Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Θεσμική κρίση στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσμική κρίση στις ΗΠΑ

Υποτίθεται ότι στο χθεσινό ραντεβού του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους ηγέτες των Δημοκρατικών του Κογκρέσου θα έμπαιναν οι βάσεις για μια υπερκομματική συνεργασία σε ένα από τα λίγα ζητήματα στα οποία υπάρχει συναίνεση στις ΗΠΑ, δηλαδή στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας με τη διάθεση μεγαλύτερων κονδυλίων από τον προϋπολογισμό. Αλλά η συνάντηση αυτή στο Λευκό Οίκο δεν κράτησε ούτε πέντε λεπτά.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διέκοψε τη σύσκεψη και βγήκε στον Κήπο των Ρόδων για να καταγγείλει τους Δημοκρατικούς ότι κάνουν "ψεύτικες έρευνες" με στόχο την καθαίρεσή του. Από την πλευρά τους η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ περιέγραψαν τον Τραμπ ως κατώτερο των περιστάσεων και άξιο... καθαίρεσης.

Η πρόεδρος της Βουλής επέμεινε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εμπλακεί σε «συγκάλυψη» στην υπόθεση της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τις σχέσεις του και τις επενδύσεις στη Ρωσία και πρόσθεσε σε δραματικό τόνο: «Προσεύχομαι για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προσεύχομαι για τις ΗΠΑ». «Αν βλέπατε τι συνέβη, θα σας έπεφταν τα σαγόνια» συμπλήρωσε ο Σούμερ.

«Δεν κάνω συγκαλύψεις» απάντησε ο Τραμπ δίνοντας τη δική του εκδοχή για το επεισόδιο: "Μπήκα στην αίθουσα και είπα στον γερουσιαστή Σούμερ, στην πρόεδρο Πελόζι, θέλω να μιλήσω για έργα υποδομών. Θέλω να το κάνω περισσότερο από όσο θέλετε εσείς. Θα ήμουν πολύ καλός σε αυτό -αυτό είναι που κάνω. Αλλά ξέρετε κάτι; Δε μπορείτε να το κάνετε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γι’ αυτό τελειώστε με αυτές τις ψεύτικες έρευνες».

Ο εκνευρισμός του Τραμπ ίσως εξηγείται και από το γεγονός ότι η Πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης με ψήφισμά της άνοιξε χθες τον δρόμο στο Κογκρέσο ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία του Προέδρου, τα οποία ο ίδιος αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL