Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Απειλές Τραμπ για... έσχατη λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απειλές Τραμπ για... έσχατη λύση

O «προσωρινός Πρόεδρος» της Βενεζουέλας και ακόμη προσωρινότερος πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό συγκάλεσε ένα διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων για να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο «σφετεριστής Μαδούρο», ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο κάλεσε για ένα διήμερο διαλόγου αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Μαδούρο μιλώντας σε χιλιάδες στρατιώτες υπογράμμισε ότι «είμαστε σε μια σκληρή μάχη, το ηθικό πρέπει να είναι στον ανώτατο βαθμό σε αυτή τη μάχη για να αφοπλίσουμε όλους τους προδότες, όλους τους πραξικοπηματίες... Κανείς δεν πρέπει να φοβάται. Είναι η ώρα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ειρήνη... Πίστη πάντοτε, προδοσία ποτέ!».

Ο πρόεδρος της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης και επικεφαλής του Ενωτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος PSUV Ντιοσλάδο Καμπέγιο διερωτήθηκε πώς ο Γκουαϊδό θα ρίξει την κυβέρνηση με απεργίες αφού δεν κατάφερε να την ρίξει με πραξικόπημα. «Πρέπει να έχεις τη δύναμη για να κάνεις απεργίες» μήνυσε ο Καμπέγιο στον Γκουαϊδό.

Ο «προσωρινός Πρόεδρος», με την πλήρη συνεργασία των ΗΠΑ, φαίνεται ότι στοχεύει σε μια σειρά προκλήσεων για να εξαναγκάσει την κυβέρνηση του Μαδούρο να χρησιμοποιήσει μαζική βία εναντίον των πολιτών που διαδηλώνουν, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει και τη δικαιολογία μιας «χειρουργικής επέμβασης» από τις ΗΠΑ, στο μοντέλο παλιότερων επιθέσεων, όπως στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, παρ’ όλο που η Βενεζουέλα δεν μοιάζει με καμία από τις δύο αυτές χώρες και έχει την πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας.

Τραμπ: Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα

Μετά τις ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και του Συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, για επικείμενη φυγή του Μαδούρο που σταμάτησε μετά από πιέσεις της Μόσχας ή ότι ο Μαδούρο κρύβεται σε καταφύγιο φρουρούμενος από Κουβανούς (ενώ συμμετείχε σε μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά), τη σκυτάλη των απειλών και των fake news πήρε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποσχόμενος στην πράξη την πτώση του Μαδούρο κατά τη διάρκεια των επομένων ημερών χάρις στην «Επιχείρηση Ελευθερία».

«Είναι απίστευτο, πριν από 25 χρόνια ήταν μια από τις πιο πλούσιες χώρες και τώρα πεθαίνουν τις πείνας. Θα γίνουν πολλά τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο Τραμπ και πρόσθεσε απειλητικά: "Κάνουμε όσα μπορούμε, εκτός από το έσχατο. Κάποιοι θα ήθελαν να κάνουμε το έσχατο (...) Υπάρχουν κάποιες επιλογές που δεν θέλω ούτε να τις αναφέρω γιατί είναι πολύ σκληρές".

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Άμπραμς «αποκάλυψε» ότι διαπραγματεύθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Πατρίνο Λόπες, τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο, τον διοικητή της προεδρικής φρουράς και επικεφαλής της αντικατασκοπείας Ιβάν Ραφέλ Ερνάντες Ντάλα και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους την απομάκρυνση του Μαδούρο, αλλά την τελευταία στιγμή οι στενοί συνεργάτες του Μαδούρο... «έκλεισαν τα κινητά τους»! Fake news που δεν παρέλειψε να «συμμεριστεί» και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.

"Λένε ψέματα, δεν εξαγοραζόμαστε"

«Είναι γελοίο» απάντησε ο Ντιοσλάδο Καμπέγιο συγχαίροντας τα στελέχη της κυβέρνησης που ανέτρεψαν τους πραξικοπηματίες, που τελικά «κρύφτηκαν στις ξένες πρεσβείες». «Επιχειρούν μια μεγάλη εκστρατεία από τα μέσα ενημέρωσης για να δείξουν ότι ο λαός της Βενεζουέλας είναι διασπασμένος», συμπλήρωσε ο Καμπέγιο υποστηρίζοντας ότι ο Γκουαϊδό «είπε ψέματα ξανά στον λαό».

«Είπε ο Μάικ Πομπέο ότι εγώ, ο Μαδούρο, είχα έτοιμο ένα αεροπλάνο για να πάω στην Κούβα, για να φύγω, και ότι οι Ρώσοι με κατέβασαν από το αεροπλάνο και μου απαγόρευσαν να φύγω από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας παρακαλώ, σας λείπει η σοβαρότητα» τόνισε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό του μήνυμα, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Άμυνας και τον πρόεδρο της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης. «Εάν δει κανείς τα μηνύματα στο Twitter του Τραμπ και της παρέας του,... θα πει ότι αυτός ο κόσμος είναι ψυχικά ανισόρροπος, πόσο μίσος μπορούν να έχουν» συνέχισε ο Μαδούρο.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας απαξίωσε τη δράση του Γκουαϊδό και της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι «ας κάνουν ότι θέλουν, εμείς δεν θα τους συλλάβουμε... Μόλις ανατρέψαμε μια συνωμοσία της Δεξιάς. Χθες ήθελαν να επιβληθούν με προδοσία. Έχω τις αποδείξεις στα χέρια μου και η Δικαιοσύνη τούς ψάχνει και αργά ή γρήγορα θα πάνε στη φυλακή για να πληρώσουν την προδοσία και το έγκλημά τους». Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η "φασιστική, ακροδεξιά αντιπολίτευση" δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στη χώρα και ότι επιχείρησε να "εξαγοράσει" τις ένοπλες δυνάμεις σαν να ήταν μισθοφόροι.

Στο Καράκας και άλλες πόλεις μικρές ομάδες στελεχών της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν σε δημόσια κτήρια, πυρπολώντας το δημαρχείο μιας πόλης και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που ήταν μέσα και θεωρήθηκαν ως «τσαβικοί» από τους διαδηλωτές. Παρ’ όλο που οι δύο πλευρές έκαναν μεγάλες συγκεντρώσεις την Πρωτομαγιά, τα επεισόδια ήταν σχετικά περιορισμένα. Όμως στο Καράκας σκοτώθηκε μια διαδηλώτρια, το δεύτερο θύμα από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα.

Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την επιθετική πολιτική τους εναντίον της Βενεζουέλας, «θα υπάρξουν βαριές συνέπειες» και ότι «οι απειλές εναντίον της κυρίαρχης χώρας και κυβέρνησης αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε την «επιθετική ρητορική, τις άμεσες απειλές, τους εκβιασμούς και τις απειλές» των ΗΠΑ με στόχο «να αποθαρρύνουν τον λαό της Βενεζουέλας», ενώ οδηγούν παράλληλα στην επιδείνωση της ζωής των πολιτών εξαιτίας των κυρώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL