Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / "Καθαρό κλίμα", καμένα δολάρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / "Καθαρό κλίμα", καμένα δολάρια

Τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής στον οικονομικό - επιχειρηματικό τομέα είναι ήδη γεγονός. Στην ίδια την Αμερική μάλιστα.

Αντιμετωπίζοντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων ως συνέπεια των πολύνεκρων και καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν πέρυσι και πρόπερσι την Καλιφόρνια, η PG & E (Pacific Gas and Electric Company), ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους των ΗΠΑ, κήρυξε εφέτος χρεοκοπία και υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Την άνοιξη οι εκτεταμένες πλημμύρες στις μεσοδυτικές πολιτείες, που κατέστρεψαν καλλιέργειες, σιλό αποθήκευσης σιτηρών και υποδομές, προκάλεσαν ζημιές 50-60 εκατομμυρίων δολαρίων στον αγροτικό όμιλο Archer Daniels Midland.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής είναι όχι μόνον εμφανές, αλλά και οικονομικά δυσβάσταχτο πλέον. Το 2018 οι ΗΠΑ υπέστησαν ζημιές ύψους 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων από θεομηνίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή συμπεριλαμβανομένων καταστροφών από κυκλώνες, ισχυρές καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές.

Αν και οι αρνητές του φαινομένου επιμένουν ότι όλα αυτά δεν αποτελούν ατράνταχτες αποδείξεις, οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι. «Η αλλαγή του κλίματος δεν αποτελεί πια μια μακρινή απειλή, αλλά κάτι που έχει αντίκτυπο στην οικονομία τώρα!» λέει ο Μπρούνο Σάρντα του CDP North America, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εξετάσουν και να υπολογίσουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής στις δραστηριότητές τους.

Έτσι, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν σήμερα την απειλή και δημοσιοποιούν τις προβλέψεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Μια νέα έκθεση του CDP North America που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο δείχνει ότι 215 από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, όπως η Apple, η JPMorgan Chase, η Nestlé και η 3M, θεωρούν πως η κλιματική αλλαγή απειλεί να επιβαρύνει τις δραστηριότητές τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μ’ ένα κόστος που υπολογίζεται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια!

Ανάμεσα στις αιτίες περιλαμβάνονται σειρά φυσικών κινδύνων όπως ο αντίκτυπος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε κέντρα διανομής και αποθήκες, το κόστος μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου άνθρακα αλλά και κλιματικών καταστροφών, οι οποίες θα απαιτήσουν αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων με σκοπό να μπορούν να αντεπεξέρχονται στους ισχυρότερους κυκλώνες, στη χρήση μικρότερης ποσότητας νερού, αλλά και στην αύξηση του κόστους χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Όμως αρκούν αυτές οι εκτιμήσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Ο Κρίστοφερ Ράιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δεν κρύβει τον σκεπτικισμό του και επιμένει ότι μερικές από τις προβλέψεις των εταιρειών είναι «κάπως φαντασιόπληκτες» υπό την έννοια ότι εστιάζουν στο επιμέρους και παραβλέπουν την ουσία της απειλής. Πολλές εταιρείες βασίζουν τα σενάριά τους για το πώς θα επηρεαστούν οι δραστηριότητες και τα λειτουργικά κόστη τους σε μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 ή ακόμα και 4 βαθμούς.

Όμως, αν η άνοδος είναι τελικά αυτού του μεγέθους, τότε θα καταρρεύσουν ουσιαστικά οι κοινωνίες, όχι μόνον οι αλυσίδες εφοδιασμού. «Αυτό που βεβαίως λείπει απ’ όλα αυτά τα σενάρια είναι μια σοβαρή εστίαση στην επίτευξη μια δραστικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τώρα!» επισημαίνει ο Αυστραλός επιστήμονας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL