Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Πόλεμος λέξεων και tweets
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος λέξεων και tweets

Έχει φουντώσει για τα καλά ο πόλεμος των λέξεων και των tweets μεταξύ Τραμπ και Τεχεράνης μετά το προχθεσινό τελευταίο «πακέτο» αμερικανικών κυρώσεων που στόχευαν την ανώτατη ηγεσία του Ιράν, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την οργή της.

Ιρανοί αξιωματούχοι επέκριναν με σκληρή γλώσσα τις κυρώσεις κατά του ανώτατου πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ υπονοώντας ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου «είναι διανοητικά διαταραγμένος». Απ’ την πλευρά του ο Ιρανός ρόεδρος Χασάν Ρουχανί χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις του Χαμενεΐ «εξωφρενικές και ανόητες» τονίζοντας ότι απέδειξαν τη «δεδομένη αποτυχία» της διοίκησης Τραμπ να απομονώσει το Ιράν. «Οι κυρώσεις είναι μάταιες επειδή ο 80χρονος ηγέτης μας δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό (...) Η στρατηγική υπομονή της Τεχεράνης δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε» διεμήνυσε ο Ρουχανί.

"Ζητάτε διαπραγματεύσεις. Αν είστε ειλικρινείς, γιατί προσπαθείτε ταυτόχρονα να επιβάλετε κυρώσεις και στον υπουργό Εξωτερικών;" αναρωτήθηκε ο Ιρανός Πρόεδρος σχολιάζοντας αναφορές αξιωματούχων των ΗΠΑ που μαρτυρούν σχέδια για επιβολή κυρώσεων και κατά του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ.

Ο ίδιος ο Ζαρίφ σε χθεσινό tweet του απέφυγε να κατηγορήσει τον Τραμπ για την επιδείνωση των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων και επέρριψε την ευθύνη στην αποκαλούμενη «ομάδα Β» που αποτελείται από τον σύμβουλο ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου -και γνωστό γεράκι της Ουάσιγκτον- Τζον Μπόλτον, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και τον πρίγκηπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ. Κατά την Τεχεράνη, αυτή η ομάδα υποδαυλίζει την αντιπαλότητα των ΗΠΑ έναντι του Ιράν καθώς «περιφρονεί τη διπλωματία και διψά για πόλεμο».

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί έγραψε στο Twitter ότι οι «άχρηστες κυρώσεις» κατά του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος καθοδήγησε τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη συμφωνία του 2015, σημαίνει «το οριστικό κλείσιμο των θυρών της διπλωματίας». «Η διοίκηση Τραμπ αδιαφορεί για όλους τους καθιερωμένους διεθνείς μηχανισμούς διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας», συμπλήρωσε ο Μουσαβί.

Απαντώτας μέσω Twitter στις δηλώσεις των Ιρανών αξιωματούχων ο Αμερικανός Πρόεδρος επιδόθηκε σε έναν ακόμη εκφοβισμό χρησιμοποιώντας απειλητικές διατυπώσεις, εκθειάζοντας την ισχύ της αμερικανικής πολεμικής μηχανής και απαξιώνοντας την εξωτερική πολιτική του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα.

«Η πολύ ανίδεη και προσβλητική ανακοίνωση του Ιράν, που διατυπώθηκε σήμερα, το μόνο που δείχνει είναι ότι η ηγεσία του δεν κατανοεί την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν σε οτιδήποτε αμερικανικό θα απαντηθεί με μεγάλη και συντριπτική ισχύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συντριπτική ισχύς θα σημάνει εξάλειψη.Δεν υπάρχουν πλέον Τζον Κέρι και Ομπάμα» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η αναφορά του Τραμπ σε επίθεση σε «οτιδήποτε αμερικανικό» ήταν προφανώς απάντηση στην προχθεσινή δήλωση του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού του Ιράν ναυάρχου Χοσεΐν Κανζαντί, σύμφωνα με τον οποίο το Ιράν δεν θα διστάσει να επαναλάβει οποιαδήποτε στιγμή τη «συντριπτική απάντησή» του σε όποια απειλή δεχτεί. «Το λέω με σιγουριά ότι αυτή η συντριπτική απάντησή μας μπορεί πάντα να επαναληφθεί και ο εχθρός το γνωρίζει αυτό» τόνισε ο ναύαρχος αναφερόμενος στην κατάρριψη την περασμένη εβδομάδα του αμερικανικού drone με πύραυλο τού, ιρανικής ανάπτυξης και κατασκευής, αντιαεροπορικού συστήματος «Χορντάντ-3».

Ο επικεφαλής του Γεωγραφικού Οργανισμού των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε χθες ότι το αμερικανικό κατασκοπευτικό είχε παραβιάσει τον ιρανικό εναέριο χώρο κατά 7 χιλιόμετρα προτού καταρριφθεί. Επίσης, σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν πληροφορίες ότι το αμερικανικό drone πετούσε στον ιρανικό εναέριο χώρο όταν καταρρίφθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL