Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.6°C33.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.0°C32.5°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
31.0°C36.5°C
3 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.8°C26.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
34.9°C34.9°C
3 BF 28%
Ισπανία / Ισπανία: Άνετη νίκη για τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Άνετη νίκη για τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ

Τη δυναμική της προοδευτικής πλειοψηφίας που εκφράστηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απριλίου επιβεβαίωσαν οι ευρωεκλογές στην Ισπανία με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ να εξασφαλίζουν, σύμφωνα με τα exit polls, προβάδισμα περίπου δέκα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του δεξιού Λαϊκού Κόμματος.

Η έρευνα του ινστιτούτου GAD3 εμφάνιζε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) να συγκεντρώνει 28,4% εξασφαλίζοντας 18 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, τέσσερις δηλαδή περισσότερες από ό,τι στην εκλογική αναμέτρηση του 2014. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ακολουθούσε με 17,3% και 11 βουλευτές, κάτι που σημαίνει απώλεια πέντε εδρών.

Οι φιλελεύθεροι Πολίτες ακολουθούσαν στην τρίτη θέση, με 16%, και το αριστερό Unidas Podemos στην τέταρτη, με 12,4%. Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014, το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς και το Podemos είχαν κατέβει χωριστά συγκεντρώνοντας 10% και 8%, αντιστοίχως. Το ακροδεξιό Vox θα εκλέξει τους πρώτους ευρωβουλευτές του (τέσσερις ή πέντε σύμφωνα με τις προβλέψεις), αλλά το ποσοστό του, με βάση τα exit polls, (6,5%) προβλέπεται αισθητά χαμηλότερο από το 10% του Απριλίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες εξελίξεις στην αντιπαράθεση της Καταλωνίας με την κυβέρνηση της Μαδρίτης καθώς οι αυτονομιστές Καταλανοί ηγέτες Κάρλες Πουτζδεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας εκλέγονται αμφότεροι. Η εκλογή τους αναμένεται να μεταφέρει την κρίση στο ευρωκοινοβούλιο καθώς η ισπανική Δεξιά ζητάει επίμονα τις τελευταίες μέρες την ακύρωση της εκλογής τους.

Όπως και στη χώρα μας, οι ευρωεκλογές στην Ισπανία συνοδεύτηκαν από αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα exit polls να προβλέπουν την επικράτηση των Σοσιαλιστών στους περισσότερους δήμους της χώρας και τη διατήρηση του Δήμου της Μαδρίτης από την Αριστερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL