Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Συνελήφθη ύποπτος ως ηγετικό στέλεχος της φασιστικής Κρυπτείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνελήφθη ύποπτος ως ηγετικό στέλεχος της φασιστικής Κρυπτείας

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για την επίθεση με πέτρα και απειλητικό ανορθόγραφο σημείωμα στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, προσφυγόπουλου από το Αφγανιστάν

Στον ανακριτή οδηγήθηκε χθες 48χρονος ακαδημαϊκός ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγικό μέλος της φασιστικής οργάνωσης Κρυπτεία. Ο 48χρονος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί, ενώ νωρίτερα ο εισαγγελέας του είχε ασκήσει δίωξη για σειρά αδικημάτων (δημόσια υποκίνηση βίας και απειλή, οπλοκατοχή, παράνομη βία, απειλή, απόπειρα εμπρησμού, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία). Είχε συλληφθεί την Τετάρτη στο σπίτι του στο Χαλάνδρι, όπου, σύμφωνα με πηγές, βρέθηκε τηλεκάρτα με την οποία φέρεται να έχουν γίνει τα απειλητικά τηλεφωνήματα της Κρυπτείας σε ΜΚΟ, φέιγ βολάν της οργάνωσης και χειρόγραφα.

Την υπόθεση της Κρυπτείας έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που είχε διατάξει ο εισαγγελέας μετά την πρώτη επίθεση για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση. Πρόκειται για την επίθεση με πέτρα και απειλητικό ανορθόγραφο σημείωμα στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, προσφυγόπουλου από το Αφγανιστάν το οποίο είχε κληρωθεί να σηκώσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση τον Οκτώβριο του 2017.

Άγριοι ξυλοδαρμοί και απειλές

Εκτός από την επίθεση στο σπίτι του Αμίρ, η Κρυπτεία έχει αναλάβει την ευθύνη για άγριους ξυλοδαρμούς -όπως τόνιζαν και οι ίδιοι στο τηλεφώνημά τους στην ιστοσελίδα iefimerida- του ιμάμη Σαγέτ Καμπάρ στον Πειραιά στις 22 Νοεμβρίου 2017 και του Μοχάμεντ Μαχαντί στην οδό Σταυροπούλου στα Πατήσια.

Από τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2018 η ίδια οργάνωση είχε ξεκινήσει «καμπάνια» απειλητικών τηλεφωνημάτων στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην Πακιστανική Κοινότητα αλλά και στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Μάλιστα ένα μήνα μετά, στις 22 Μαρτίου 2018, η ΕΕΔΑ είχε δεχθεί την «επίσκεψη», κατά δήλωσή τους, μελών της Κρυπτείας.

Δύο ώρες μετά το συγκεκριμένο συμβάν, τα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας στην Ομόνοια δέχθηκαν εμπρηστική επίθεση. Την ευθύνη ανέλαβε η Κρυπτεία με τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Έθνος".

Λίγους μήνες μετά, στις 7 Ιουνίου, καίγονται τα καταλύματα των μεταναστών - εργατών γης στη Μανωλάδα και στις 25 Ιουνίου 2018 η Κρυπτεία αναλαμβάνει την ευθύνη μέσω τηλεφωνήματος στο iefimerida για τον εμπρησμό τους, αλλά και για την επίθεση το προηγούμενο βράδυ στην κατάληψη ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα.

«Ο αγώνας μας κλιμακώνεται μετά τον εμπρησμό στη Μανωλάδα. Δεν θα αφήσουμε κανένα αντιρατσιστικό καθίκι όρθιο. Οι επιθέσεις μας σε καταλήψεις αντιρατσιστών θα κλιμακωθούν» ανέφεραν σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Τρικάκια σε σχολείο στον Γέρακα

Η τελευταία εμφάνιση της Κρυπτείας έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα, όπου μέλη της πέταξαν τρικάκια εξαπολύοντας ευθείες απειλές εναντίον των καθηγητών με αφορμή κατάληψη μαθητών για "εθνικιστική" αφορμή.

Με "παράρτημα" και στη Μυτιλήνη

Τέλος, τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε με τηλεφώνημα στην τοπική εφημερίδα της Λέσβου “Εμπρός” η "Ενωμοτία Μυτιλήνης της εθνικιστικής οργανώσεως Κρυπτεία με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για την καταστροφή του μνημείου για τους πρόσφυγες στη Θέρμη Λέσβου. Με την ίδια εφημερίδα είχε επικοινωνήσει η οργάνωση και παλαιότερα, απειλώντας για χτύπημα σε σημείο του νησιού όπου λειτουργούσαν ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2017 άγνωστος δηλώνοντας ότι είναι μέλος της Κρυπτείας είχε τηλεφωνήσει στην γραμματεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου προειδοποιώντας για βόμβα, ώστε να εκκενωθεί ο χώρος όπου πραγματοποιούνταν επιστημονικό συνέδριο για το προσφυγικό με τίτλο «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: διεθνικές γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη - φρούριο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL