Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Ανάποδος Κόσμος / Όλα θα πάνε πολύ καλά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Όλα θα πάνε πολύ καλά...

Αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη αυτές τις μέρες και ακούσετε να σας λένε «her sey cok guzel olacak» (όλα θα πάνε πολύ καλά), μην το δέσετε κόμπο. Πιθανότατα οι Τούρκοι συνομιλητές είναι υποστηρικτές του Εκρέμ Ιμάμογλου, που έμεινε μόλις 17 ημέρες στον δημαρχιακό θώκο γιατί το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ακύρωσε την οριακή νίκη του (με 13.000 ψήφους) και διέταξε να ξαναστηθούν οι κάλπες στις 23 Ιουνίου. Αν σας πουν τη φράση υπαινικτικά, μέσα στην... κουβέντα, τότε είναι από εκείνους τους πολίτες που δεν μιλούν φανερά εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Αν όμως βροντοφωνάξουν το σύνθημα, τότε έχετε μπροστά σας θαρραλέους αντίπαλους του πανίσχυρου Προέδρου της Τουρκίας, όχι απαραίτητα οπαδούς του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, αλλά σίγουρα Τούρκους πολίτες που πιστεύουν πως δεν η κατάσταση δεν πάει άλλο. Προεκλογικές αφίσες με το ίδιο σύνθημα υπάρχουν σε όλη την Πόλη, αλλά -ως γνωστόν- είναι άλλο να τις προσπερνάς σιωπηρός και άλλο να τις αναπαράγεις, πόσο μάλλον με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που έβαλαν αρκετούς σε μπελάδες.

Την επίμαχη φράση είχε πει πρώτος στον Ιμάμογλου ένας πιτσιρικάς για να τον εμψυχώσει στην αναμέτρησή του με τον εκλεκτό του Ερντογάν και πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Το επιτελείο των κεμαλιστών θεώρησε πως βρήκε ένα σύνθημα που συσπειρώνει το αντι-Ερντογάν στρατόπεδο, δηλαδή και τους Κούρδους (που δεν κατέβασαν δικό τους υποψήφιο), ενώ αρχικά είδε και ένα άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του Ιμάμογλου. Ακολούθησαν «ανοίγματα» της κυβέρνησης προς τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κι ας τον ανεβάζουν και τον κατεβάζουν ως “αρχιτρομοκράτη» τόσο το CHP όσο και το AKP. Το παιχνίδι φαίνεται τώρα ισόπαλο. Η καχυποψία είναι διάχυτη, στελέχη της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται για μεταθέσεις και αποσπάσεις αστυνομικών στην Κωνσταντινούπολη ώστε να ψηφίσουν εκεί και να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του Γιλντιρίμ. Ορισμένοι κυβερνητικοί λένε τώρα πως έχουν τη νίκη στο τσεπάκι χάρη στη μεταστροφή των Κούρδων.

Αλλά μην το δέσετε ούτε αυτό κόμπο, γιατί, εκτός από τα χιλιάδες φυλακισμένα στελέχη του, το φιλοκουρδικό αριστερό HDP έχασε τελικά πέντε δημαρχίες στα νοτιοανατολικά με αποφάσεις της εκλογικής επιτροπής που απλά... κατάργησε τους νικητές και έδωσε τις καρέκλες τους στους κυβερνητικούς αντιπάλους τους. Όπως στην περίπτωση της Γκιουλτάν Κατσμάζ, που κέρδισε με 54% στο Εντρεμίτ, στις όχθες της λίμνης Βαν (πρώην Αρτέμιδα, Αδραμύττιον, Αρταμέτ στα αρμενικά και Ερτεμετάν στα κουρδικά). Η επιτροπή της αφαίρεσε τη δημαρχία γιατί είναι απολυμένη εκπαιδευτικός με βάση το διάταγμα για τρομοκρατική, αποσχιστική δράση κ.λπ. το οποίο χωρά -αν χρειαστεί- τους... πάντες. Όμως, αν είναι έτσι, γιατί άφησαν πρώτα τους Κούρδους να πέρασαν από το κόσκινο της εκλογικής επιτροπής αντί να αποκλείσουν εξαρχής τις υποψηφιότητές τους;

Την απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός δήμαρχος Χαϊρουλά Τανίς στην Ντόιτσε Βέλε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν τους είχε προειδοποιήσει όλους αυτούς να μη βάλουν υποψηφιότητα, τόνισε, αλλά δεν τον άκουσαν και να τι έπαθαν. Προφανώς στις όχθες της λίμνης Βαν δεν πήγαν όλα καλά, όμως γι' αυτό δεν διαμαρτυρήθηκαν πολλοί από αυτούς που θέλουν να πάνε όλα καλά στην Κωνσταντινούπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL