Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Γερμανία: Το πράσινο κύμα και η ρετσινιά του ηττημένου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία: Το πράσινο κύμα και η ρετσινιά του ηττημένου

Η υποτονική προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας είχε μια εξαίρεση: τους μαθητές και τις μαθήτριες που διαδηλώνουν κάθε Παρασκευή απαιτώντας να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και το κίνημα Fridays for Future είναι υπερκομματικό, ενίσχυσε τη δυναμική των Πράσινων, που αναμένεται να αναδειχθούν δεύτερη δύναμη από την ευρωκάλπη με ποσοστό πάνω από 18%, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά τους στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα κόμματα του Μεγάλου Συνασπισμού. Οι Χριστιανοδημοκράτες δύσκολα θα ξεπεράσουν το 30%, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την καγκελαρία. Το εκλογικό αποτέλεσμα πιθανώς θα μεγαλώσει την γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος για τις επιλογές της Μέρκελ καθώς και για την πορεία της διαδόχου της στην κομματική ηγεσία Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Μεγαλύτερα μαχαίρια όμως θα βγουν στους Σοσιαλδημοκράτες, που κατρακύλησαν δημοσκοπικά στο 17% και κινδυνεύουν, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να μην αναδειχθούν δεύτερο κόμμα σε παγγερμανικό επίπεδο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κινδυνεύει να κολλήσει τη ρετσινιά του ηττημένου. Η κυβερνητική συνεργασία με τη Μέρκελ τους εμφάνισε ουραγούς μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς εκσυγχρονισμό των υποδομών και με αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Τέσσερις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών (και οι δύο Σοσιαλδημοκράτες) παρουσίασαν το σχέδιο για την αύξηση από το 2021 της βασικής σύνταξης για 3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία κυμαίνεται στο 12%. Εξακολουθεί να έχει ως σημαία την αντίθεση στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ επιτίθεται στους Πράσινους και στο κίνημα Fridays for Future με τα ίδια επιχειρήματα και τις θεωρίες συνωμοσίας που επικαλείται ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση στο 7-8%, ενώ η Αριστερά κυμαίνεται στα ίδια ποσοστά.

Οι γερμανικές κάλπες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα γιατί η Γερμανία ως η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της Ε.Ε. βγάζει και τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών (96).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL