Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ισπανία / Ισπανία: To Podemos θέλει ν’ αλλάξει την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: To Podemos θέλει ν’ αλλάξει την Ευρώπη

Με το σύνθημα "Για να αλλάξουμε την Ευρώπη" το Unidas Podemos παρουσίασε χθες το πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιό του για τις ευρωεκλογές, με έντονη τη διάθεση δομικών αλλαγών, κρατώντας τις αποστάσεις από εθνικούς απομονωτισμούς και σεταριστικές επιστροφές στο εθνικό κράτος.

Την ίδια ώρα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Ιρένε Μοντέρο ζητούσε από τους Σοσιαλιστές να δώσουν την προεδρία της Βουλής στο Unidas Podemos μετά την ανακοίνωση ότι ο επικεφαλής των Καταλανών Σοσιαλιστών Μιγκέλ Ιθέτα θα αναλάβει την προεδρία της Γερουσίας, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Η τοπική κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων, που ελέγχεται από το PNV, φαίνεται ότι στοιχηματίζει ήδη σε συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά.

Το Unidas Podemos, δηλαδή το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και η ενωτική αριστερά της Καταλωνίας Catalunya En Comù, παρουσίασαν ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτελεί την "εναλλακτική λύση στον νεοφιλελευθερισμό και τον νεοφασισμό" στοχεύοντας σε μια νέα ομάδα στην Ευρωβουλή με έντονα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά, που δεν έχει σχέση με την απερχόμενη ομάδα του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η Μαρία Εουχένια Ροντρίκεθ Πάλοπ, ανεξάρτητη φεμινίστρια και ακτιβίστρια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντικατέστησε τον κινηματικό «ευρωπαϊστή» Πάμπλο Μπουστιντούι που παραιτήθηκε τον Μάρτιο από την ηγεσία του Podemos.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Έρνεστ Ουρτασούν από την Πρωτοβουλία για την Καταλωνία - Πράσινοι που συμμετέχουν στο ενωτικό Catalunya en Comù, στην τρίτη θέση η Σίρα Ρέχο της Ενωμένης Αριστεράς, στην τέταρτη θέση ο Ιντόια Βιγιανούεβα και μόλις στην πέμπτη θέση ο απερχόμενος επικεφαλής του Podemos στην Ευρωβουλή και ηγέτης των τροτσκιστών Αντικαπιταλιστών Μιγκέλ Ουμπάν.

Για την Πάλορ το ψηφοδέλτιο του Unidas Podemos είναι «ενωτικό, συμπαγές και ετερογενές» και σχηματίστηκε με τη συμμετοχή «φεμινιστριών, οικολόγων, ακτιβιστών και στελεχών από τους δήμους και τις διάφορες πολιτικές οργανώσεις και κόσμο που αναγνωρίζεται με πλήρη τρόπο σε κάποια από αυτές».

Με σκληρή γλώσσα η Πάλορ καταδίκασε τους «eurofans» του Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Πολιτών που ψήφισαν από κοινού στην Ευρωβουλή, όπως και τον «νεοφασισμό που έρχεται να σώσει την καπιταλισμό» με το κοινό σχέδιο των Λεπεν και Σαλβίνι.

Το Unidas Podemos ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στην ομάδα της Αριστεράς, την GUΕ, με εξαίρεση τον Ουρτασούν, που θα συμμετέχει στο Πράσινους, όπου παραδοσιακά συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές της Πρωτοβουλίας για την Καταλωνία - Πράσινοι (ICV).

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidas Podemos Μοντέρο με τη Σοσιαλίστρια ομόλογό της και δεύτερη γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντράνα Λάστρα ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση του προεδρείου της νέας Βουλής, για να διασφαλίσουν με την αμοιβαία στήριξή τους τον έλεγχο του οργάνου, με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στον Πέδρο Σάντσεθ και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας την Τρίτη το απόγευμα.

Η Μοντέρο ζήτησε "ηρεμία και υπομονή για τις διαπραγματεύσεις" καθιστώντας σαφές ότι το Unidas Podemos διεκδικεί την προεδρία του σώματος. Εάν ισχύσει η θέση της Λάστρα ότι η προεδρία της Βουλής ανήκει στο μεγαλύτερο κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχει τρεις εκπροσώπους στο προεδρείο της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης και της προεδρίας, και το Λαϊκό Κόμμα, οι Πολίτες και το Unidas Podemos από δύο, ενώ το φασιστικό Vox, το καταναλικό ERC και το PNV από τη Χώρα των Βάσκων θα μείνουν εκτός προεδρείου. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 21 Μαΐου με την έναρξη της θητείας της νέας Βουλής.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέγ προειδοποίησε ότι δεν βρίσκεται «στο ίδιο μήκος κύματος με την Ουάσιγκτον» γιατί οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται στη Βενεζουέλα ως ο «καουμπόης της Δύσης», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον «προσωρινό Πρόεδρο» της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό για την «απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος... που κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί», υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί «μια ειρηνική, διαπραγματεύσιμη και δημοκρατική λύση».

«Συνεχίζουμε να απορρίπτουμε τις πιέσεις που φθάνουν στις στρατιωτικές επεμβάσεις, (...) η μοναδική λύση είναι νέες εκλογές (...) και πρέπει να υπάρξει επαφή ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση» συνέχισε ο Μπορέγ διευκρινίζοντας ότι η Ισπανία συνεχίζει να έχει σχέσεις με την κυβέρνηση Μαδούρο, αφού ο Γκουαϊδό «δεν αποτελεί κυβέρνηση στην πράξη».

Ο Μπορέγ άσκησε έντονη κριτική και στους δύο Σοσιαλιστές πρώην πρωθυπουργούς Φελίπε Γκονθάλεθ και Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο για τις δηλώσεις τους σχετικά με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας ότι «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος εκπροσωπούν την κυβέρνηση της Ισπανίας» και ότι μιλούν «με προσωπική τους ευθύνη». Ο Θαπατέρο, που είχε αναλάβει τον ρόλο διαμεσολαβητή στο παρελθόν, είχε επιτεθεί στον Τραμπ και την αμερικανική ομάδα διαχείρισης του θέματος της Βενεζουέλας υπογραμμίζοντας ότι ο Τραμπ μιλάει για τη Βενεζουέλα χωρίς να την έχει επισκεφθεί ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL