Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Γερμανία / Γερμανία: Διχασμένη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Διχασμένη χώρα

Μουδιασμένο το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία, προσπαθεί να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο έχει αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της χώρας και έχει αναδείξει μεταξύ άλλων πόσο διχασμένη είναι. Διχασμένη γεωγραφικά αλλά και ηλικιακά.

Για την ώρα, οι μεγάλοι ηττημένοι, πρωτίστως οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), προσπαθούν να μην πάρουν αποφάσεις εν θερμώ. Ωστόσο, οι πρώτοι έχουν καθυστερήσει επικίνδυνα να επανατοποθετηθούν τόσο πολιτικά -εάν θα εξακολουθούν να συνθλίβονται εγκλωβισμένοι στον... αιώνιο μεγάλο συνασπισμό ή θα κάνουν το μεγάλο άλμα- όσο και σε επίπεδο ηγεσίας, με την πρόεδρό τους Αντρέα Νάλες να έχει σχεδόν μηδενική ακτινοβολία στο εκλογικό σώμα. Και είναι πλέον αμφίβολο εάν η συρρίκνωση του SPD είναι αναστρέψιμη. Όσο για τους δεύτερους, έχουν αποκαθηλώσει μέσα τους την πάλαι ποτέ πανίσχυρη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο ξέρουν ότι οι ψηφοφόροι ακόμη την εμπιστεύονται περισσότερο από τη διάδοχό της Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, η οποία δεν τα πήγε καλά στην πρώτη εκλογική δοκιμασία της.

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους μεγάλους νικητές των εκλογών, τους Πράσινους, που αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη διπλασιάζοντας τη δύναμή τους σε σχέση με το 2014. Μάλιστα, στους νέους ψηφοφόρους οι Πράσινοι είναι με απόσταση πρώτη δύναμη, καθώς τους προτίμησε ο ένας στους τρεις, με τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί μετά βίας να ξεπερνούν το 20%. Επιπλέον, οι Πράσινοι ήταν πρώτη δύναμη στο σύνολο των ψηφοφόρων κάτω από τα 60, ενώ κυριάρχησαν σε πολλά αστικά κέντρα, από το Αμβούργο μέχρι το Μόναχο, του Βερολίνου συμπεριλαμβανομένου. Μόνο στην πρώην Ανατολική Γερμανία η επίδοσή τους ήταν χαμηλή, με το ακροδεξιό AfD να έχει πάρει την πρωτιά στη Σαξονία και στο Βραδεμβούργο, όπου θα γίνουν βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, και την Αριστερά να κρατά οριακά τις δυνάμεις της στη Θουριγγία.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: οι Πράσινοι πρωταγωνιστούν στους νέους και οι Χριστιανοδημοκράτες στους άνω των 60, με το SPD να ασθμαίνει σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Επίσης, στη βόρεια και δυτική Γερμανία ο βασικός αντίπαλος του CDU είναι οι Πράσινοι, ενώ στην ανατολική Γερμανία του AfD. Οι Σοσιαλδημοκράτες άντεξαν σε ελάχιστες εκλογικές περιφέρειες, ίσως στο ένα πέμπτο από τα... αιώνια προπύργιά τους - κι εκεί οριακά. Όσο για την Αριστερά, είδε τη δύναμή της στις ευρωεκλογές να μειώνεται και το μόνο που έχει καταφέρει στα δυτικά ομόσπονδα κρατίδια είναι να εισπράττει ένα πενιχρό μέρος από τις τεράστιες απώλειες του SPD. Τέλος, σταθεροί το τελευταίο διάστημα στις επιδόσεις τους -αλλά για την ώρα άνευ ουσιαστικής πολιτικής σημασίας- είναι οι Φιλελεύθεροι του FDP.

Εάν συνεχιστεί η απροθυμία των δύο πάλαι ποτέ κραταιών λαϊκών κομμάτων να αλλάξουν ρότα, θα εξαρτηθεί από τους Πράσινους ποια θα είναι η επόμενη πρόταση εξουσίας στο Βερολίνο. Εάν δηλαδή θα τα βρουν με τους Χριστιανοδημοκράτες, επιβάλλοντάς τους τη δική τους περιβαλλοντική πολιτική κι ακολουθώντας τους στα οικονομικά, ή εάν θα αποφασίσουν να γίνουν η κινητήρια δύναμη για μια “κόκκινο - κόκκινο - πράσινη” εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Οι επόμενες μέρες στο πολιτικό Βερολίνο θα είναι ταραγμένες - και ενδιαφέρουσες. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να συνεχιστεί η ακινησία μέχρι τις τοπικές εκλογές του φθινοπώρου στα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια. Εκεί όπου το ακροδεξιό AfD είναι ισχυρό, ενώ παράλληλα φλερτάρει και με τη συμμετοχή του στην εξουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL