Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τρόμος και τάξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρόμος και τάξη

Αν ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει τα λόγια του πράξη, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ στην Ιστορία. "Την επόμενη εβδομάδα" προειδοποιούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στα μέσα της προηγούμενης, "η υπηρεσία μετανάστευσης (ICE) θα αρχίσει να απομακρύνει εκατομμύρια παράνομους ξένους που εισήλθαν παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Ακούγοντας την ομιλία με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε την καμπάνια για την επανεκλογή του θα έλεγε κανείς ότι δεν πέρασε μια μέρα από το 2016. "Κλείστε τη μέσα!" φώναζε και πάλι το πλήθος στο Ορλάντο της Φλόριντα δείχνοντας πως για τους οπαδούς του Τραμπ η Χίλαρι Κλίντον θα ενσαρκώνει πάντα το απόλυτο κακό σε μια αναμέτρηση α λα Marvel κόμικς, με τον πρόεδρό τους στον ρόλο του υπερήρωα.

Υπήρχε μόνο μια βασική διαφορά σε σχέση με το 2016. Το "κάντε την Αμερική και πάλι μεγάλη" έγινε "κρατήστε την Αμερική μεγάλη". Φαίνεται ότι τρισήμισι χρόνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο έφταναν με το παραπάνω για να ξαναδώσουν στις ΗΠΑ ένα μέρος της χαμένης τους αίγλης. Και στα μάτια του στενού ακροατηρίου του Τραμπ τη μαγική εικόνα δεν συντηρεί ούτε η κατάσταση της οικονομίας, ούτε η "πυγμή" του Προέδρου τους στην εξωτερική πολιτική. Είναι η μετανάστευση, ανόητε...

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο μεγαλοεπιχειρηματίας ξεκινούσε την προεκλογική του καμπάνια βάζοντας στο στόχαστρο τους παράτυπους μετανάστες από το Μεξικό, τους οποίους χαρακτήριζε χωρίς ενδοιασμούς "βιαστές" και "εγκληματίες". Η συγκρότηση μιας "δύναμης απελάσεων" και το περιβόητο τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ έγιναν στη συνέχεια βασικά εργαλεία της καμπάνιας του.

Ως Πρόεδρος έκανε μια ακόμη προεκλογική εκστρατεία -εκείνη των ενδιάμεσων εκλογών- φέρνοντας και πάλι στο επίκεντρο το μεταναστευτικό. Ή καλύτερα, σύμφωνα με την ορολογία του, την "εισβολή" που αντιπροσώπευε ένα καραβάνι μεταναστών που προεκλογικά διέσχιζε το Μεξικό με προορισμό τα αμερικανικά σύνορα.

"Έχουμε γεμίσει..."

Το ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση κατέληξε στην απώλεια 40 εδρών και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς δεν ήταν κάτι που αποθάρρυνε τον Τραμπ. Το τροπάριο παρέμεινε το ίδιο. Δεν δίστασε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ προκειμένου να βρει τα πολυπόθητα κονδύλια για το τείχος του και μόλις τον περασμένο μήνα διακήρυξε ότι "η χώρα έχει γεμίσει". "Δεν θέλουμε άλλους ανθρώπους εδώ" τόνισε σε ομιλία του, ενώ το κοινό τον επευφημούσε φωνάζοντας "Χτίστε το τείχος!".

Ο Τραμπ παραμένει λοιπόν πεπεισμένος ότι η σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική θα διασφαλίσει την επανεκλογή του. Μπορεί όμως να κάνει λάθος. Ακόμη και μια σφυγμομέτρηση του δικτύου Fox έδειξε τον περασμένο μήνα ότι η εμμονή με τη μετανάστευση δεν έχει την απήχηση που θα περίμενε. Οι μισοί ερωτηθέντες έκριναν ότι η κυβέρνηση Τραμπ "το έχει παρακάνει" στη μεταναστευτική πολιτική της, με μόλις 24% να θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.

Στη συγκέντρωση του Ορλάντο, ο Τραμπ εμφάνισε τη "μαζική παράνομη μετανάστευση", τις "εγκληματικές συμμορίες" και τις "πόλεις που τους παρέχουν άσυλο" ως τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Αμερικανοί. "Πιστεύουμε ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αποτελεί καταφύγιο μόνο για τους νομοταγείς πολίτες, όχι για τους εγκληματίες ξένους" συνόψισε το μήνυμά του.

Κατά πόσο όμως ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα οι απειλές του Τραμπ; "Είναι κάτι πραγματικό" δήλωσε στην εφημερίδα "Los Angeles Times" στέλεχος της προεκλογικής του καμπάνιας. "Υπάρχουν σήμερα ένα εκατομμύριο άνθρωποι για τους οποίους έχουν εκδοθεί τελικές εντολές απέλασης" πρόσθεσε ο ίδιος.

Θα μπορούσαν οι άνθρωποι αυτοί να αποτελούν τον πρώτο στόχο μιας ιδιαίτερα επιθετικής εκστρατείας που, βεβαίως, θα απαιτούσε όχι μόνο ένα τεράστιο δίκτυο στρατοπέδων συγκέντρωσης για την προσωρινή κράτησή τους αλλά και τη ντε φάκτο επιβολή στρατιωτικού νόμου στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Η απειλή Τραμπ έχει ήδη σκορπίσει τον τρόμο στις κοινότητες των μεταναστών, με πολλούς από αυτούς να μην τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Εξωπραγματικοί στόχοι

Έχουν όμως δίκιο να φοβούνται μια μαζική απέλαση; Στην αμερικανική Ιστορία δεν υπάρχει προηγούμενο απέλασης "εκατομμυρίων" μεταναστών μέσα σε μια χρονιά. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το σχετικό ρεκόρ δεν κατέχει η κυβέρνηση Τραμπ αλλά εκείνη του Μπάρακ Ομπάμα με τις σχεδόν 420.000 απελάσεις του 2012.

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις υπάρχουν σήμερα 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ δίχως τα απαραίτητα έγγραφα. Πρόκειται δηλαδή για περισσότερο από το 3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Επτά στους δέκα από αυτούς εργάζονται. Η "διαγραφή" τους από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό με μια μονοκοντυλιά θα προκαλέσει επομένως έντονες αναταράξεις στην αμερικανική οικονομία.

Αυτό όμως ίσως να είναι το τελευταίο που κάνει τον στόχο του Τραμπ να μοιάζει τόσο εξωπραγματικός. Παρότι διαθέτουν σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο από κέντρα κράτησης για μετανάστες στον κόσμο, οι αμερικανικές αρχές θα αδυνατούσαν να στεγάσουν ξαφνικά έναν τόσο μεγάλο αριθμό κρατουμένων. Τα κέντρα είναι ήδη πλημμυρισμένα από κρατούμενους και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να θέσει ξανά σε λειτουργία ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για 1.400 παιδιά μεταναστών.

Ποιος θα συλλάβει άλλωστε τα "εκατομμύρια" και ποιος θα επιβλέψει την απέλασή τους; Η Υπηρεσία Απελάσεων (ERO), παρακλάδι της αντιμεταναστευτικής ICE, δεν διαθέτει περισσότερα από 5.000 μέλη. Ακόμη και αν η κυβέρνηση Τραμπ αποσπούσε προσωρινά εκεί άνδρες και γυναίκες από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, θα υπήρχαν και πάλι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Το μεγαλύτερο όμως εμπόδιο απ' όλα ενδέχεται να είναι η ίδια η αμερικανική κοινή γνώμη. Πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Pew αποκαλύπτει ότι το 62% των Αμερικανών κρίνουν πως οι μετανάστες αποτελούν "δύναμη" και όχι απειλή για τη χώρα τους. Άλλη μια έρευνα του ίδιου κέντρου έδειξε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το 55% θεωρεί ότι ο Τραμπ άλλαξε τον τόνο και τη φύση του πολιτικού διαλόγου προς το χειρότερο. Απομένει να φανεί σε ποια νέα βάθη θα τον οδηγήσει ο μεγαλοεπιχειρηματίας - Πρόεδρος μέσα στους 15 μήνες που απομένουν μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL