Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Πούτιν και Σι "θάβουν" το δολάριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πούτιν και Σι "θάβουν" το δολάριο

Στενότερη οικονομική συνεργασία και διεύρυνση των συναλλαγών στα εθνικά τους νομίσματα, το ρούβλι και το γουάν, συμφώνησαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και στη Κίνας κατά τη συνάντησή τους χθες στη Μόσχα, ως απάντηση στον πόλεμο των κυρώσεων που έχει κηρύξει και στις δυο χώρες η Ουάσιγκτον. Στην κατεύθυνση αυτή, οι δυο ηγέτες υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες για την επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές σχέσεις τους, με αντίστοιχο περιορισμό της χρήσης του αμερικανικού δολαρίου.

Κάνοντας λόγο για μια "νέα εποχή" στις διμερείς σχέσεις ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές ξεπέρασαν τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων που είχε τεθεί για το 2018, φθάνοντας τα 108 δισ. δολάρια, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 3,4%. "Αυτό το άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο στις σχέσεις μας αξιοποιείται αποτελεσματικά ώστε οι λαοί της Ρωσίας και της Κίνας να συνεργάζονται και να αξιοποιούν όλα τους τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την πλήρη τους ανάπτυξη» δήλωσε ο Πούτιν, σημειώνοντας επίσης ότι η θέση της Ρωσίας και της Κίνας σε σημαντικά διεθνή ζητήματα είναι "είτε παραπλήσιες είτε, όπως λένε οι διπλωμάτες, ταυτόσημες".

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι χαιρέτισε το γεγονός ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας άντεξαν τη δοκιμασία μέσα σε μια μεταβαλλόμενη διεθνή κατάσταση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "υπό το φως των ριζικών αλλαγών, τις οποίες ο κόσμος δεν είχε δει τα τελευταία 100 χρόνια, οι λαοί των δύο χωρών και η διεθνής κοινότητα εναποθέτουν σε εμάς μεγάλες ελπίδες".

Συμφωνήθηκε επίσης η κατασκευή ακόμα δυο πυρηνικών αντιδραστήρων στην Κίνα, η δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους ενός δισ. δολαρίων για τις νέες τεχνολογίες καθώς και η συνεργασία στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ του κινεζικού ομίλου Alibaba και του ρωσικού Mail.Ru Group.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL