Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Time: Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή στο επίκεντρο μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ

Το βράδυ της Τρίτης σε ένα προάστιο της Αθήνας, μια συμμορία από δεκάδες τραμπούκους έστησε ενέδρα και σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, έναν γνωστό αριστερό ράπερ.

Το βράδυ της Τρίτης σε ένα προάστιο της Αθήνας, μια συμμορία από δεκάδες τραμπούκους έστησε ενέδρα και σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, έναν γνωστό αριστερό ράπερ. Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, ένα άνδρας από το πλήθος μαχαίρωσε θανάσιμα τον 34χρονο αντιφασίστα μουσικό -γνωστό στην τοπική σκηνή με το όνομα Killah P-, που παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα σε καφετέρια μαζί με τη σύντροφό του και μερικούς φίλους.

Η αστυνομία αργότερα ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 45χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε όχι μόνο το έγκλημα αλλά και ότι ήταν μέλος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, ενός εξτρεμιστικού εθνικιστικού κόμματος που τα τελευταία χρόνια βγήκε από την αφάνεια για να μετατραπεί σε ένα από τα πιο ισχυρά πολιτικά κινήματα της μαστιζόμενης από την κρίση Ελλάδας.

Η Χρυσή Αυγή απέρριψε κάθε διασύνδεση με τον φόνο, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον σάλο. Καθώς η χώρα ετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο απεργιών στον δημόσιο τομέα ενάντια στο τελευταίο πακέτο περικοπών που επιβάλλονται από την Ε.Ε., αντιφασίστες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σε όλη τη χώρα και σε ορισμένες περιπτώσεις συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μια αυστηρή ανακοίνωση, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να "στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι παρόμοιες επιθέσεις δεν θα γίνουν ανεκτές". Και υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση ενδέχεται πράγματι να αναλάβει δράση. "Είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε ούτε χαραμάδα στον φασισμό" δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Κάρολος Παπούλιας.

Οι συνέπειες της εξάχρονης ύφεσης -και περισσότερων από τριών χρόνων αυστηρής λιτότητας- ριζοσπαστικοποίησε την ελληνική πολιτική ζωή και προκάλεσαν έντονη λαϊκή δυσφορία ενάντια στο κατεστημένο της χώρας. Από περιθωριακή ασημαντότητα, η αντιμεταναστευτική Χρυσή Αυγή εξασφάλισε για πρώτη φορά πέρυσι έδρες στο Κοινοβούλιο και εξελίχθηκε στο τρίτο κατά σειρά κόμμα με τη μεγαλύτερη επιρροή, αφού σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 15%. Και ενώ η εκλογική της επιρροή αυξάνεται, οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής εμπλέκονται σε ένα εντεινόμενο κύμα εκδικητικής βίας, στοχεύοντας μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους.

Τα μέλη της έχουν γίνει αντιληπτά να κάνουν τα πάντα, από το να δέρνουν ξένους ψαράδες και να διακόπτουν εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με ναζιστικούς χαιρετισμούς μέχρι να χαστουκίζουν αριστερές βουλευτίνες σε τηλεοπτικές εκπομπές. Το κίνημα περιβάλλεται από έναν υπερεθνικισμό που παραπέμπει στη σιδηρά διακυβέρνηση της αντικομμουνιστικής στρατιωτικής χούντας της περιόδου 1967-1974.

Επικαλούμενη επίσης μια μυθική αυθεντικότητα, η Χρυσή Αυγή πραγματοποιεί ετήσιες τελετές στις Θερμοπύλες, την τοποθεσία της αρχαίας μάχης ανάμεσα στους οπλίτες της Σπάρτης και των τεράστιων στρατών της Περσικής Αυτοκρατορίας. Παρ' όλο που τα μέλη της Χρυσής Αυγής αρνούνται ότι είναι ναζιστές, το έμβλημά τους μοιάζει αξιοσημείωτα με τη ναζιστική σβάστικα.

Οι επικριτές κατηγορούν τις τελευταίες κεντροδεξιές κυβερνήσεις ότι υποβάθμισαν τα περιστατικά βίας που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να κατευνάσουν τον ανησυχητικό αριθμό ψηφοφόρων που στρέφονται προς την Ακροδεξιά. Ωστόσο, ο θάνατος του Φύσσα σηματοδοτεί μια τομή, καθώς είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ακροδεξιοί τραμπούκοι σκοτώνουν Έλληνα υπήκοο.

Τα ερωτήματα τώρα στρέφονται στο αν η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει χάσει τον έλεγχο της βάσης της. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ζήτησε την Τετάρτη την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής σαν "εγκληματική οργάνωση", αντανακλώντας πολλές φωνές της ελληνικής Αριστεράς, που εδώ και χρόνια τάσσονται κατά της απαγόρευσής της. Οι αντίπαλοι της Χρυσής Αυγής ίσως να έχουν τώρα το πολιτικό κεφάλαιο που χρειαζόντουσαν για να το κατορθώσουν.

Δείτε όλα τα σχόλια