Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Όταν το θύμα είναι γυναίκα, το έγκλημα "γίνεται" πάθους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν το θύμα είναι γυναίκα, το έγκλημα "γίνεται" πάθους

Μπορεί να πέρασε στα ψιλά της προεκλογικής επικαιρότητας αλλά την περασμένη εβδομάδα λίγο, λίγα χιλιοστά, έλειψε να μετρήσουμε μια ακόμα γυναικοκτονία στην Πάτρα. Λίγα χιλιοστά γιατί το μαχαίρι ενός 27χρονου πέρασε χιλιοστά από ζωτικά όργανα της 19χρονης πρώην φίλης του.

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 30 Ιουνίου, όταν ο 27χρονος πήγε στο σπίτι της 19χρονης φοιτήτριας από το Μεσολόγγι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έπειτα από καυγά με τη 19χρονη, ο 27χρονος πήρε ένα μαχαίρι και την μαχαίρωσε αρκετές φορές. Τα πιο σοβαρά τραύματα της 19χρονης φοιτήτριας ήταν στον πνεύμονα και στην κάτω κοιλιακή χώρα, κοντά στο νεφρό. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, ο 27χρονος επικοινώνησε με την αδελφή του, με την οποία και μετέφεραν τη 19χρονη στο νοσοκομείο Πατρών. Ο 27χρονος δράστης συνελήφθη 2 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο, κοντά στη γέφυρα του Ρίο.

Η 19χρονη γυναίκα επέζησε και παραμένει στο νοσοκομείο, ενώ ο 27χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, κατα τις ίδιες πηγές. Ποιοι είναι αυτοί οι όροι; Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και απαγόρευση μετάβασης στο σπίτι της 19χρονης στην Πάτρα και στο Μεσολόγγι.

Για ποιο λόγο ο 27χρονος έφτασε να μαχαιρώσει τη 19χρονη φοιτήτρια σε έναν καυγά; Απλώς αυτή δεν τον ήθελε πια και αυτός δεν μπορούσε να το αποδεχθεί, όπως προκύπτει από τις αστυνομικές πληροφορίες.

Τόσο απλά. Ένας άνδρας πήρε για άλλη μια φορά ένα μαχαίρι -αλήθεια, από την κουζίνα του ίδιου του θύματος;- και τραυμάτισε -ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν κατάφερε να σκοτώσει- μια γυναίκα γιατί απλώς δεν ήθελε να είναι άλλο μαζί του. Από απλή τύχη η γυναίκα αυτή επέζησε και δεν αποτέλεσε την πρώτη γυναικοκτονία του Ιουλίου.

Άλλος ένας "παθιάρης"...

Στην περίπτωση της 19χρονης γυναίκας, έλειψαν οι τίτλοι "Παραλίγο οικογενειακή τραγωδία", δεν έλειψαν όμως τίτλοι όπως "Αμόκ από έρωτα τρελό. Η 19χρονη Μαρία δεν ήθελε να τον παντρευτεί και εκείνος άρχισε να την πετσοκόβει" (!).

Η έλλειψη της νομικής σχέσης του γάμου δεν επέτρεψε τη χρήση των όρων της οικογενειακής τραγωδίας σε αυτή την περίπτωση, ενώ δεν απέκλεισε για άλλη μια φορά την επίκληση του "τρελού έρωτα", η οποία χρησιμοποιείται ως αιτία μιας απόπειρας ανθρωποκτονίας, μιας απόπειρας γυναικοκτονίας. Νιάτα, τρελά από έρωτα παίρνουν ένα μαχαίρι και αρχίζουν να πετσοκόβουν ένα γυναικείο σώμα, επειδή η γυναίκα δεν θέλησε να υποταχθεί στα θέλω του συντρόφου της. Αυτή είναι η ερμηνεία που ακόμα δίνει μερίδα των ΜΜΕ για ένα έγκλημα που κανέναν δεν φαίνεται να ανησυχεί αφού δεν γίνεται, για παράδειγμα, στην πλατεία Εξαρχείων.

Για άλλη μια φορά παρουσιάζεται ως ένα απλώς προσωπικό ζήτημα μιας γυναίκας που έτυχε και βρήκε έναν "παθιάρη" άνδρα που την αγαπούσε "σχεδόν μέχρι θανάτου", που "θόλωσε" όταν αυτή δεν θέλησε να την "κάνει κυρία".

Για "ανεξέλεγκτο έρωτα" μιλούσε άλλωστε και ο δικηγόρος του 36χρονου που στις 4 Μαρτίου 2019 έπνιξε την 32χρονη εν διαστάσει σύζυγό του, η οποία είχε καταφύγει στο σπίτι της μητέρας της στη Σητεία, αφού ένα μήνα νωρίτερα τον είχε καταγγείλει στην αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία. Το έγκλημα έγινε ενώ στο διπλανό δωμάτιο βρίσκονταν τα δύο παιδιά τους, 18 μηνών και 6 μηνών.

Αυτή η εγκληματικότητα δεν ανησυχεί

Το περίεργο είναι ότι οι "παθιάρηδες" άνδρες πληθαίνουν και έχουμε φτάσει εν έτει 2019 να μετράμε κάθε μήνα κατά μέσο όρο δύο γυναικοκτονίες. Τον Μάιο χαρακτηριστικά φτάσαμε τις τρεις γυναικοκτονίες μέσα σε 10 ημέρες! Τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι από τον σύντροφό τους, πρώην ή νυν, σε ένα καυγά ή στην περίπτωση της 24χρονης Ερατώς στη Λέσβο ούτε καν σε καυγά. Αρκούσε ότι βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγό της, ο οποίος λέγεται ότι τη ζήλευε. Ο οσονούπω λοιπόν πρώην σύζυγος εισέβαλε τον περασμένο Μάιο από το μπαλκόνι στο σπίτι, το οποίο νοίκιασε η 24χρονη στην πόλη της Μυτιλήνης στη συνοικία Χρυσομαλλούσα, και τη σκότωσε με μια σφαίρα στον αριστερό κρόταφο, ενώ στο διπλανό δωμάτιο κοιμόταν η δίχρονη κόρη τους.

Και η παρατήρηση αυτή γίνεται 7 μήνες μετά την άγρια δολοφονία και βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, όταν αρνήθηκε το σεξ σε δύο άνδρες. Μετά και από τη σοκαριστική δολοφονία της Αγγελικής στην Κέρκυρα, από τον ίδιο τον πατέρα της, ο οποίος δεν ενέκρινε τον Αφγανό σύντροφό της και μετά τη δολοφονία της κόρης του την έθαψε στον κήπο του σπιτιού που νοίκιαζε. Μετά από 4-5 ακόμα γυναικοκτονίες από συντρόφους (σ.σ.: αναφερόμαστε μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019), πρώην ή νυν, που δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν μια άρνηση, μια διαφωνία, που τελικά δεν έμαθαν ότι η γυναίκα με την οποία έκαναν παιδιά ή όνειρα δεν είναι κτήμα τους αλλά ένα ισότιμο μέλος της κοινωνίας, που μπορεί να χωρίζει, να μην θέλει να παντρευτεί ή να θέλει να ζήσει εντέλει κάπως αλλιώς, χωρίς αυτούς ή με άλλους όρους.

ΥΓ.: Μέχρι στιγμής, μόνο ο Ιούνιος δεν έχει σημαδευτεί από γυναικοκτονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL