Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Επιδότηση της μητρότητας υπό όρους;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδότηση της μητρότητας υπό όρους;

“Μόνο και μόνο που νιώθω το μωρό μου μέσα στην κοιλιά μου, μόνο και μόνο που σαλεύει το σώμα μου, νιώθω πραγματικά πως η μητρότητα είναι κάτι πολύ ξεχωριστό”, μας λέει η 31χρονη Τζοάννα, που μαζί με τον σύζυγό της περιμένουν σε ένα μήνα από τώρα το παιδάκι τους. “Είναι πρωτόγνωρο το συναίσθημα”, συνεχίζει. Παίρνει μια ανάσα χαράς και προσθέτει: “Δεν ήξερα ότι η μητρότητα είναι τόσο όμορφη”. “Άσε που όταν το μωρό μου δεν κουνιέται, ανησυχώ. Λέω, κάτι συμβαίνει, ας το ξυπνήσω, ας φάω κάτι γλυκό, ας κάνω κάτι για να κουνηθεί”, μας εξηγεί. “Κάθε φορά που βλέπω με τον σύζυγό μου, το μωρό μας στον υπέρηχο, που όλο και μεγαλώνει και η μορφή του αλλάζει, η χαρά μας είναι απίστευτη μεγάλη!” λέει με την ίδια τρυφερότητα η Τζοάννα αγγίζοντας την κοιλιά, την ώρα που το βλέμμα γίνεται υγρό από τη συγκίνηση της προσμονής.

Η Τζοάννα έχει επιλέξει να γεννήσει σε δημόσιο νοσοκομείο με την επίβλεψη του γιατρού της, στον οποίο νιώθει εμπιστοσύνη. Το κόστος εκεί είναι εξαιρετικά χαμηλό έως και μηδαμινό. Όμως δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιλέγουν τα ιδιωτικά μαιευτήρια. Εκεί το κόστος ανέρχεται σε 4.500 ευρώ και γίνεται υπό την επίβλεψη ιδιώτη γιατρού και στο πακέτο περιλαμβάνονται παροχές για την ίδια την μητέρα όσο και για το μωρό. Βέβαια, το μέσο κόστος της ιατρικής παρακολούθησης καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού ανέρχεται μαζί με τα υπερηχογραφήματα στα 1.500 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα και με αφορμή την εξαγγελία της νέας κυβέρνησης για εφάπαξ επιδότηση τέκνου ύψους 2.000 ευρώ για μια μητέρα κάτω των 30 ετών, η Τζοάννα διερωτάται: “Εγώ είμαι 31 ετών. Είμαι οκτώ μηνών έγκυος και σε ένα μήνα γεννάω. Γιατί να εξαιρούμαι εγώ και οποιαδήποτε άλλη συνομήλική μου από την επιδότηση;”.

“Η χορήγηση ενός επιδόματος ή μια φοροαπαλλαγή είναι πάντα θετική, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση ως προς την ηλικία”, σχολιάζει η 25χρονη Ειρήνη, η οποία μπορεί να βλέπει “μακρινό” το σενάριο να αποκτήσει παιδιά, αφού για την ίδια προηγείται η σταδιοδρομία της ως δικηγόρου. “Για μια εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν τα εχέγγυα και πολλές φορές το οικονομικό απόθεμα, ιδίως εάν υπολογίσει κάποιος το κόστος ζωής στην Αθήνα για ένα νέο ζευγάρι που δεν παίρνει κατά μέσο όρο πολύ μεγαλύτερο μισθό από τον βασικό”, επισημαίνει η Ειρήνη.

“Ζητούμενο, λοιπόν, είναι να υπάρξει ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον προκειμένου να υπάρξουν τα εχέγγυα για ένα νέο ζευγάρι να αποκτήσει παιδιά”, τονίζει η Ειρήνη υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υποδομές, όπως οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, για παροχές όπως η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη του παιδιού ακόμη και σε περίπτωση που ο γονέας μείνει ανασφάλιστος, αλλά και η πρόσβαση στα στοιχειώδη, όπως είναι η τροφή και η παιδεία. “Άρα, πρέπει η επιχορήγηση να λειτουργήσει συνδυαστικά με μέτρα προστασίας της γυναίκας στην αγορά εργασίας ως προς την άδεια μητρότητας και την ευελιξία στο ωράριο εργασίας”, υπογραμμίζει η Ειρήνη σημειώνοντας ότι “οι εργοδότες πρέπει να σέβονται τη μητρότητα και να μην απολύουν τις γυναίκες όταν ανακοινώνουν την εγκυμοσύνη τους ή μετά από αυτήν”. Αυτό, κατά την ίδια, θα εξασφαλίζει μια βάση, προκειμένου να ικανοποιηθεί τόσο η ανάγκη των γυναικών για μητρότητα όσο και η βελτίωση της θέσης τους ως προς την ισότητα των δυο φύλων αμβλύνοντας τις μισθολογικές διαφορές, που μέχρι στιγμής ενισχύουν σταθερά τη θέση των ανδρών.

Αναβιώνουν τα αναχρονιστικά έμφυλα στερεότυπα

“Η επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της κοινωνικής χειραφέτησης των γυναικών προϋποθέτει ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο πλέγμα πολιτικών και δράσεων σε όλους τους τομείς στους οποίους σήμερα συναντάμε ανισότητες και έμφυλα στερεότυπα σε βάρος των σύγχρονων αναγκών αλλά και της καθημερινότητας των γυναικών”, αναγνωρίζει στην “Α” η πρώην γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι αυτές οι δράσεις “πρέπει να διαπερνούν όλες τις πολιτικές των υπουργείων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, και δεν περιορίζεται στενά σε μια θεματική ενός μόνο υπουργείου”. Στηλιτεύοντας με αυτό τον τρόπο την επιλογή Μητσοτάκη να μεταφέρει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων στο υπουργείο Εργασίας, η Φ. Κούβελα κάνει λόγο για “υποβάθμιση”. “Όσα στη συνέχεια εξαγγέλθηκαν από την υφυπουργό Εργασίας που περιορίστηκαν μόνο στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας από τη γυναίκα και μάλιστα με ηλικιακούς διαχωρισμούς, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, αποδεικνύουν ότι υπάρχει διαφορετική και υποβαθμισμένη αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων κατά των γυναικών από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία βασίζεται στα γνωστά αναχρονιστικά έμφυλα στερεότυπα”, τονίζει η Φ. Κούβελα.

Πώς υποστηρίζεται πραγματικά η μητρότητα...

Θίγοντας το ζήτημα της προστασίας της μητρότητας, η Φ. Κούβελα αναφέρεται στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και λέει: “Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ αποτρέψαμε απολύσεις εγκύων, στηρίξαμε εργασιακά δικαιώματα γυναικών, πετύχαμε την πραγματοποίηση ειδικών ρυθμίσεων σε προγράμματα του ΟΑΕΔ που βοήθησαν την ένταξη γυναικών στην αγορά εργασίας, επεκτάθηκε η άδεια ανατροφής τέκνου και στις αναπληρώτριες καθηγήτριες”.

Την πικρία της, πάντως, εκφράζει η Φ. Κούβελα για τη γενικότερη τάση ως προς την πολιτική για την ισότητα. “Οι νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές και απόψεις που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη όχι μόνο εμποδίζουν να υπάρξει μια ανάταση νέων δικαιωμάτων στην κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας αλλά έχουμε μείωση και καταστρατήγηση γυναικείων κατακτήσεων και δικαιωμάτων που προκαλούν και κινητοποιούν χιλιάδες γυναίκες στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς”, διαπιστώνει εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο μισθολογικό χάσμα, το οποίο, όπως επισημαίνει, παραμένει “αμείωτο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL