Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Εκνευρισμός Σαλβίνι για το φιάσκο στο Μιλάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκνευρισμός Σαλβίνι για το φιάσκο στο Μιλάνο

Τη σύλληψη όλων των μελών του πλοίου της ΜΚΟ "Sea Watch 3", τη βύθιση του σκάφους και ένα πογκρόμ εναντίον του εισαγγελέα του Αγκριτζέντο για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης (!) ευχήθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, χωρίς να μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του γιατί τη στιγμή που συμμετείχε σε απευθείας τηλεοπτική εκπομπή έμαθε ότι το "Sea Watch 3" έσπασε τον ναυτικό αποκλεισμό που είχε κηρύξει ο «ναύαρχος Σαλβίνι» και είχε αποβιβάσει 47 πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα.

Ο κυβερνήτης του πλοίου βρίσκεται υπό διωγμόν, ενώ ο Σαλβίνι επιτέθηκε στον υπουργό Μεταφορών του Κινήματος Πέντε Αστέρων και ζητά να αναλάβει τα ηνία της Ακτοφυλακής και της Οικονομικής Αστυνομίας για να διασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο όλων των κρατικών μηχανισμών που μπορούν να ελέγξουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Ο εκνευρισμός του Σαλβίνι ίσως μετατραπεί σε πανικό όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, μετά την αποτυχημένη συγκέντρωσή του στο Μιλάνο και τη σχετική πτώση της Λέγκας στις δημοσκοπήσεις στο 30% από το 35%.

Ο Σαλβίνι περίμενε στο Μιλάνο τουλάχιστον εκατό χιλιάδες άτομα για να φοβερίσει την Ευρώπη και να δείξει τη δύναμή του στη Λεπέν και στους άλλους έντεκα ακροδεξιούς ηγέτες που εμφανίστηκαν με έναν λαβύρινθο εθνικιστικών και αντικρουόμενων σχεδίων για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Στην Πλατεία του Καθεδρικού Ναού του Ντουόμο στο Μιλάνο μαζεύτηκαν το Σάββατο μόλις δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους έφθασαν με πούλμαν από τα χωριά των Άλπεων και της κοιλάδας του Πάδου. Ακόμη και οι μετριοπαθείς Μιλανέζοι, που ψηφίζουν Λέγκα, γύρισαν την πλάτη τους στον Σαλβίνι επιβεβαιώνοντας την ιστορική αντιφασιστική παράδοση της πόλης τους. Η αστυνομία επί ώρες προσπαθούσε να πείσει δεκάδες πολίτες να ξεκρεμάσουν τα πανό που διακωμωδούσαν τον Σαλβίνι με αποκορύφωμα το μεγάλο πανό που έβγαλε ένας μεταμφιεσμένος σε «Ζορό» από ξενοδοχείο της Πλατείας του Ντουόμο.

Στο Μιλάνο έγινε εμφανές ότι οι εθνικιστές, οι νεοφασίστες και οι ρατσιστές είναι όχι μόνο κατακερματισμένοι, αλλά και ο ένας εναντίον του άλλου. Το μήνυμα που άφησαν στον Σαλβίνι είναι ότι η Ιταλία θα πρέπει να σεβαστεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους, ενώ για το μεταναστευτικό υπογράμμισαν ότι όχι μόνο δεν θα πάρουν μετανάστες, αλλά και ότι θα ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων τους με περισσότερους και καλύτερους φράκτες και συρματοπλέγματα. Η προοπτική να καταφέρει ο Σαλβίνι να αποσπάσει μια θέση επιτρόπου στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό της Λέγκας φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Στη Λεπέν έπεσε ο κλήρος να απαντήσει τους δημοσιογράφους για την παραίτηση του ακροδεξιού Στράχε από τη θέση του αντικαγκελαρίου της Αυστρίας στον απόηχο του παζαριού πολιτικής στήριξης έναντι της αγοράς ποσοστών σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης από «υψηλή κυρία» Ρώσων ολιγαρχών. «Αποτελεί πρόβλημα της εσωτερικής πολιτικής της Αυστρίας» αναφώνησε ο Λεπέν θέτοντας το ερώτημα γιατί το βίντεο του μισομεθυσμένου Στράχε βγήκε στη δημοσιότητα με δύο ετών καθυστέρηση.

Ο Σαλβίνι μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος για το σκάνδαλο του «συμμάχου» Στράχε μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Κουρτς με τον Πρόεδρο της Βαυαρίας εναντίον της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους εθνικιστές του Σαλβίνι και της Λεπέν και την ανοικτή επίθεση του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Λοέγκερ στο τελευταίο Eurogroup ότι «δεν θα πληρώσουμε εμείς τα χρέη της Ιταλίας» και ότι «ο Σαλβίνι θα κάνει καλά να σκέφτεται πριν μιλήσει», σχολιάζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του Σαλβίνι για αύξηση του δημοσίου ελλείμματος της Ιταλίας πάνω από το 3% και του χρέους πάνω από το 130% με 140%.

Ο Σαλβίνι βρήκε πάντως στην Ιταλία έναν παλιό και πιστό σύμμαχο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι στοχεύει να εκλεγεί ευρωβουλευτής, όχι ασφαλώς για να διασφαλίσει την πολυπόθητη ασυλία, αλλά για να πείσει το Λαϊκό Κόμμα να συνεργαστεί με τον Σαλβίνι και τη Λεπέν «για να αλλάξουμε την Ευρώπη», ασφαλώς μαζί με τον φίλο και σύντροφο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Όρμπαν. Με την ολοκλήρωση της ακροδεξιάς και φασιστοειδούς στροφής του Μπερλουσκόνι όλος ο ιταλικός μετριοπαθής και κεντροδεξιός χώρος φαίνεται ότι στρατολογήθηκε στους νέους μελανοχίτωνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL