Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Βραζιλία / Βραζιλία: Επεκτείνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά Μπολσονάρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία / Βραζιλία: Επεκτείνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά Μπολσονάρου

Πριν από δύο εβδομάδες ο υπουργός Παιδείας Άμπρααμ Βάιντραουμπ ανήγγειλε περικοπές ύψους 30% στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων σημειώνοντας με χαιρεκακία ότι θα πληγούν όλες οι σχολές που "προκαλούν χάος". Κατονόμασε μάλιστα ως "ταραχοποιούς" το Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια, το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Μπαΐα και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Φλουμινένσε.

Το μέτρο προκάλεσε το πρώτο μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης. Συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Την Πέμπτη οι φοιτητές και καθηγητές κατέκλυσαν τους δρόμους σε τουλάχιστον 50 πόλεις στο πλαίσιο μιας ακόμη μέρας διαμαρτυρίας για τις περικοπές. "Βρίσκομαι εδώ επειδή όλοι οι άνθρωποι φτωχικής καταγωγής αξίζουν μια ποιοτική εκπαίδευση" δήλωσε ο Κάιο Ντουάρτε, που σπουδάζει κοινωνικός λειτουργός. "Ανησυχώ για τις επόμενες γενιές, που μπορεί να μην επωφεληθούν από την ίδια εκπαίδευση με εμένα" υπογράμμισε.

Τη 15η Μαΐου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε περισσότερες από 200 πόλεις σε όλες τις πολιτείες της χώρας. Ο ακροδεξιός Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου είχε τότε αντιμετωπίσει τους φοιτητές με περιφρόνηση χαρακτηρίζοντάς τους "ηλίθια εργαλεία που χειραγωγούνται από μια μειοψηφία".

Την αλαζονεία του ακροδεξιού Προέδρου αναμένεται να μετριάσουν, ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία. Δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο της θητείας του συνοδεύτηκε από επιστροφή στην ύφεση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2016. Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές είχαν υποδεχτεί την εκλογή Μπολσονάρου με απανωτά ράλι στα χρηματιστήρια.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2019 έφτασε το 0,2%. Την προηγούμενη χρονιά η οικονομία της χώρας αναπτυσσόταν έστω και με αργούς ρυθμούς (0,5%). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, αν η τάση δεν ανακοπεί κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Βραζιλίας θα μπορούσε να βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, ανάλογη με εκείνη της διετίας 2015-2016 που οδήγησε σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά σχεδόν 7%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL