός, genderqueer, drag queen, αντιφασίστας και μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δολοφονήθηκε από όλα αυτά που πολεμούσε όσο ζούσε. Από τον κοινωνικό εκφασισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη θεσμική βία και την κοινωνική απάθεια. Πρώτα στην κοινωνική αρένα της Γλάδστωνος κι έπειτα στη μιντιακή αρένα" σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι "δεν τα κατάφεραν γιατί χιλιάδες άνθρωποι αντέδρασαν και δεν αποδέχτηκαν τη φρίκη ως ‘κανονικότητα’. Το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης έγινε παγκόσμια καμπάνια, ένα αίτημα που παραμένει ανεκπλήρωτο αλλά ενεργό.

Έναν χρόνο μετά, όλοι οι δολοφόνοι -αφεντικά και αστυνομικοί- κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητα σκορπούν το ρατσιστικό τους δηλητήριο εις βάρος του νεκρού αδερφού μας και του κινήματος αλληλεγγύης".

"Την ίδια στιγμή, η αστυνομική καταστολή οξύνεται με τη στρατιωτικοποίηση ολόκληρων περιοχών, τις εκκενώσεις αυτοοργανωμένων δομών, τις διώξεις εις βάρος προσφυγισσών/ων, τις σχεδόν καθημερινές μισογυνικές και ομοφοβικές επιθέσεις από άνδρες της αστυνομίας σε υποκείμενα που δεν εκπληρώνουν το φαντασιακό της ‘αρρενωπότητας’. Η πολιτική εξουσία απροκάλυπτα κλείνει το μάτι στην αστυνομική αυθαιρεσία και διογκώνει τον μηχανισμό της ατιμωρησίας μέσω της φάμπρικας των ανέξοδων ΕΔΕ, όπως η ΕΔΕ για τη δολοφονία του Ζακ, που ακόμα δεν έχει επικυρωθεί χάρη στις χυδαίες μεθοδεύσεις της νομικής εκπροσώπησης των αστυνομικών και με τη συνένοχη ανοχή της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της αστυνομίας" επισημαίνουν και υπόσχονται να αγωνιστούν "για να δικαιωθούν οι μνήμες των δολοφονημένων αδερφών μας, του Ζακ, του Παύλου, της Ελένης, του Πετρίτ και όλων αυτών που ‘δεν χώρεσαν’ στις πατριαρχικές και ρατσιστικές ιεραρχήσεις.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος για την ισότητα είναι μακρύς και γεμάτος αγκάθια, αλλά θα τον πάμε μέχρι τέλους. ‘Με αγάπη και γκλίτερ’, όπως μας έμαθε η Zackie, να ξορκίσουμε τον θάνατο".

Ανάλογες πορείες είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας για τον Ζακ

Επιπλέον, οι Νύχτες Πρεμιέρας - Athens International Film Festival τιμούν τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου με την προβολή της ταινίας «Μουσώνας». Η ταινία προβάλλεται στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος και δύο προβολές της είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh.

Η πρώτη προβολή ήταν χθες και η σημερινή είναι στις 9.30 μ.μ. στον κινηματογράφο “Δαναός 2”, την οποία και θα προλογίσει μέλος της πρωτοβουλίας Justice For Zak / Zackie.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL