Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ψυχρός τεχνολογικός πόλεμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψυχρός τεχνολογικός πόλεμος

Μόνον με τις πιο «θερμές» περιόδους του Ψυχρού Πολέμου των δεκαετιών 1960-1970, όταν η τεχνολογία, στρατιωτική και μη, αποτελούσε μέγα «λάφυρο» και ύψιστο διακύβευμα στη λυσσαλέα σύγκρουση και τον ολομέτωπο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Σοβιετικής Ένωσης, μπορεί να συγκριθεί η χθεσινή απόφαση της Google να αποκλείσει την κινεζική Huawei, τον δυναμικά ανερχόμενο ανταγωνιστή Δύσης και Ασίας στην τεχνολογική αρένα, απ’ το διάσημο, «ανοιχτό» κατά τ’ άλλα, λειτουργικό της, το Android.

Όπως έγινε γνωστό από επίσημες ανακοινώσεις, η Google θα θέσει σε εφαρμογή περιορισμούς στις αναβαθμίσεις του λειτουργικού της που «τρέχουν» οι συσκευές της Huawei. Σύμφωνα με το Reuters, η μητρική εταιρεία Alphabet Inc, ανέστειλε τη συνεργασία της με την Huawei στους τομείς που περιλαμβάνουν τη μεταφορά υλισμικού, λογισμικού και τεχνικής υποστήριξης, εκτός από εκείνους που αφορούν τη δημόσια διάθεση εφαρμογών και υπηρεσιών μέσω αδειών χρήσης ανοιχτού κώδικα.

Λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που επηρεάζονται από τον αποκλεισμό της Google εξακολουθούν να τελούν θέμα εσωτερικής συζήτησης στον αμερικανικό τεχνολογικό όμιλο, ενώ οι νομικοί πληρεξούσιοι της Huawei μελετούν με τη σειρά τους τον αντίκτυπο της αμερικανικής μονομερούς ενέργειας.

Μαύρη λίστα

Η απόφαση, με άγνωστες για την ώρα τεχνολογικές και νομικές προεκτάσεις και απώτερες συνέπειες για τους τωρινούς και μελλοντικούς χρήστες των εξελιγμένων συσκευών του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε τη Huawei Technologies Co Ltd στη μαύρη λίστα μαζί με άλλες 44 κινεζικές εταιρείες και οικονομικές οντότητες προς τις οποίες οι εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογικών αγαθών υπάγονται στο εξής σε καθεστώς ελέγχου, καθώς θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν «σημαντικό κίνδυνο» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Οι σχετικοί περιορισμοί τέθηκαν άμεσα σε ισχύ καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τις συγκεκριμένες εταιρείες να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Αμερικανούς προμηθευτές τους.

Οι αμερικανικές βιομηχανίες κατασκευής μικροεπεξεργαστών όπως η Qualcomm Inc., η Xilinx Inc. και η Broadcom Inc., ενημέρωσαν ήδη το προσωπικό τους ότι σταματούν μέχρι νεωτέρας τις παραδόσεις προϊόντων τους στην Huawei. Οι εταιρείες αυτές θα χρειάζονται στο εξής την άδεια της κυβέρνησης Τραμπ για οποιεσδήποτε εξαγωγές τους στην Κίνα, οι προϋποθέσεις των οποίων αναμένεται να διευκρινιστούν προσεχώς.

Πάντως, την επομένη της απόφασης Τραμπ για τη Huawei, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μετριάσει τους περιορισμούς προς τη συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου να «αποτρέψει την διατάραξη της λειτουργίας των υφιστάμενων δικτύων και εξοπλισμού».

Την πληροφορία του «αποκλεισμού» της Huawei από την Google έφερε στο φως της δημοσιότητας κατ' αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters. Το χειρότερο είναι ότι η δυσάρεστη είδηση συνέπεσε με μια συγκυρία συμβολική για τον κινεζικό όμιλο. Την ίδια ημέρα παρουσίαζε σε «παγκόσμια πρώτη» στο Λονδίνο, υπό τον τίτλο #CaptureWonder ("Αιχμαλώτισε το θαύμα") και με προσκεκλημένους εκατοντάδες δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, τη νέα σειρά έξυπνων κινητών Honor 20.

Σύμφωνα με το BBC, οι συγκεκριμένες συσκεύες θα συνεχίσουν να προσφέρουν στους χρήστες τους την πλήρη εμπειρία του λειτουργικού Android, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους πρόσβασης στο Google Play, το ηλεκτρονικό κατάστημα αγοράς εφαρμογών και καταφόρτωσης ενημερώσεων της Google.

Ωστόσο, αν δεν επιλυθεί η κόντρα με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προφανώς εντάσσεται στον ευρύτερο αμερικανοκινεζικό εμπορικό πόλεμο, οι μελλοντικές κυκλοφορίες νέων συσκευών της Huawei θα υπόκεινται σε σοβαρούς περιορισμούς λειτουργικότητας, όπως η μη δυνατότητα πρόσβασης στο Gmail και το YouTube, εκτός βέβαια κι αν η κινεζική φίρμα αποφασίσει να «ξεφορτωθεί» εντελώς το Android.

Κατά το πρακτορείο Bloomberg η Κίνα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να επιδιώξει την τεχνολογική ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να διαθέσει πολύ «ζεστό χρήμα». Η χώρα αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές της για να αναπτύξει το δικό της λειτουργικό σύστημα για έξυπνα κινητά και φορητές συσκευές, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τους δικούς της μικροεπεξεργαστές, να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία ημιαγωγών (συμπεριλαμβανομένων εργαλείων σχεδιασμού και εξοπλισμού παραγωγής) και να εφαρμόσει τα δικά της τεχνολογικά πρότυπα.

Οι αναλυτές θεωρούν πάντως ότι η κινεζική τεχνολογική ανεξαρτησία θα επιταχύνει αναπόφευκτα τη δημιουργία ενός ψηφιακού «σιδηρού παραπετάσματος», το οποίο θα χωρίσει τον κόσμο σε δύο διαφορετικές, αμοιβαία αποκλειόμενες, τεχνολογικές σφαίρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL