Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Στου κουφού την πόρτα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στου κουφού την πόρτα...

Στο κενό φαίνεται να πέφτουν οι ολοένα και πιο απελπισμένες εκκλήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αποσταθεροποίησης, αφού οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο θερμοκηπίου όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Οι εκπομπές αερίου από την παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία αυξήθηκαν πέρσι με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας, αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση της πετρελαϊκής ΒΡ για την παγκόσμια ενέργεια, αποδίδοντας την εξέλιξη στη μεγάλη διακύμανση θερμοκρασίας που, όπως επισημαίνεται, δημιούργησε πρόσθετες ανάγκες για καύση υδρογονανθράκων.

Η ΒΡ επιρρίπτει την ευθύνη γι' αυτό που χαρακτηρίζει ως "τη μεγαλύτερη εκτίναξη στην κατανάλωση φυσικού αερίου για περισσότερο από τριάντα χρόνια" στην απότομη μεταβολή θερμοκρασιών. Αναγνωρίζει επίσης ότι οι εκπομπές μπορεί να ήταν ακόμη υψηλότερες χωρίς "την ασυνήθιστη εξάπλωση" των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αυξήθηκαν πέρσι κατά 14,5%, ενώ σημειώνεται και η αύξηση στην καύση άνθρακα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που ανατρέπει την τάση μείωσης που παρατηρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας.

O αριθμός ιδιαίτερα ζεστών ή κρύων ημερών ήταν το 2018 ασυνήθιστα υψηλός στις ΗΠΑ, στην Κίνα και τη Ρωσία, χώρες όπου η ζήτηση για υδρογονάνθρακες παραμένει υψηλή. Οι εκπομπές ανθράκων αυξήθηκαν πέρσι κατά 2%, ταχύτερα δηλαδή από οποιαδήποτε χρονιά μετά το 2011. Τα δύο τρίτα της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια προήλθαν από την "αυξημένη ζήτηση" στην Κίνα, την Ινδία και στις ΗΠΑ, κάτι που αποδίδεται στις μεγάλες βιομηχανίες των χωρών όσο και στις "κλιματικές συνθήκες".

Η έκθεση αναφέρει ότι στις ΗΠΑ καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός ημερών καύσωνα ή ακραίου ψύχους που έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών. "Τις ζεστές μέρες οι άνθρωποι ανοίγουν τα κλιματιστικά ή τους ανεμιστήρες τους, ενώ τις κρύες τη θέρμανση του. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες" σημειώνει ο οικονομολόγος της BP Σπένσερ Ντέιλ.

Για τον Ντέιλ, η έκθεση αντανακλά την "εντεινόμενη δυσαρμονία" ανάμεσα στην κοινωνική ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον βαθμό της προόδου. "Σε μια περίοδο κατά την οποία η κοινωνία ανησυχεί όλο και περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για την αντιμετώπισή της, η ζήτηση για ενέργεια και οι εκπομπές αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια" δηλώνει.

"Όσο περισσότερο οι εκπομπές ανθράκων συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο πιο δύσκολη και δαπανηρή θα είναι η αναγκαία προσαρμογή σε μηδενικές εκπομπές" σημειώνει από την πλευρά του ο Μπομπ Ντάντλεϊ, διευθυντικό στέλεχος της BP.

Και η προσαρμογή αυτή καθώς και οι δαπάνες που συνεπάγεται βρίσκονται φυσικά στο επίκεντρο της όψιμης "περιβαλλοντικής ευαισθησίας" της BP. Ένα βασικό κίνητρο της εταιρείας είναι να πιέσει για την εγκατάλειψη της καύσης ανθράκων και τη στροφή στη βενζίνη. Ένα άλλο είναι να μετακυλίσει το κόστος της μετάβασης στις εθνικές κυβερνήσεις.

Η BP δεν πρόκειται να προχωρήσει σε "σημαντικά έργα" χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, διευκρινίζεται στην έκθεση. Ή, με άλλα λόγια, "δεν μπορείς να στηρίζεσαι στη γενναιοδωρία του ιδιωτικού τομέα", όπως το θέτει κάπως ωμά ο Ντέιλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL