Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Τουρκία / Τουρκία: Καυτός Ιούλιος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Καυτός Ιούλιος

Τα μηνύματα της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα πυκνώνουν και γίνονται πιο αυστηρά, όσο πλησιάζει ο καιρός που θα παραλάβει η Τουρκία τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Σε πιο ήπιους τόνους, αλλά εξίσου αποφασιστικά, η Μόσχα διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως το συμβόλαιο θα πρέπει να τηρηθεί. Τα οπλικά συστήματα θα παραδοθούν στην Τουρκία εντός του προσεχούς Ιουλίου, τόνισε χθες ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, λίγες ώρες μετά από το ψήφισμα - τελεσίγραφο της αμερικανικής Βουλής των αντιπροσώπων στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμα πιο αυστηρό από το αμερικανικό διακομματικό τελεσίγραφο στον Ερντογάν, "να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ", ήταν το μήνυμα που έστειλαν με τις δηλώσεις τους οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στην αρμόδια Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημοκρατικός Έλιοτ Ένγκελ, προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι δεν χωρούν άλλα παζάρια: «Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα. Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα (σ.σ.: και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο, όπως θα λέγαμε εμείς). Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στη Ρωσία».

Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην Επιτροπή, Μάικλ ΜακΚολ, υπενθύμισε την "αμερικανική προσφορά" για την πώληση του συστήματος Patriot στην Τουρκία, στην περίπτωση που εκείνη δεν αποκτήσει το S-400: "Θέλουμε να δώσουμε στην Τουρκία την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει μια σαφή διττή επιλογή ανάμεσα στην αγορά των ρωσικών S-400 και της προσφοράς των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της παράδοσης των πυραύλων Patriot. Καλώ την Τουρκία να προχωρήσει προς τα εμπρός και να επιλέξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Τα περιθώρια των ελιγμών στενεύουν για όλους, είτε μπλοφάρουν είτε είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα. Ίσως ο Πρόεδρος Ερντογάν ποντάρει σε ένα νέο "πατριωτικό συναγερμό" προκειμένου να κερδίσει τις κρίσιμες επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου. Αλλά ο χρόνος που θα απομένει τότε για μια συμβιβαστική λύση θα είναι εξαιρετικά μικρός, τη στιγμή που κυοφορούνται τεκτονικές αλλαγές στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL