Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: Να "τελειώσει" το Ιράν απειλεί ο Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Μέση Ανατολή: Να "τελειώσει" το Ιράν απειλεί ο Τραμπ

"Εάν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, θα είναι επισήμως το τέλος του Ιράν. Ποτέ μην απειλήσετε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες!". Με αυτό το μήνυμά του στο Twitter o Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε μέσα στο σαββατοκύριακο τις απειλές του προς την Τεχεράνη. Η απάντηση του Ιράν ήλθε από τον υπουργό Εξωτερικών του Μοχάμαντ Τζαχάτ Ζαρίφ, ο οποίος τόνισε ότι οι "γενοκτονικοί χλευασμοί" του Αμερικανού Προέδρου "δεν θα τελειώσουν το Ιράν".

Ο Ιρανός αξιωματούχος απέρριψε πάντως την πιθανότητα νέας σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο διαβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί τον πόλεμο και πως καμία χώρα δεν έχει την "ψευδαίσθηση" ότι μπορεί να αναμετρηθεί με το Ιράν. Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του ιρανικού στρατού. "Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά επίσης δεν φοβόμαστε τον πόλεμο" δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσέιν Σαλάμι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το ίδιο μείγμα διαβεβαιώσεων υπέρ της ειρήνης και πολεμικών απειλών χρησιμοποίησε και η Σαουδική Αραβία στη δική της τοποθέτηση για τις τελευταίες εξελίξεις. Το Ριάντ θέλει να αποτρέψει έναν πόλεμο στην περιοχή του αλλά είναι "έτοιμο να απαντήσει με όλη την ισχύ", έπειτα από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας κατά δύο σαουδαραβικών σταθμών διύλισης πετρελαίου με drones από τις δυνάμεις των Χούτι της Υεμένης, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ Αλ Ζουμπέιρ.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης η πολεμική αεροπορία της χώρας βομβάρδισε σε αντίποινα τη Σαναά πρωτεύουσα της Υεμένης, σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα.

Σε μία ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης, η Exxon Mobil απομάκρυνε το ξένο προσωπικό από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ, ενώ το Μπαχρέιν ειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και το Ιράν. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε παράλληλα οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν επάνω από τα νερά του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν να επιδεικνύουν προσοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL