Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ιταλία / Ιταλία: Κινητοποίηση για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Κινητοποίηση για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες

«Κατεβάστε μας, βοηθήστε μας, είναι μια φυλακή. Είμαστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι» καταγγέλλουν οι 42 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες στο πλοίο "Sea Watch 3" στα όρια των ιταλικών χωρικών υδάτων ανοικτά της Λαμπεντούζα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ρώμης Ματέο Σαλβίνι απαντά στους ανθρώπους που φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στην κόλαση της Λιβύης ότι «δεν θα αποβιβαστούν ούτε τα Χριστούγεννα», για να συνεχίσει προκλητικά ότι μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες «θα μπορούσαν να είχαν πάει και να γυρίσουν από την Ολλανδία».

Αναμένοντας την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου ο Σαλβίνι προειδοποίησε, χλευάζοντας και αυτή την αρχή, ότι «οποιαδήποτε και να είναι η απόφαση του δικαστηρίου, η γραμμή μας δεν θα αλλάξει. Είναι ένα ολλανδικό πλοίο μιας γερμανικής ΜΚΟ, το πρόβλημα ας το λύσουν μεταξύ τους το Βερολίνο και το Άμστερνταμ».

Σαράντα ιταλικές οργανώσεις αλληλεγγύης και ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων μεγάλες καθολικές οργανώσεις, ζήτησαν από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε να προσφέρει ένα ασφαλές λιμάνι για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες του "Sea Watch 3".

Η καπετάνιος του "Sea Watch 3" προειδοποίησε ότι, εάν το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν απαντήσει θετικά στην προσφυγή μελών του πλοίου, θα αναγκαστεί να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Σαλβίνι. Η καπετάνιος Κάρολα Ράκετε δήλωσε ότι θα αποβιβάσει τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες στη Λαμπεντούζα αναλαμβάνοντας την ευθύνη να κατηγορηθεί η ίδια για... παράνομη διακίνηση ανθρώπων και να δει το σκάφος να κατάσχεται από τις ιταλικές αρχές και στη ΜΚΟ να επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο διάταγμα του Σαλβίνι.

Εν τω μεταξύ, στο Ριάτσε της Καλαβρίας ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Λέγκας Αντόνιο Τριφόλι, που αντικατέστησε τον κινηματικό Μίμο Λουκάνο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη γιατί η υποψηφιότητά του ήταν παράνομη αφού είναι... δημοτικός υπάλληλος του Ριάτσε. Ο Τριφόλι αμέσως μετά την εκλογή του είχε αναφωνήσει: «Φτάνει πια με τους τεμπέληδες μετανάστες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL