Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ισπανία / Ισπανία: Νίκη Σοσιαλιστών στις τρεις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Νίκη Σοσιαλιστών στις τρεις κάλπες

Η περαιτέρω ενίσχυση των σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ισπανία φαίνεται ότι ενδυνάμωσε την άποψη του Πέδρο Σάντσεθ για μια μονοκομματική κυβέρνηση με την εξωτερική στήριξη της Αριστεράς, ενώ ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επιμένει στην είσοδο της Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση και τη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές στους δήμους και στις περιφέρειες όπου μπορεί να σχηματιστεί προοδευτική και αριστερή δημοτική και περιφερειακή αρχή. Οι Πολίτες πάντως προσπαθούν ανοιχτά να δημιουργήσουν γέφυρες με τους Σοσιαλιστές, ενώ οι Καταλανοί Σοσιαλιστές προτείνουν τη συνεργασία Σοσιαλιστών, Αριστεράς και Πολιτών στον Δήμο της Βαρκελώνης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα για πρώτη φορά από το 2004 κέρδισε τις ευρωεκλογές με το 32,84% και εξέλεξε 20 ευρωβουλευτές, το Λαϊκό Κόμμα με 20,13% μόλις 12, οι Πολίτες με 12,17% ανέδειξε 7, το Unidas Podemos με 10,05% εξέλεξε 6 (αλλά ο ευρωβουλευτής της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία - Πράσινοι ICV θα συμμετέχει στον ομάδα των Πράσινων), το φασιστικό Vox με 6,2% εξέλεξε 3. Το προοδευτικό εθνικιστικό σχήμα Ahora Republicas, όπου συμμετέχει η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά ERC και το αριστερό της Χώρας των Βάσκων, με 5,61% εξέλεξε 3, το δεξιό καταλανικό Junts με 4,58% μόλις 2 και το Ceus της «Αλληλέγγυας Ισπανίας» με 2,8% μόλις 1. Η αποχή έφτασε στο 35,7%. Το Junts κατάφερε να εκλέξει στην Ευρωβουλή τον αυτοεξόριστο πρώην πρόεδρο της Καταλωνίας Τσαρλς Πουτζντεμόν και το AhoraRepublicas τον φυλακισμένο ηγέτη της ERC Οριόλ Ζουνκέρας.

Η Αριστερά έχασε τους μεγάλους «δήμους της αλλαγής», με την αυτοκαταστροφική διάσπαση σε δύο ψηφοδέλτια, που χάρισε στην κυριολεξία για λίγες ψήφους τον Δήμο της Μαδρίτης στη Δεξιά, ενώ στη Βαρκελώνη η Άντα Κολάου έχασε για 5.000 ψήφους τον δήμο, που θα περάσει στα χέρια της αποσχιστικής Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας, με τον νέο δήμαρχο Έρνεστ Μαραγκάγ να δηλώνει ότι θα σχηματίσει μια δημοτική αρχή μειοψηφίας. Η ήττα της Αριστεράς στις δημοτικές εκλογές οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά κατέβηκαν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Η Αριστερά έχασε επίσης τους δήμους της Α Κορούνια, της Θαραγκόθα, του Φερόλ και του Σαντιάγκο, αλλά κατάφερε να διατηρήσει το Κάδιθ. Το Podemos φαίνεται να κρατάει το κλειδί για τον σχηματισμό προοδευτικών περιφερειακών αρχών σε τουλάχιστον πέντε περιφέρειες.

Η Δεξιά κατάφερε να διατηρήσει το μεγάλο φέουδό της, την Περιφέρεια της Μαδρίτης, κι αυτό χάρη στη διάσπαση της Αριστεράς. Ο Ινίχο Ερεχόν του ψηφοδελτίου «Περισσότερο Μαδρίτη» πήρε 14,7% και εξέλεξε 20 τοπικούς βουλευτές, καθιστώντας σαφές στον Ιγκλέσιας ότι «γεννήθηκε μια νέα Αριστερά. Ελπίζω το Podemos να μην αφήνει μπαλόνια (ίσως καλύτερα ρίχνει πυροτεχνήματα) για τα αποτελέσματά του». «Κερδίσαμε τις εκλογές, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε τη δημοτική αρχή» τόνισε η απερχόμενη δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα του «Περισσότερο Μαδρίτη», αφού το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς δεν κατάφερε να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο, «χαρίζοντας» την ισπανική πρωτεύουσα στη Δεξιά. Στον δήμο και στην Περιφέρεια της Μαδρίτης το Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να κυβερνήσει με τους Πολίτες και τους φασίστες του Vox.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL