Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
ΖΟΑΝ ΜΕΝΑ, βουλευτής Unidas Podemos και εκπρόσωπος του En Comù Podem και της EUiA: / Ζοάν Μένα Άρκα: Για μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο στην Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΖΟΑΝ ΜΕΝΑ, βουλευτής Unidas Podemos και εκπρόσωπος του En Comù Podem και της EUiA: / Ζοάν Μένα Άρκα: Για μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο στην Ισπανία

«Η Ισπανία θα έχει μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση με το Unidas Podemos πρωταγωνιστή, ανεξάρτητα εάν ονομαστεί συνεργασίας ή συνασπισμού. Το Unidas Podemos αποτελεί την εγγύηση για μια οικονομική και κοινωνική πολιτική υπέρ των εργαζομένων και το ξεπέρασμα τις αντιπαράθεσης με βάση τα εθνικιστικά - εδαφικά προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί το ανάχωμα στις προσπάθειες των φασιστών να μπουν στους δήμους και τις Περιφέρειες», τόνισε στην «Αυγή» ο Ζοάν Μένα Άρκα, ο βουλευτής του Unidas Podemos, εκπρόσωπος του καταλανικού En Comù Podem και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης και Εναλλακτικής Αριστεράς της Καταλωνίας EUiA.

O Μένα εξέφρασε τη δυσφορία του για την επίθεση του DIEM25 του Γιάννη Βαρουφάκη στην κινηματική δήμαρχο της Βαρκελώνης και ηγετικό στέλεχος του En Comù Podem Άντα Κολάου, καθώς με... άχαρο τρόπο ζήτησε από την «αγαπητή Κολάου» να μη δεχθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης την ψήφο του Μανουέλ Βαλς, γιατί «είναι φίλος των επιχειρηματιών, ρατσιστής, αυταρχικός και οπορτουνιστής πολιτικός που κατέστρεψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και προκάλεσε ζημιά στη λέξη 'Αριστερά' στη Γαλλία». Το IZQP, που στήριξε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην Ισπανία, πήρε στις ευρωεκλογές 12.906 ψήφους ή το 0,06%.

Ο ηγέτης των Πολιτών Αλμπέρτ Ριβέρα τόνισε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι των Πολιτών δεν θα ψηφίσουν την Κολάου, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος των Πολιτών και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Βαλς έχει δηλώσει την άνευ όρων ψήφο του στην Κολάου και έχει ζητήσει από τους Πολίτες και τον Ριβέρα να μην κάνει καμία συνεργασία με τους φασίστες. Η Κολάου στοχεύει στην επανεκλογή της με τη στήριξη των Σοσιαλιστών, οι οποίοι ζήτησαν από τα δύο αποσχιστικά κόμματα της Καταλωνίας να διευκολύνουν τη στήριξη της κυβέρνησης Σάντσεθ... διά της αποχής στη Βουλή της Μαδρίτης.

* Η συνάντηση του Ιγκλέσιας με τον Σάντσεθ ενίσχυσε την αισιοδοξία για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης...

Η πρώτη συνάντηση του Ιγκλέσιας με τον Σάντσεθ ήταν πολύ θετική. Αυτή τη στιγμή όμως διαπραγματευόμαστε στους δήμους και τις Περιφέρειες για να έχουμε προοδευτικές, δημοκρατικές και αριστερές αυτοδιοικητικές αρχές, γιατί το Σάββατο 15 Ιουνίου θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια για να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες. Για τον λόγο αυτό θα έχουμε μια επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα και τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

* Στην Περιφέρεια της Βαλένθια κάνατε μια συμμαχία με τους Σοσιαλιστές και το αριστερό Compromis για να συνεχιστεί η εμπειρία της προοδευτικής και αριστερής περιφερειακής αρχής...

Η συμφωνία στη Βαλένθια είναι πολύ θετική, γιατί μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό γι' αυτό που θα συμβεί σε κρατικό - εθνικό επίπεδο. Πρέπει να έχουμε μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε όταν συμφωνήσαμε σε μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών μέτρων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Βουλής.

Στη Βαλένθια μετά από καιρό οι σοσιαλιστές και το Unidas Podemos κατέληξαν σε μια συμφωνία, όπου η Αριστερά θα έχει μια θέση αντιπροέδρου στην τοπική κυβέρνηση και τοπικά υπουργεία που αφορούν κοινωνικά θέματα εξαιρετικής σημασίας για τους πολίτες, όπως το τοπικό υπουργείο για την Κατοικία.

Το Unidas Podemos, σε όλους τους δήμους που μπορεί να έχει πλειοψηφία με τους Σοσιαλιστές και άλλες προοδευτικές, δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις, καταβάλλει κάθε δυνατή ενωτική προσπάθεια για να εκλεγούν προοδευτικοί δήμαρχοι και να αποτραπεί η άλωση δήμων από τη Δεξιά και τους φασίστες.

* Τι προτείνετε στον Σάντσεθ;

Οι προτάσεις του Unidas Podemos έχουν κυρίως κοινωνικό χαρακτήρα. Θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, γιατί όσοι έχουν εισοδήματα θα πρέπει να πληρώνουν αναλογικά τους φόρους. Ζητάμε την κατάργηση όλων των μέτρων που επιτρέπουν στους εκατομμυριούχους να φοροδιαφεύγουν ή να μην πληρώνουν φόρους, ρίχνοντας το βάρος στους εργαζόμενους και τους μισθωτούς. Αυτοί πληρώνουν 1% και οι λαϊκές τάξεις πληρώνουμε 33%! Απαιτούμε πολιτικές για το δικαίωμα στην κατοικία, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την Ισπανία, γιατί πολλές οικογένειες δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε το ενοίκιό τους. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, ζητώντας την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της διαφοράς ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες συνταξιούχους, που φτάνει το 39%(!), και θέλουμε τη στήριξη της δημόσιας Υγείας και Παιδείας.

Το προηγούμενο έτος προχωρήσαμε με τις ψήφους του Unidas Podemos σε μια ιστορική αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ισπανία στα 900 ευρώ τον μήνα. Θέλουμε την περαιτέρω άνοδο του κατώτατου μισθού στην χώρα μας για να φτάσουμε τουλάχιστον στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

* Πώς μπορεί η κυβέρνηση Σάντσεθ να αποκτήσει την πλειοψηφία ή τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή;

Πρέπει να εργαστούμε ως Unidas Podemos για την αποχή της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας (ERC) και των πιο αυτονομιστικών κομμάτων, όπως της Καντάβριας, της Χώρας των Βάσκων ή άλλων κομμάτων της Καταλωνίας. Πρέπει να απέχουν για να έχουμε όχι μια κυβέρνηση του Σάντσεθ αλλά μια κυβέρνηση που θα εκφράζει όλους τους λαούς της Ισπανίας. Αυτά τα κόμματα θα πρέπει να επιλέξουν εάν θέλουν μια κυβέρνηση με τον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας, με το Unidas Podemos που στηρίζει ένα σχεδόν ομοσπονδιακό κράτος, ή εάν προτιμούν μια κυβέρνηση της Δεξιάς που θα προωθήσει ένα νέο συγκεντρωτισμό, που θα περιορίσει τις δικαιοδοσίες και τις αυτονομίες των αυτοδιοικητικών αρχών και θεσμών μας.

Η Αριστερά δουλέψαμε σκληρά με τα εθνικιστικά κόμματα για την πτώση του Ραχόι και τη στήριξη της κυβέρνησης του Σάντσεθ. Διώξαμε την πιο διεφθαρμένη Δεξιά στην Ευρώπη μιλώντας με τους αποσχιστές, με τους εθνικιστές, τα περιφερειακά κόμματα, με κάθε δημοκρατική έκφραση στη χώρα μας. Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε τον διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού.

* Οι Σοσιαλιστές πιέζουν σε αποχή το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες...

Αυτή είναι η παγίδα που βάζουν πάντα οι Σοσιαλιστές, όπως έκαναν και στην προηγούμενη θητεία της Βουλής. Με τους Σοσιαλιστές είχαμε συμφωνήσει πάρα πολλά πράγματα που δεν τα έκαναν. Το ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρέπει να τους εμπιστευόμαστε εντελώς και για αυτό θέλουμε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και άνθρωποι του Unidas Podemos. Για εμάς θα αποτελεί την εγγύηση ότι θα γίνει αυτό που θα συμφωνήσουμε. Ένα τμήμα των Σοσιαλιστών, που σχετίζονται με τα συμφέροντα των μεγάλων λόμπι και επιχειρήσεων, επιθυμεί την αποχή του Λαϊκού Κόμματος ή των Πολιτών παρά τη συμμετοχή και στήριξη του Unidas Podemos στην κυβέρνηση. Οι Ισπανοί ψήφισαν στις κάλπες για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Unidas Podemos.

* Στη Βαρκελώνη δίνετε μια ιδιαίτερη μάχη για την εκλογή της Άντα Κολάου...

Θα δούμε τι θα γίνει το Σάββατο. Εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταλήξει σε μια συμφωνία με την Άντα Κολάου, μπορεί να έχουμε τη συνέχιση της δημοτικής αρχής και του σημαντικού έργου που έκανε για τους πολίτες. Λυπάμαι πολύ που το DIEM25 του Γιάννη Βαρουφάκη έκανε μια τόσο άστοχη επίθεση εναντίον της Κολάου, όταν γνωρίζουν όλοι το έργο της και τη συνέπειά της, γιατί η Κολάου και η δημοτική μας αρχή κινήθηκαν πάντα με βάση την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών και υπέκυψαν ποτέ σε πιέσεις.

* Στην Καταλωνία ενδέχεται να αποκτήσετε τον έλεγχο ορισμένων μεγάλων πόλεων...

Είναι φανερό ότι στην Καταλωνία η δική μας Αριστερά αποτελεί ένα βασικό πολιτικό χώρο για το μέλλον μας και ότι δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει το έργο και την παρουσία μας στους θεσμούς και την κοινωνία. Στοιχηματίζουμε να ξεπεράσουμε την αντιπαράθεση των μπλοκ υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας και κάναμε προτάσεις για προοδευτικές και αριστερές δημοτικές αρχές ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, τη Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC και την Αριστερά μας, για να ξεπεράσουμε την αντιπαράθεση με άξονα την ανεξαρτησία ή όχι. Είναι φανερό ότι το En Comù Podem είναι καθοριστικό για τη δημιουργία προοδευτικών δημοτικών αρχών στην Καταλωνία θέτοντας στην πρώτη γραμμή την κοινωνική πολιτική και όχι το καταλανικό.

* Στη Μαδρίτη είχαμε μια πρώτη συμφωνία ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες με το φασιστικό Vox. Θα έχουμε την επανάληψη του «μοντέλου της Ανδαλουσίας» με τους φασίστες σε Περιφέρειες και δήμους;

Το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες υπέκυψαν στους εκβιασμούς των φασιστών του Vox, με αποτέλεσμα σε ορισμένους δήμους να μετατρέπονται οι φασίστες στο κλειδί για την ψήφιση δημάρχων και κυρίως στην Περιφέρεια και τους δήμους της Περιφέρειας της Μαδρίτης.

Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τις λαϊκές τάξεις και τους εργαζόμενους, για τους ανθρώπους και τα κινήματα που αγωνίζονται για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως το είδαμε και στην Ανδαλουσία. Για την Αριστερά, η συμμαχία της Δεξιάς, των Πολιτών και του Vox είναι ό,τι χειρότερο για τη δημοκρατία, γιατί η πιθανότητα να βρεθεί το Vox σε σημαντικές θέσεις σε μεγάλες Περιφέρειες ή δήμους αποτελεί πισωγύρισμα για όλη την κοινωνία μας, την Ισπανία και την Ευρώπη.

* Οι Πολίτες τελικά ευθυγραμμίστηκαν με το Λαϊκό Κόμμα και το Vox;

Οι Πολίτες, στους δήμους όπου μπορούσαν να επιλέξουν να πάνε με τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις ή τους φασίστες, προτίμησαν να πάνε με τους φασίστες. Αυτό δείχνει και τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Πολιτών. Αυτή τη στιγμή είναι συνένοχοι στον σχηματισμό δημοτικών αρχών που θα είναι εναντίον των συμφερόντων του κόσμου, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, και των βασικών πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Το πρώτο πράγμα που πρότειναν οι φασίστες του Vox στη Μαδρίτη είναι να καταργηθούν οι εκδηλώσεις του Pride, του κινήματος των ομοφυλόφιλων και να ακυρωθούν όλες οι πολιτικές στήριξης των δικαιωμάτων και των αιτημάτων τους.

* Πώς βλέπετε το μέλλον του Unidas Podemos; Θα συνεχιστούν οι ενωτικές διαδικασίες;

Τόσο η Ενωμένη Αριστερά όσο και το Podemos συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε αυτή τη συνεργασία του Unidas Podemos με κοινά συμμετοχικά όργανα, με διαδικασίες που θα εκφράζουμε τις κοινές μας θέσεις, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος θέλει την ενότητα στην πράξη και στη δράση της Αριστεράς.

Την ίδια στιγμή, κάνουμε και την αυτοκριτική μας, γιατί ορισμένα πράγματα θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει καλύτερα, αλλά όλες οι αριστερές δυνάμεις και ο κόσμος της Αριστεράς ξέρουμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL