Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Μήνυμα Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ: / Μήνυμα Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ: Σταθερή κυβέρνηση με την Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ: / Μήνυμα Ιγκλέσιας στον Σάντσεθ: Σταθερή κυβέρνηση με την Αριστερά

«Στην Ισπανία δεν θα έχουμε μια μονοκομματική κυβέρνηση. Το είπαν οι Ισπανοί, δεν το είπαμε εμείς» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας λίγο μετά την πρόσκληση για συνάντηση που έλαβε από τον Πέδρο Σάντσεθ. Προηγουμένως, με επιστολή στην εφημερίδα "El Pais", ο Ιγκλέσιας ζητούσε από τον Σάντσεθ να μην επικαλείται αριστερά επιχειρήματα για να υπερασπιστεί μια μονοκομματική κυβέρνηση.

Στην ουσία, ο ηγέτης του Unidas Podemos υπογράμμισε τη θέληση της Αριστεράς να θέσει ένα ξεκάθαρο αντινεοφιλελεύθερο και αριστερό προφίλ στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος επιμένουν ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματωθεί το Podemos χωρίς να του δοθούν υπουργεία».

Ο Σάντσεθ κάλεσε σε συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα τους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών και του Unidas Podemos, ιεραρχώντας τα ραντεβού σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα, γεγονός που ερμηνεύθηκε από το Podemos ως μια προσπάθεια να δοθεί η προτεραιότητα σε έναν διάλογο με τη Δεξιά. «Ο Σάντσεθ αμέσως μετά το μήνυμα του συνδέσμου βιομηχάνων CEOE να μην συμμαχήσει μαζί μας θα συναντηθεί με τη Δεξιά» τόνισε ο Ιγκλέσιας, σημειώνοντας ότι θα αξιολογήσει τις συναντήσεις του Σάντσεθ με τους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών πριν συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό. Ο Σάντσεθ θα συναντηθεί με τον Πάμπλο Κασάδο και τον Άλμπερ Ριβέρα το πρωί της επόμενης Τρίτης και το απόγευμα με τον Ιγκλέσιας.

"Εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, δεν θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση, γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει λιγότερους βουλευτές από τα τρία κόμματα της Δεξιάς" τόνισε χθες ο Ιγκλέσιας κατά τη διάρκεια της γιορτής της Μαδρίτης, προτείνοντας στον Σάντσεθ το «μοντέλο της Περιφέρειας της Βαλένθια», όπου οι Σοσιαλιστές με την Αριστερά κυβερνούν μαζί και θα διεκδικήσουν στις κάλπες του Μαΐου τη δεύτερη θητεία της προοδευτικής και αριστερής τοπικής κυβέρνησης.

Ο Ιγκλέσιας βρήκε την Πρωτομαγιά δύο πολύτιμους συμμάχους που ζητούν τη συμμετοχή του Unidas Podemos στην επόμενη κυβέρνηση, τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα, τις αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO. και τη «φιλοσοσιαλιστική» UGT. «Στην πράξη, με τον Ριβέρα όχι. Με τον Πάμπλο Κασάδο όχι και με το Vox ούτε να πιει μια μπίρα» τόνισε ο γραμματέας της UGT Πέπε Άλβαρεθ, καθιστώντας σαφές ότι ο Σάντσεθ θα πρέπει να συμμαχήσει με τον Ιγκλέσιας και να συμπεριλάβει στη νέα κυβέρνηση το Unidas Podemos.

Ο πρώην ιδεολόγος και ιδρυτικό μέλος του Podemos Χουάν Κάρλος Μονεδέρο προειδοποίησε ότι «εάν ο Σάντσεθ θέλει να κάνει πολιτική στηριζόμενος στις τράπεζες, θα πρέπει να στηριχθεί από τους Πολίτες... Η κυβέρνηση είναι τα υπουργεία και όχι οι γενικές διευθύνσεις... Την τελευταία λέξη θα την έχει η βάση του Podemos, γιατί πάντα ψηφίζει η βάση για το πού θα δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης».

Ο Αλφόνσο Γκέρα, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος την εικοσαετία της κυριαρχίας του Φελίπε Γκονθάλεθ, ζήτησε από τον Σάντσεθ θα συνεργαστεί με τον Αλμπέρτο Ριβέρα των Πολιτών και σε καμιά περίπτωση με την Αριστερά, ενώ ο Χοσέ Λουίς Άβαλος, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπογράμμισε ότι η πρώτη επιλογή είναι οι «προγραμματικές συμφωνίες» με το Unidas Podemos, βλέποντας «αρκετά μακρινή τη δυνατότητα συνεννόησης με τους Πολίτες».

Μαχαιρώματα στη Δεξιά και στροφή Κασάδο στο... Κέντρο

Την ίδια στιγμή, στη Δεξιά συνεχίζονται τα μετεκλογικά μαχαιρώματα ανάμεσα στις διάφορες «ψυχές» του Λαϊκού Κόμματος, με βασικό αποδέκτη τον «ηγέτη της ήττας» Πάμπλο Κασάδο. Στις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις στην Περιφέρεια της Μαδρίτης, το παραδοσιακό μεγάλο φέουδο του Λαϊκού Κόμματος, τα περισσότερα στελέχη και η πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Εσπεράνθα Αγκίρε απαξίωσαν τον Κασάδο, με την τελευταία να έχει δείξει ήδη την προτίμησή της για τον ηγέτη του Vox Σαντιάγκο Αμπασκάλ.

Ο Κασάδο, που προσπαθεί να κάνει μια απότομη στροφή στο Κέντρο πιστεύοντας ότι θα αποτρέψει την απώλεια δήμων και περιφερειών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, αρνήθηκε να χαιρετήσει τον πρώην πρόεδρο της Περιφέρειας της Μαδρίτης και πρώην ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος Άνχελ Γκαρίδο γιατί... μετακόμισε στους Πολίτες. «Η στροφή του Λαϊκού Κόμματος προς το Κέντρο γίνεται για διακοσμητικούς λόγους και κανείς δεν την πιστεύει. Είναι φανερό ότι, όταν εργάστηκε όλο τον καιρό για την Ακροδεξιά, κανείς δεν θα πιστέψει ότι από τημια μέρα στην άλλη κάνει στροφή. Το πρόβλημα δεν είναι ο Γκαρίδο, αλλά τα τέσσερα εκατομμύρια Γκαρίδο που έχασε ο Κασάδο» τόνισε ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL