Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Διεθνές μέτωπο υποστήριξης από Ρωσία και Κίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα / Βενεζουέλα: Διεθνές μέτωπο υποστήριξης από Ρωσία και Κίνα

«Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να νικήσει οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή» τόνισε χθες από τη Μόσχα ο Βενεζουελάνος υπουργός Εξωτερικών Χόρζε Αρεάθα, υπογραμμίζοντας ότι «δημιουργούμε εναλλακτικές οδούς με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους φίλους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές κυρώσεις. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις αλληλεγγύης και διμερούς συνεργασίας με τις φιλικές χώρες, όπως το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία». Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μαδούρο παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία μπροστά σε μια αντιπολίτευση που αδυνατεί να κινητοποιήσει δυνάμεις μετά το πραξικόπημα της 30ης Απριλίου.

«Εάν [οι ΗΠΑ] επιλέξουν τη στρατιωτική οδό, έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις, έναν λαό, μια εθνική πολιτιφυλακή που είναι ικανοί όχι μόνο να αντισταθούν και να δώσουν μάχη, αλλά ακόμη και να κερδίσουν και να καταστρέψουν κάθε στρατό όσο ισχυρός και να είναι στον κόσμο» διεμήνυσε ο Αρεάθα σε συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Μόσχα μετά τη συνάντησή του την Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαφρόφ. Ο Αρεάθα αναφέρθηκε αναλυτικά στις «εγκληματικές κυρώσεις των ΗΠΑ» που αποστερούν από το Καράκας πόρους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και εκείνους που βρίσκονται στην Τράπεζα της Αγγλίας και την πορτογαλική Novo Banco.

Ο Αρεάθα, που συναντήθηκε με τον Λαβρόφ πριν ο τελευταίος επικοινωνήσει εκ νέου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, διευκρίνισε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση Βενεζουέλας - Ιράν για την υπογραφή νέων οικονομικών συμφωνιών με άξονα τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την ενέργεια και τον αμυντικό τομέα. «Έχουμε να μάθουμε πολλά από το Ιράν» συμπλήρωσε ο Αρεάθα, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συζητήσεις με τον Λαβρόφ αφορούσαν τον έλεγχο των συμφωνιών συνεργασίας που υπογράφηκαν πρόσφατα στον αμυντικό, τεχνολογικό, επιστημονικό και μεταλλευτικό τομέα. «Η Ρωσία προωθεί την ειρήνη, τον διάλογο και την κατανόηση με τη Λατινική Αμερική, όπως και με τη Βενεζουέλα» συμπλήρωσε ο Αρεάθα.

Όσο για την Τουρκία, ο Αρεάθα υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια πλήρης διμερής συνεργασία στον χρηματοοικονομικό, βιομηχανικό, εμπορικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα» και ότι «θα την προσαρμόσουμε για να αποφύγουμε κυρώσεις να επηρεάσουν τη συνεργασία μας».

"Δεήσεις" και προσκλήσεις...

Οι μαζικές συγκεντρώσεις που είχε συγκαλέσει το «προσωρινός Πρόεδρος» Χουάν Γκουαϊδό το Σάββατο έξω από τα μεγάλα στρατόπεδα της χώρας ζητώντας τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων για την ανατροπή της κυβέρνηση του Μαδούρο κατέληξαν σε άλλη μια αποτυχία, αφού στο Καράκας δεν συγκεντρώθηκαν παρά λίγες εκατοντάδες άτομα. Ιδιαίτερα χαμηλή ήταν και η συμμετοχή του κόσμου στις «δεήσεις για τους μάρτυρες και την ελευθερία» που είχε προγραμματίσει η αντιπολίτευση για την Κυριακή.

Ο Γκουαϊδό παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στη "Washington Post" ότι το πραξικόπημα δεν είχε την απαραίτητη συμμετοχή στρατιωτικών, αλλά και ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως την πτώση της κυβέρνησης, ενώ άφησε έμμεσα ανοιχτή την αποδοχή στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο «τσαβισμός» προχωρά σε μια ανασύνταξη των δυνάμεών του, όπως φάνηκε από την αρκετά μεγάλη συμμετοχή που είχαν την Κυριακή οι 16.800 ημερίδες σε 355 δήμους για την «Εθνική Ημέρα του Διαλόγου και της Βελτίωσης», που διοργανώθηκαν για να συγκεντρώσουν τις «προτάσεις των διαφόρων κοινωνικών και πολιτικών ομάδων με σκοπό τη βελτίωση των μεθόδων δράσης της κυβέρνησης και των αλλαγών που προτείνει η Βολιβαριανή Επανάσταση». Οι προτάσεις θα κατατεθούν στον Πρόεδρο της χώρας. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίσης και το Βολιβαριανό Συνέδριο των Λαών, που θα καταθέσει και αυτό τις προτάσεις του, ενώ χθες ξεκίνησε το 4ο Συνέδριο του Ενωτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), το οποίο ουσιαστικά θα κάνει την τελική σύνθεση.

Η Γενική Εισαγγελία της Βενεζουέλας εξέδωσε 18 εντάλματα σύλληψης και 17 ερευνών εναντίον των πραξικοπηματιών της 30 Απριλίου, ενώ ο πρώην επικεφαλής της πολιτικής αστυνομίας Sebin Μανουέλ Ρικάρντο Κρίστοφερ Φιγκουέρα, που φαίνεται ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα, τόνισε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη και ότι ο Πρόεδρος Μαδούρο «περιτριγυρίζεται από άτομα που τον εξαπατούν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέγ διευκρίνισε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, που «φιλοξενείται» με την οικογένειά του στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη στο Καράκας, δεν μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο γιατί δεν βρίσκεται σε πραγματικό ισπανικό έδαφος, όπως προβλέπει η νομοθεσία της Μαδρίτης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονθάλεθ και λομπίστας στη Νότια Αμερική, υπογράμμισε ότι «ο τσαβισμός έφτασε στο τέλος του», απορώντας γιατί ένα τμήμα της Αριστεράς υποστηρίζει την "τυραννία χωρίς υπεκφυγές του Νικολάς Μαδούρο», εκτιμώντας ότι «η Ρωσία δεν θα τα παίξει όλα για τη Βενεζουέλα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL