Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Εξωφρενικοί ισχυρισμοί για την επίθεση της Χ.Α. στο Πέραμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Εξωφρενικοί ισχυρισμοί για την επίθεση της Χ.Α. στο Πέραμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Φαίνεται ότι μετά τη διπλή, πολιτική και δικαστική, πανωλεθρία του καλοκαιριού οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας έχουν μπει σε έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα καταθέσει το ποιο παρανοϊκό σενάριο στην απολογία του. Και είναι αλήθεια ότι σε αυτόν τον τομέα δείχνουν να τα καταφέρνουν καλά -πολύ καλύτερα τουλάχιστον από όσο στην προσπάθειά τους να παρουσιαστούν ως θύματα σκευωρίας ή παρεξήγησης.

Ο συναγωνισμός είναι τόσο μεγάλος ώστε στο τέλος κάθε ημέρας δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι ο νικητής. Χθες για παράδειγμα είχαμε τον Γιάννη Καστρινό, ο οποίος υποστήριξε ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ κρατούσαν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και «μαύρες», αλλά και τον Χρ. Χατζηδάκη, εκ των επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος, που εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Σωτ. Πουλικόγιαννη, γραμματέα του Συνδικάτου Μετάλλου, και το ΠΑΜΕ για τους αγώνες τους στη Ζώνη και υποστήριξε ότι τους συνδέει η... εργατική αλληλεγγύη.

Η κατάθεση του Χατζηδάκη ιδιαίτερα θα μπορούσε να εξελιχθεί στην κορυφαία κωμωδία της διαδικασίας έως τώρα, εάν δεν παρενέβαινε η έδρα να επισημάνει τον παραλογισμό των ισχυρισμών του, πριν αρχίσει να απαγγέλλει Μπρεχτ. Νωρίτερα είχε ήδη υποστηρίξει ότι ήταν μέλος του συνδικάτου του ΠΑΜΕ και όχι του «σωματείου» της Χ.Α. στη Ζώνη, ότι στήριξε το ΠΑΜΕ στις συνδικαλιστικές εκλογές του 2016 (ενώ εκκρεμούσε η κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία του με έγκληση του ΠΑΜΕ) και ότι είχε προτείνει μια συνάντηση ανάμεσα σε αυτόν, τον Πουλικόγιαννη και τον Λαγό για να συζητήσουν όλοι μαζί «για το καλό των εργαζομένων». Όλα αυτά ενώ αποδεχόταν ότι ήταν μέλος της πενταμελούς επιτροπής της Χ.Α. στο Πέραμα.

Για το πώς προέκυψε η συμπλοκή -στην οποία αποδέχεται ότι συμμετείχε- δήλωσε άγνοια, καθώς εκείνος, υποστήριξε, προσπαθούσε να συζητήσει με τον Πουλικόγιαννη για να λυθεί η παρεξήγηση. Χωρίς, όπως είπε, να κρατάει μαδέρι. Στο τέλος μάλιστα ισχυρίστηκε, ότι συνέχισαν τη συζήτηση τραυματισμένοι -και ο ίδιος λίγο περισσότερο!

Ενδιαφέρουσα στιγμή ήταν όταν μίλησε για «συνολικά 50 άτομα» που συμμετείχαν στο επεισόδιο και από την έδρα του επισημάνθηκε ότι στην απολογία του στον ανακριτή είχε μιλήσει για 100. «Πού είναι η αλήθεια;» ρώτησε ο εισαγγελέας, για να απαντήσει ο Χατζηδάκης «Κάπου στη μέση» -ξαναλλάζοντας έτσι τον αριθμό των συμμετεχόντων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Νωρίτερα ο Γ. Καστρινός είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στο συμβάν λέγοντας ότι ήταν περαστικός με το αμάξι του και κατέβηκε να δει τι συμβαίνει επειδή η συμπλοκή είχε σταματήσει την κυκλοφορία. Αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε επαφή με τη Χρυσή Αυγή και υποστήριξε ότι γνωρίζει τα μέλη της «από τη γειτονιά», τα οποία στις αρχικές τους απολογίες των υποδεικνύουν ως συνεργό τους «εκ παραδρομής».

Στο τέλος της ημέρας απολογήθηκε ο Δ. Αγιοβλασίτης, ο πρώτος από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Κατηγορούμενος και για την υπόθεση της επίθεσης στο «Συνεργείο», η απόφαση για την οποία αναμενόταν σήμερα το πρωί, ο Αγιοβλασίτης δεν υπολειπόταν των «συναγωνιστών» του σε εξωφρενικούς ισχυρισμούς.

Ανάμεσά τους ίσως ξεχωρίζει η δήλωση ότι συμμετείχε σε μοτοπορεία της Χ.Α. χωρίς να είναι μέλος της, επειδή ένας φίλος του (επίσης μη μέλος) ήθελε «να δοκιμάσει τη μηχανή του». Υποστήριξε ότι συνομιλούσε με την ηγεσία της Χ.Α. τις ώρες και τις μέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επειδή «ζητούσε εξηγήσεις», ενώ, σε αντίθεση με όσα έχουν ειπωθεί από τους προηγούμενους, είπε ότι η συμπεριφορά της ανακρίτριας απέναντί του ήταν «πάρα πολύ φιλική, σχεδόν μητρική».

Η είσοδος στις απολογίες των κατηγορουμένων για την εγκληματική οργάνωση αποτελεί την ουσιαστική τελική ευθεία της δίκης και θα ολοκληρωθεί με τις απολογίες των βουλευτών της οργάνωσης, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον η «σύγκρουση» των ομάδων του Λαγού και του Μιχαλολιάκου. Η σημερινή απόφαση για την επίθεση στο «Συνεργείο», όπου έχει ήδη προηγηθεί η εξωφρενική άρνηση της εισαγγελέως να κρίνει τις κατηγορίες, είναι πιθανό να λύσει τα χέρια του δικαστηρίου, το οποίο μπορεί να έχει μια τέταρτη υπόθεση «στο χέρι» ενόψει της συνολικής κρίσης του για τη ναζιστική συμμορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL