Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα προβλήματα της γαλλικής Αριστεράς και της Ανυπότακτης Γαλλίας

Η γαλλική Αριστερά δεν πήγε καλά στις ευρωεκλογές. Μπορεί οι Σοσιαλιστές να κατάφεραν, in extremis, να μπουν στην Ευρωβουλή, καθώς οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν οριακά στο 5%, όμως βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση σε σχέση με το 14% του 2014 αλλά και με το 28% του 2004. Το ίδιο ισχύει για το ΚΚΓ: ο επικεφαλής της ευρωλίστας Ιάν Μπροσά ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για το 2,5%, το γεγονός όμως είναι ότι το κόμμα δεν θα έχει κανέναν ευρωβουλευτή (το 2014 το Μέτωπο της Αριστεράς, με τη συμμετοχή του Μελανσόν και του ΚΚΓ, είχε αποσπάσει 6,61%, εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή, τον πολύ δραστήριο Πατρίκ Λε Ιαρίκ)... Αλλά ούτε και η Ανυπότακτη Γαλλία μπορεί να πανηγυρίζει - το 6,3% της ευρωλίστας υπό τη Μανόν Ομπρί είναι πάρα πολύ μακριά από τον στόχο του 20% που είχε βάλει ο Ζαν Λικ Μελανσόν (το ποσοστό του στις προεδρικές του 2017). Η διαφορά με τα άλλα δύο κόμματα είναι ότι τα... όργανα άρχισαν ήδη στο κόμμα του Μελανσόν από το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Η επιλογή της επικεφαλής του ψηφοδελτίου, της Μανόν Ομπρί, πρώην στελέχους της Oxfam, με πολύ διακριτικό προφίλ, εντασσόταν στη στρατηγική μιας εκστρατείας στο επίκεντρο της οποίας ήταν η στήριξη των «Κίτρινων Γιλέκων» - μια επιλογή που δεν ενθουσίασε το σύνολο των στελεχών του κινήματος του Μελανσόν.

Ορισμένοι έσπευσαν να καταγγείλουν την εγκατάλειψη της στρατηγικής της «λαϊκής ενότητας». Το γεγονός δημιούργησε, πέρα από γκρίνιες, και κακοφωνία - άλλοι έβρισκαν ότι η «γραμμή» δεν ήταν αρκετά αριστερή για να προσελκύσει οικολόγους, σοσιαλιστές και άλλους αριστερούς, ενώ άλλοι ότι δεν ήταν αρκετά λαϊκή για να προσελκύσει τις λαϊκές τάξεις. Από την πλευρά της, η βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Κλεμαντίν Οτέν άσκησε κριτική στη «λαϊκιστική στρατηγική», όπως την χαρακτήρισε και στην τακτική της «διαρκούς ρήξης» αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί ονομαστικά στον Μελανσόν, που όμως ήταν ο εμπνευστής της στρατηγικής και της τακτικής της Ανυπότακτης Γαλλίας. Η κριτική αυτή ήρθε να προστεθεί στο κακό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κινήματος του Μελανσόν. Μετά από την είδηση ότι ο πολιτικός επιστήμονας Τομά Γκενολέ, που είχε απομακρυνθεί από το ψηφοδέλτιο ύστερα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εις βάρος της Ανυπότακτης Γαλλίας και «του κεντρικού μηχανισμού» της, που «πίσω από τις ωραίες ομιλίες δεν διστάζει να παραβιάζει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για να συνθλίψει και να ατιμάσει έναν άνθρωπο», γινόταν γνωστή η ύπαρξη εσωτερικού σημειώματος που κατήγγειλε τη λειτουργία του κινήματος που «δεν διαθέτει κανένα πραγματικό συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων»!

Το σημείωμα δημοσιοποίησε η "Le Monde", ενώ είχε στην κατοχή της και η "L' Humanite"... Με τίτλο «Να ξανασκεφτούμε τη λειτουργία της ‘Ανυπότακτης Γαλλίας’», το υπογράφουν στελέχη του κινήματος -ορισμένα από τα οποία δεν μετείχαν καν στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών- με στόχο, επισήμως, μια «εσωτερική και θετική συμβολή». Ωστόσο, πρόκειται για ένα κατηγορητήριο κατά της σημερινής οργάνωσης του κινήματος, για την οποία θεωρούν ότι είναι «επικίνδυνη για το μέλλον» και «επηρέασε σοβαρά τη δυναμική της ευρωπαϊκής εκστρατείας». Την ίδια στιγμή, η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ρακέλ Γκαριντό εξέφρασε τις σκέψεις της για τη λειτουργία του κινήματος χωρίς τον Μελανσόν: «Το να μάθουμε να λειτουργούμε χωρίς τον Μελανσόν είναι σίγουρα μία από τις φάσεις ωρίμανσης της Ανυπότακτης Γαλλίας»...

Ο άμεσα ενδιαφερόμενος βέβαια απάντησε με ένα tweet την Τετάρτη: «Δεν παρατάω καμία μάχη, δεν υπάρχουν φήμες παρακαλώ», ενώ είχε ήδη δηλώσει ότι περιμένει να «κατακαθίσει η σκόνη» για να κάνει την πολιτική του εκτίμηση... Αλλαγές στο οργανωτικό του κινήματος αναμένονται πάντως στις 23 του μήνα. Στόχος, το πού πήγε η δυναμική των 7 εκατομμυρίων ψήφων του 2017 υπέρ του υποψήφιου της Ανυπότακτης Γαλλίας...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις