Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ο Σαλβίνι ποντάρει “όλα στο μαύρο”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σαλβίνι ποντάρει “όλα στο μαύρο”

Η Ιταλία βρίσκεται στην πράξη σε έναν διπλό προεκλογικό πυρετό, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Σάββατο στο Μιλάνο τη Μαρίν Λεπέν και τους ηγέτες της «Μαύρης Ευρώπης».

«Φτάνουν οι ‘πυροβολισμοί’ στο spread... Θέλω αύξηση μισθών για τους Ιταλούς, όχι αύξηση του επιτοκίου δανεισμού και γι’ αυτό περιμένω απάντηση από τη Λέγκα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος συνομιλεί διαμέσου των κοινωνικών δικτύων και των μέσων ενημέρωσης με τον εταίρο του Ματέο Σαλβίνι για πάνω από ένα δεκαήμερο.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Λέγκας δεν έχει κανένα πρόβλημα να επαναλαμβάνει ότι «πρέπει να ξεπεραστεί το όριο του ελλείμματος στο 3% και του δημόσιου χρέους στο 130% με 140%», οδηγώντας τα spreads πάνω από τις 280 μονάδες βάσης και σε βαθιά βουτιά τις μετοχές του τραπεζικού τομέα, δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας στον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ το 2020 από το 10% στο 13% για προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια καθώς και για την οικιακή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ το 2019 πρέπει να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία 17,8 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες κανείς δεν έχει αναφέρει ακόμη τίποτα. Η απάντηση του Σαλβίνι δεν άργησε: «Το spread; Προέχει η απασχόληση. Εάν για να αυξήσουμε την απασχόληση, πρέπει να αμφισβητήσουμε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που δεν λειτουργούν, πρέπει να το κάνουμε».

Η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στους Ντι Μάιο και Σαλβίνι ενισχύει τις εκτιμήσεις για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μετά τις ευρωεκλογές που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, παρ’ όλο που τόσο στο Κίνημα Πέντε Αστέρων όσο και στη Λέγκα δεν λείπουν εκείνοι που προσπαθούν να κατεβάσουν τους τόνους. Πάντως, ο Ντι Μάιο επιμένει ότι δεν σκοπεύει σε συμμαχία με το «ύπουλο» Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ ο Σαλβίνι έχει εξαπολύσει πόλεμο στο Κ5Α μετά την αποπομπή από την κυβέρνηση του υφυπουργού Μεταφορών της Λέγκας Αρμάντο Σίρι γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για μίζες. O νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι, που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, αρνείται κάθε σκέψη συνεργασίας με το Κ5Α, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις ότι ο «ρεντζισμός» συνεχίζει να κυριαρχεί στο Δημοκρατικό Κόμμα και να το καταδικάζει σε απραξία.

Αντίσταση στη σαλβινοποίηση

Ενώ στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο υπάρχει μια έντονη προεκλογική ένταση ανάμεσα στα δύο κυβερνητικά κόμματα (που δεν αποκλείεται να έχει μεγάλες συνέπειες εάν μετά την καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ της 26ης Μαΐου επιβεβαιωθεί η εκτίναξη της Λέγκας και η κατακόρυφη πτώση του Κ5Α), η κατάσταση στο κοινωνικό επίπεδο φαίνεται να οδηγεί σε μια άμεση αντίδραση του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου στον εκφασισμό και στη σαλβινοποίηση της καθημερινότητας.

Στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε μια μαζική και συγκινητική αντιφασιστική διαδήλωση - απάντηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου της Ρώμης, που συνόδευσαν κατά χιλιάδες τον πρώην δήμαρχο του Ριάτσε Μίμο Λουκάνο για να μιλήσει στο πανεπιστήμιο μετά τις απειλές της ναζιστικής Forza Nuova ότι δεν θα του επέτρεπε την είσοδο στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης.

Στην Κατάνια οι εισαγγελικές αρχές «αρχειοθέτησαν» την έρευνα και κατέρριψαν κάθε υπόνοια για σχέσεις της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms με τους διακινητές ανθρώπων, που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ρεφρέν του Σαλβίνι εναντίον των ΜΚΟ.

Πρόστιμα για διάσωση μεταναστών με το... κεφάλι

Στον αντίποδα, οι εισαγγελικές αρχές του Άρντσο, δίπλα στη Φλωρεντία, αθώωσαν τον ιδιοκτήτη εταιρείας ελαστικών γιατί πυροβόλησε επανειλημμένα με πιστόλι που έφερε νόμιμα και σκότωσε έναν νεαρό Μολδαβό ο οποίος είχε μπει στην επιχείρησή του πιθανώς για να κλέψει κάτι.

Ο δράστης είχε την υποστήριξη του υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι, ο οποίος παρουσίασε με τη διαδικασία του «επείγοντος» το «δεύτερο διάταγμα για την ασφάλεια», που προβλέπει πρόστιμο από 3.500 έως 5.000 ευρώ το... κεφάλι για όσους διασώζουν στη θάλασσα μετανάστες και τους μεταφέρουν στην Ιταλία. Επίσης, προβλέπεται η ανάκληση ή διακοπή της άδειας ναυσιπλοΐας για τα πλοία με ιταλική σημαία που σώζουν μετανάστες (παρότι η διάσωση επιβάλλεται από τη διεθνή νομοθεσία), ενώ ενισχύονται οι αρμοδιότητες στις μικρές και περιφερειακές εισαγγελίες ώστε να μπορούν να κινηθούν ακόμη και για τα πιο ευτελή αδικήματα που συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση. Παράλληλα, προβλέπονται αυξήσεις στις ποινές και στα πρόστιμα και δημιουργία νέων αδικημάτων για θέματα που αφορούν κοινωνικά θέματα και την αντίσταση κατά της αρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL