Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Επιμένουν στο επίδομα νεογέννητου μόνο για Έλληνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιμένουν στο επίδομα νεογέννητου μόνο για Έλληνες

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση επανέλαβε κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ η υφυπουργός Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου. Παρέλειψε ωστόσο να διευκρινίσει αν ισχύει επίσης και η προϋπόθεση για καταβολή του με βάση την υπηκοότητα. Δηλαδή αν θα δίνεται ένα επίδομα μόνο για... Έλληνες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εφαρμόστηκε σε υπόθεση εναντίον της Αυστρίας το 1996, «δεν επιτρέπεται η απονομή κοινωνικών επιδομάτων με κριτήριο την υπηκοότητα». Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στην υλοποίηση του μέτρου, συγχαίροντας ταυτόχρονα με περίσσια υποκρισία για τις επιτυχίες του τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, παιδί μεταναστών που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Η Δ. Μιχαηλίδου προανήγγειλε ακόμη ότι η δαπάνη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (σ.σ.: αποκηρύχθηκε η προηγούμενη ονομασία Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ από τα 760 εκατομμύρια που είναι σήμερα. Στόχος είναι, σύμφωνα με την υφυπουργό, να δημιουργηθούν παράλληλα ευκαιρίες επανένταξης στην επαγγελματική ζωή.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Στέλιος Πλιακής ανέφερε για τη συνάντηση με την υφυπουργό ότι ενημερώθηκε αναλυτικά για το έργο του οργανισμού, ο οποίος «αποτελεί βασικό βραχίονα υλοποίησης των προνοιακών πολιτικών του κράτους και ταυτόχρονα την ενιαία αρχή πληρωμών όλων των προνοιακών παροχών του, με διαφάνεια, ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση για όλους τους συμπολίτες μας».

Στη συνέχεια, ο Σ. Πλιάκης στάθηκε στη μεγάλη συνεισφορά των στελεχών και του προσωπικού, σημειώνοντας όμως «τις σημαντικές ελλείψεις αναλογικά με τις ανάγκες και τον φόρτο εργασίας, που όμως πρέπει το ταχύτερο να καλυφθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL