Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Φ. Γεννηματά με... προληπτική γραμμή στήριξης μιας κυβέρνησης Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Γεννηματά με... προληπτική γραμμή στήριξης μιας κυβέρνησης Ν.Δ.

Επίθεση τόσο στον Αλ. Τσίπρα όσο και στον Κυρ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε η Φ. Γεννηματά από την κεντρική ομιλία της στο Θησείο, δείχνοντας όμως με την τοποθέτησή της για ακόμη μια φορά ότι τα «πυρά» προς τη Ν.Δ. είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα σε εκείνα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί τη μεγάλη αντιπολιτευτική εμμονή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Έτσι, η Φ. Γεννηματά, που ζητά ψήφο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να πιέσει μια κυβέρνηση της Ν.Δ. σε προοδευτικές επιλογές, όπως αναφέρει, διαβεβαίωσε ξανά ότι είτε με αυτοδυναμία είτε χωρίς αυτοδυναμία της Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα παίξει τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας και της πολιτικής ομαλότητας, δηλαδή της στήριξης ακόμα και από τη θέση της αντιπολίτευσης μιας κυβέρνησης Ν.Δ. «Δεν μπαίνουμε σε κυβέρνηση ως συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί», «εμείς και ως υπεύθυνη αντιπολίτευση είμαστε η εγγύηση για τη σταθερότητα» είπε.

Παράλληλα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρθηκε ακροθιγώς μόνο στο μείζον ζήτημα που έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του "γαλάζιου" υποψήφιου Μπ. Παπαδημητρίου για το σχέδιο Μητσοτάκη για γραμμή πιστοληπτικής στήριξης. Χωρίς να πει κουβέντα για το ποια είναι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως προς αυτό και ουσιαστικά χωρίς να πάρει θέση, αρκέστηκε απλά σε ένα σχόλιο επτά λέξεων: «Θολό τοπίο το πολυδιαφημισμένο σχέδιο της Ν.Δ.». Στο ίδιο πλαίσιο μιας χαλαρής «κριτικής» προς τη Ν.Δ., η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι «όσο μιλούν τόσο αποκαλύπτονται. Μας μίλησαν για επταήμερη εργασία, για ψυκτικούς από το Περιστέρι, σήμερα μας μίλησαν και για προληπτική πιστοληπτική γραμμή».

Τον κατηγόρησε επίσης ότι αποδέχεται τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και ανέφερε ότι «αν όμως δεν αλλάξουν αυτοί οι όροι, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ούτε γι’ αυτές τις μειώσεις φόρων που λέει η Ν.Δ.. Θα συνεχιστεί το αδιέξοδο. Θα συνεχιστούν οι περικοπές». Από την άλλη όμως, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει επικρίνει και την κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επί της ουσίας μείωση του πλεονάσματος από το 2020 και μετά μέσω του ειδικού ταμείου των 5 δισ., χρήματα που θα καταχωρηθούν από το "μαξιλάρι" ρευστότητας 37 δισ.

Ένα ακόμη κομβικό σημείο της προεκλογικής δημόσιας ατζέντας για το οποίο η Φ. Γεννηματά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποφεύγουν τόσες μέρες να τοποθετηθούν είναι για την πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. Αντ' αυτού, το προσπερνά με ευφυλογήματα περί «ΣΥΡΙΖΑ - χορηγός της Ν.Δ.», ως εάν να αιτιολογεί τις αντιδραστικές προαναγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι αυτές οφείλονται στο τι παραδίδει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, αφού έδειξε ξανά την κατηγορηματική αντίθεσή της με τον Νόμο Κατρούγκαλου (σ.σ.: για τον οποίο είχε πει ότι δεν θα έμπαινε σε κυβέρνηση που δεν θα τον καταργούσε), πρόσθεσε ότι «άνοιξε τον δρόμο στη Ν.Δ. να μιλά για ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος της κοινωνικής». Η... σκληρή κριτική προς τον Κυρ. Μητσοτάκη συνεχίστηκε με το σχόλιο ότι «κουβέντα δεν λέει για τους συνταξιούχους στο πρόγραμμα του». Η θέση όμως του ΚΙΝ.ΑΛΛ. παραμένει άγνωστη.

Αντίθετα, η Φ. Γεννηματά κράτησε τους σκληρότερους τόνους της σκληρής ρητορική της για να σχολιάσει τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον ΣΚΑΪ και να τον χαρακτηρίσει «αμετανόητο, κυνικό και αλαζόνα»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL