Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Διάλογος για τη Βενεζουέλα στη... Νορβηγία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογος για τη Βενεζουέλα στη... Νορβηγία

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του «μεταβατικού Προέδρου» Χουάν Γκουαϊδό ίσως αποδειχθεί το σημείο καμπής για την κρίση στη Βενεζουέλα καθώς φανέρωσε τα όρια της ξένης επέμβασης αλλά και την αντοχή της κυβέρνησης Μαδούρο. Δύο εβδομάδες μετά το αμερικανόπνευστο «στρατιωτικό κίνημα» και ενώ οι διαδηλώσεις στις οποίες καλεί ο Γκουαϊδό δεν προσελκύουν παρά λίγες χιλιάδες οπαδών του, φαίνεται πως ξεκίνησε μια νέα διαδικασία διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όχι στο Καράκας αλλά σε μια μυστική τοποθεσία επί ευρωπαϊκού εδάφους, στη... μακρινή Νορβηγία, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν γίνει στην Κούβα αλλά ναρκοθετήθηκαν από την Ουάσιγκτον.

Μένει να αποδειχτεί όμως πόσο «καμένο χαρτί» θεωρούν τον Γκουαϊδό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και αν έχει αναλάβει εκ νέου τα ηνία της αντιπολιτευτικής «εξέγερσης» ο Λεοπόλδο Λόπες, που βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας.

Όπως μετέδωσε χθες η νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, στις μυστικές «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» συμμετέχουν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικοινωνιών Χόρχε Ροντρίγκες και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα Έκτορ Ροντρίγκες, ενώ η αντιπολίτευση εκπροσωπείται από τον πρώην βουλευτή Γεράρδο Μπλάιντ, τον πρώην υπουργό Φερνάντο Μαρτίνες Μοτόλα καθώς και τον αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Στάλιν Γκονζάλες.

Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες ότι ο υπουργός του βρίσκεται «στο εξωτερικό για μια πολύ σημαντική αποστολή», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Σημειώνεται ότι η Νορβηγία είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό και έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων, ελεύθερων εκλογών στη Βενεζουέλα.

Στη διπλωματική κινητικότητα προστίθεται η επίσκεψη του Ελβετού Προέδρου Ουέλι Μάουρερ στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες που πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν έναν ελβετικό μεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης, ενώ στην  ίδια κατεύθυνση κινείται πιθανώς και το χθεσινό ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ στην Κούβα. Όμως, στον αντίποδα συτών των κινήσεων, η αμερικανική αστυνομία εισέβαλε χθες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον και συνέλαβε "καταληψίες" υποστηρικτές του Μαδούρο, προκειμένου να παραδοθεί το κτήριο στους εκπροσώπους του "νόμιμου" Προέδρου Χ. Γκουαϊδό.

Εκστρατεία για την άρση του αποκλεισμού

Παρουσιάζοντας τη νέα διεθνή πρωτοβουλία για την άρση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στη χώρα του, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φρέντι Φερνάντες κατήγγειλε ότι τα μέτρα αυτά ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Σε συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία στην Αθήνα ο κ. Φερνάντες τόνισε ότι ο στόχος του οικονομικού πολέμου είναι η αποδόμηση της Μπολιβαριανής Επανάστασης, ενώ το συνολικό κόστος των κυρώσεων ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Φ. Φερνάντες κάλεσε όλες τις χώρες και τους λαούς να συνταχθούν με την πρωτοβουλία Trump Desbloquea Venezuela (Τραμπ Ξεμπλόκαρε τη Βενεζουέλα), προκειμένου να αποδεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία της χώρας του άνω των 5,47 δισ. που έχουν δεσμευτεί ή κατασχεθεί από διεθνείς τράπεζες. Τα κεφάλαια αυτά είναι αναγκαία για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες του λαού της Βενεζουέλας, είπε ο διπλωμάτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις ελλείψεις σε φάρμακα και την καθυστέρηση επεμβάσεων όπως οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών σε δεκάδες παιδιά. «Ένα από αυτά τα παιδιά, ο Τζιοβάνι, πέθανε. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. λένε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν στρέφονται κατά προσώπων, όχι κατά του λαού. Τι έκανε λοιπόν ο μικρός Τζιοβάνι και έπρεπε να πληρώσει με τη ζωή του;».

Ο διπλωμάτης τόνισε πως ο Πρόεδρος Μαδούρο κάλεσε επανειλημμένα την αντιπολίτευση σε διάλογο αλλά οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν μια μειοψηφική, ακραία πολιτική δύναμη με αρχηγό μια μαριονέτα (Γκουαϊδό), τη στιγμή που υπάρχουν στη χώρα του άλλα κόμματα τα οποία δεν συντάσσονται με την ξένη επέμβαση.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Α» γιατί δεν έχει συλληφθεί ο «κινηματίας» Γκουαϊδό και αν αυτό αποφεύγεται στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής στρατηγικής ή είναι αποτέλεσμα πιέσεων και απειλών από τις ΗΠΑ, ο κ. Φερντάντες δήλωσε ότι της υπόθεσης έχει επιληφθεί το Ανώτατο Δικαστήριο και η Γενική Εισαγγελία. «Πολύς κόσμος θα ήθελε να δει να συλλαμβάνεται εκείνος που ζήτησε ανοιχτά την ξένη επέμβαση, αλλά το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης (...) Αυτό δείχνει το επίπεδο της δημοκρατίας και των ελευθεριών στη χώρα» δήλωσε ο επιτετραμμένος της Βενεζουέλας διαψεύδοντας παράλληλα τις καταγγελίες που έκανε εκπρόσωπος του Γκουαϊδό σε ελληνικά ΜΜΕ περί απαγόρευσης κομμάτων στη χώρα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL