Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Με 17 ευρώ τη βραδιά στο "σπίτι του Άρη" στη Γαύδο μέσω Airbnb!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με 17 ευρώ τη βραδιά στο "σπίτι του Άρη" στη Γαύδο μέσω Airbnb!

Ένα ιστορικό οίκημα, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1999, βρέθηκε να νοικιάζεται μέσω Airbnb, και μάλιστα χωρίς να κρύβουν την ταυτότητά του, αφού στη δημοφιλή πλατφόρμα έχει καταχωριστεί ως "The House of the Exiles"...

Η περιγραφή είναι ακριβής καθώς, όπως αποκάλυψε το newsit.gr, πρόκειται για το σπίτι που έχτισε ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με δεκάδες μέλη του ΚΚΕ, τα οποία εξορίστηκαν στη Γαύδο το 1931. Στο συγκεκριμένο οίκημα βρήκαν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, ο Μάρκος Βαφειάδης, ο Μενέλαος Λουντέμης και ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης.

Το σπίτι χτίστηκε με πέτρες και μάλιστα ακολουθήθηκε ο "κρητικός ρυθμός", ενώ κάποια στιγμή υπέστη παρεμβάσεις και μετατράπηκε σε καφενείο. Και όμως, επί υπουργίας Ελισάβετ Παπαζώη, το 1999, είχε χαρακτηριστεί «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» από το υπουργείο Πολιτισμού: «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1469/50, το κτήριο που κατασκευάστηκε απ’ τον Άρη Βελουχιώτη και τους συνεξορίστους του στην περιοχή Σαρακήνικο της νήσου Γαύδου, Ν. Χανίων, ιδιοκτησίας Σταύρου Καρυδάκη, με τον περιβάλλοντα χώρο του στα όρια της ιδιοκτησίας, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτηρίου τοπικής αρχιτεκτονικής και είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του νησιού, εφόσον συνδέεται άμεσα με τον Άρη Βελουχιώτη και άλλα πρόσωπα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας» αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση (ΦΕΚ 428, τ.2/ 22.4.1999).

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Έφης Κουλοχέρη, έναν χρόνο από την έκδοση της απόφασης του υπουργείου άρχισαν οι κτιριακές επεμβάσεις στο αρχικό κτίσμα (προσθήκες δωματίων και πέργκολες) και τελικά σήμερα κατέληξε να λειτουργεί ως ξενώνας, καταχωρισμένος στην Airbnb για 17 ευρώ τη βραδιά.

"Ξαπλώστε στη φύση, σε ένα κρεβάτι κάτω από μια κουνουπιέρα και έναν μεγάλο γεμάτο άστρα ουρανό. Με ασφάλεια, σε μια καταπράσινη τοποθεσία, κοντά σε εστιατόρια, πάρκα, τέχνη και πολιτισμό. Θα αγαπήσετε το μέρος, λόγω της θέας, της κουζίνας και της άνεσης. Είναι ιδανικό για ζευγάρια, για όσους αγαπούν την περιπέτεια, για μεγάλες ομάδες και κατοικίδια ζώα" αναφέρει το κείμενο της καταχώρισης στην πασίγνωστη πλατφόρμα. “Ο χώρος μας είναι ένας ιστορικός χώρος, είναι ένα καταπληκτικό κτήριο από ξύλο και πέτρες, μέσα στη φύση, με φανταστική θέα και υπέροχα καταγάλανα νερά” τονίζεται μάλιστα.

"Έχουν γίνει πολλές αλλοιώσεις στον χώρο. Έγιναν προσθήκες, άλλαξε η διαρρύθμιση του χώρου, έχουν εξαφανιστεί τα ονόματα των αγωνιστών που έμειναν εκεί και ήταν χαραγμένα στον κορμό του δέντρου που στηρίζει τη στέγη του σπιτιού” είπε στο newsit.gr ο Αλέκος Μαρινάκης, γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΚΚΕ Χανίων, επισημαίνοντας ότι δεν τιμάει κανέναν αυτό που γίνεται εκεί στο όνομα της ιδιοκτησίας του χώρου από ιδιώτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL