Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
ΗΠΑ: Στρατόπεδα συγκέντρωσης για παιδιά μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Στρατόπεδα συγκέντρωσης για παιδιά μεταναστών

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου κλείνονταν οι ιαπωνικής καταγωγής Αμερικανοί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανοίγει ξανά η κυβέρνηση Τραμπ, προκειμένου να κλείσει εκεί τα παιδιά των μεταναστών που εισέρχονται στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η διαβόητη βάση Φορτ Σιλ στο στρατόπεδο του Λότον της Οκλαχόμα, πρόκειται σύντομα να “φιλοξενήσει” 1.400 παιδιά. Η απόφαση ανακοινωνόταν τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναβάθμιζε το μεταναστευτικό σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας του.

“Η μετανάστευση είναι το καθοριστικότερο ζήτημα του 2020” τόνισε σε ομιλία του στο Ντεμόιν και επιτέθηκε στους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς, υποστηρίζοντας πως “δεν εκπροσωπούν πλέον τον αμερικανικό λαό” αλλά αποτελούν στην πράξη ένα “σοσιαλιστικό κόμμα”.

Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το Φορτ Σιλ στέγασε περίπου 700 Ιαπωνοαμερικανούς, στους οποίους περιλαμβάνονταν Αμερικανοί υπήκοοι και μετανάστες πρώτης γενιάς. Η περιοχή όπου βρίσκεται το στρατόπεδο είναι γνωστή για τις ανελέητες καιρικές συνθήκες, τις άγριες αμμοθύελλες και τις αβάσταχτα υψηλές θερμοκρασίες.

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου, η επαναλειτουργία του στρατοπέδου αποκαλείται “προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης” με στόχο να αντιμετωπιστεί η εισροή παράτυπων μεταναστών. Αυτό απηχεί σε έναν βαθμό την αντίστοιχη ανακοίνωση που άνοιξε τα στρατόπεδα για τους Ιάπωνες βαπτίζοντας τα τότε ως “κέντρα επανεγκατάστασης”.

Σε αντίθεση όμως με τους κρατουμένους του πολέμου, οι νέοι έγκλειστοι θα είναι παιδιά πλήρως απομονωμένα από τους γονείς τους. Οι νέοι κάτοικοι του Φορτ Σιλ θα στερούνται επίσης εκπαίδευσης ή ψυχαγωγίας, καθώς η “προσωρινή” φύση του μέτρου δεν θέτει τις παραμέτρους για ανάλογη πρόνοια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL