Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
"Πρώτα S-400, μετά Patriot"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πρώτα S-400, μετά Patriot"

Η Άγκυρα και η Μόσχα εξέλαβαν ως "αμερικανικό τελεσίγραφο" το ρεπορτάζ του δικτύου CNBC ότι η Ουάσινγκτον έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων στην Τουρκία για να ακυρώσει τη συμφωνία αγοράς ρωσικών πυραύλων και να συνάψει ανάλογη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία απάντησε ότι άρχισε ήδη η εκπαίδευση του προσωπικού της στη Ρωσία για τον χειρισμό των πυραυλικών συστημάτων S-400 που περιμένει πως θα της παραδοθούν εντός του καλοκαιριού, ενώ το Κρεμλίνο κατήγγειλε ως απαράδεκτη την αμερικανική παρέμβαση, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Στις δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνεται προφανώς και η πρόσφατη δήλωση Ερντογάν για συμπαραγωγή των S-400 και για προμήθεια του ακόμα πιο εξελιγμένου ρωσικού συστήματος S-500.

Ωστόσο, ο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατέστησε σαφές ότι συνεχίζεται το παζάρι με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς και αμερικανικών πυραύλων."Θα αγοράσουμε τους S-400 και μετά τους Patriot" δήλωσε ο Ακάρ, επιμένοντας ότι υπάρχει επίσης κάποια βελτίωση στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των μαχητικών αεροπλάνων F-35. Ο Τούρκος υπ. Άμυνας συνέδεσε το θέμα των αμερικανικών αεροσκαφών και πυραύλων με το ζήτημα της Συρίας και ειδικότερα με το σχέδιο δημιουργίας και επιτήρησης μιας "ζώνης ασφαλείας", τη στιγμή που η Ουάσιγκτον εκτοξεύει νέες απειλές εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και "ξαναζεσταίνει" σενάρια περί χρήσης χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των ανταρτών στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ.

Το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία πως, εκτός από τη διακοπή του προγράμματος για τα F-35, κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου CAATSA, ο οποίος προβλέπει οικονομικές κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα ή χώρα υπογράφει συμβόλαια για εξοπλισμούς με ρωσικές εταιρείες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητικές τις πιέσεις της Ουάσιγκτον. "Θεωρούμε πως τέτοια τελεσίγραφα είναι απαράδεκτα και προχωρούμε με βάση τις πολλές δηλώσεις που έχουν γίνει από εκπροσώπους της ηγεσίας της Τουρκίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η συμφωνία για τους S-400 είναι ήδη ολοκληρωμένη και θα εφαρμοστεί" σημείωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Βερολίνο προέτρεψε την Άγκυρα να αναθεωρήσει την απόφασή της για τους S-400. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ έκανε λόγο για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που έχει προκαλέσει «δύσκολα ερωτήματα» και εντατικές συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε ότι ένα αμερικανικό εμπάργκο δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της συμμαχίας ούτε της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL