Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ανάποδος Κόσμος / Και οι σερίφηδες έχουν καρδιά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Και οι σερίφηδες έχουν καρδιά...

Τι καλός άνθρωπος που είναι κατά βάθος ο κύριος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Είχε διατάξει, λέει, την αμερικανική πολεμική μηχανή να χτυπήσει... προσεκτικά το Ιράν (τρεις στρατιωτικούς στόχους) σε αντίποινα για την κατάρριψη του αμερικανικού κατασκοπευτικού, αλλά και πάλι είχε ανησυχίες. Όμως, τα ξημερώματα της Παρασκευής, δέκα λεπτά πριν εκτοξευτούν οι αμερικανικοί πύραυλοι, το ξανασκέφτηκε. Πόσοι άνθρωποι θα σκοτωθούν; ρώτησε ο Τραμπ έναν από τους στρατηγούς του, την ώρα που τα πολεμικά αεροπλάνα πλησίαζαν τους στόχους και τα πολεμικά πλοία βρίσκονταν σε θέσεις μάχης απέναντι από τις ιρανικές ακτές. "Εκατόν πενήντα, Κύριε" του απάντησε ο στρατηγός. Ο Πρόεδρος συνειδητοποίησε ότι θα ήταν "δυσανάλογο" το χτύπημα. Διέταξε να σταματήσει η επίθεση...

Αυτή είναι η εκδοχή του ίδιου του κυρίου Τραμπ, όπως τη σέρβιρε στον αμερικανικό λαό και στους ανά την υφήλιο φίλους και αντιπάλους του, μέσω Twitter. Το τι ακολούθησε μέσα στην Αίθουσα Πολέμου του Λευκού Οίκου και στα υπόγεια του Πενταγώνου είναι άγνωστο. Η περιγραφή της κατάστασης θα εξαρτηθεί από τη φαντασία του χολιγουντιανού σκηνοθέτη που θα αναλάβει να γυρίσει ταινία τα έργα και τις ημέρες του πιο απρόβλεπτου Προέδρου στη νεότερη ιστορία των ΗΠΑ.

Όμως, ο παρ' ολίγον στόχος του Τραμπ, το ιρανικό καθεστώς, είχε προλάβει ήδη να δώσει τη δική του εκδοχή, επιδεικνύοντας μια σκηνοθετική δεινότητα που θα ζήλευαν οι "συνάδελφοι" στην Ουάσιγκτον. Επικοινώνησε μαζί μας η κυβέρνηση του Ομάν και μας μετέφερε μήνυμα του Τραμπ ότι επίκειται αμερικανική επίθεση, είπαν Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς, περιγράφοντας το αμερικανικό τελεσίγραφο της Παρασκευής. Μας ζήτησαν να απαντήσουμε γρήγορα αν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε κάποια θέματα (!). Τους είπαμε πως θα διαβιβάσουμε το αίτημα στον Ανώτατο Ηγέτη (αγιατολάχ Χαμενεΐ), ο οποίος δεν θέλει να διαπραγματευτεί τίποτα με τον Τραμπ αλλά εμείς θα του μεταφέρουμε το μήνυμα έτσι κι αλλιώς, είπαν οι ίδιες πηγές. Η περιγραφή τού τι ακολούθησε στην Τεχεράνη επίσης θα εξαρτηθεί από τη διακριτική ευχέρεια του Ιρανού σκηνοθέτη.

Είπαν και κάτι άλλο οι Ιρανοί: προειδοποίησαν τους πάντες ότι ο πόλεμος θα τυλίξει τις χώρες της περιοχής και θα λάβει διεθνείς διαστάσεις. Ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς τους λεονταρισμούς των Ιρανών, είναι βέβαιο ότι κινδύνευσαν να δεχτούν βροχή από πυραύλους οι αμερικανικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και οι αραβικές χώρες που τις φιλοξενούν.

Το βέβαιο είναι πως η ιρανική (κουτσουρεμένη) βερσιόν προηγήθηκε κατά μερικές ώρες της αμερικανικής (κουτσουρεμένης) βερσιόν. Και έτσι έτρεχε μετά ο Πρόεδρος Τραμπ να εξηγεί πως το πιστόλι του ήταν μεν γεμάτο σφαίρες και οπλισμένο, αλλά αποφάσισε τελικά να το βάλει στη θήκη.

Πάντως, ο καλόκαρδος σερίφης τόνισε πως δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει όπλα (πυρηνικά) σαν τα δικά του (και του Ισραήλ). Κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Τραμπ, αφού ήταν εκείνος που απέσυρε πέρυσι την υπογραφή των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Κάτι θα ξέρουν και οι άλλοι σερίφηδες που συνυπέγραψαν τη συμφωνία το 2015 (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), που στεναχωριούνται κι αυτοί, αλλά αποφεύγουν να κακοκαρδίσουν τον Αμερικανό... συνάδελφο. Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να τον κακοκαρδίσουν;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL