Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ξεφούσκωσε ο Κόνδωρ της Βενεζουέλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεφούσκωσε ο Κόνδωρ της Βενεζουέλας

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μίλησε για το «πραξικόπημα του αυτοκινητοδρόμου» προσπαθώντας να διασκεδάσει ίσως το γεγονός ότι η «Επιχείρηση Ελευθερία» που είχε σχεδιάσει ο «προσωρινός Πρόεδρος» Χουάν Γκουαϊδό με τις ΗΠΑ και ελάχιστους -όπως αποδείχτηκε- συνεργάτες στον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες ξεκίνησε την Κυριακή περίπου στις 4.30 για να τελειώσει στην πράξη πριν από τις 10.30 και αφού στο απόγειο των... επιχειρήσεων οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν ένα πρατήριο καυσίμων σε αυτοκινητόδρομο του Καράκας.

Ο Λεοπόλδο Λόπες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και πέντε χρόνια εκτίοντας ποινή 14 ετών, «απελευθερώθηκε» με την απονομή... χάριτος από τον Γκουαϊδό για να καταλήξει να περιπλανάται στις πρεσβείες της Βραζιλίας και της Ισπανίας ζητώντας πολιτικό άσυλο για την ίδιο και την οικογένειά του. Άλλοι 25 πραξικοπηματίες, χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί, πέρασαν την πόρτα της πρεσβείας της Βραζιλίας για να ζητήσουν άσυλο από τον ακροδεξιό Μπολσονάρου. Το πραξικόπημα τελείωσε το ίδιο άδοξα όπως και η διανομή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Γκουαϊδό.

Από τις οθόνες του καναλιού Fox ο αμετανόητος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, παρά την οικτρή αποτυχία του Γκουαϊδό, απείλησε ότι οι ΗΠΑ έχουν πάνω στο τραπέζι όλες τις επιλογές συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής παρέμβασης, που θα γίνει εάν... ζητηθεί. O Γκουαϊδό αποκάλεσε το πραξικόπημα «στρατιωτική εξέγερση», οι ΗΠΑ "βήμα για την επιστροφή στη δημοκρατία", ενώ οι ΜΚΟ μιλούν για έναν νεκρό και 77 τραυματίες, εκ των οποίων 8 ανήκαν στα σώματα ασφαλείας.

Ο όρος "στρατιωτική εξέγερση" στα ισπανικά προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη στην Κεντρική και Νότιο Αμερική, την Ιβηρική και τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας που μιλούν ισπανικά ή πορτογαλικά, γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από όλες τις φασιστικές δικτατορίες του παρελθόντος, όπως αυτή του Φράνκο στην Ισπανία και του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία και τις δεκαετίες του '60 και του '70 από τους "γορίλες" της CIA στη Νότιο Αμερική.

Όταν έγινε εμφανές ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ένα κακοστημένο παιχνίδι από την Ουάσιγκτον σε συνεργασία με τους εγχώριους καλοθελητές του Γκουαϊδό και τους αντιδραστικούς ηγέτες γειτονικών χωρών όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, ο Πομπέο απέδωσε την αποτυχία στην επιρροή της Ρωσίας, «αποκαλύπτοντας» ότι ο Μαδούρο ετοιμαζόταν να διαφύγει στην Κούβα αλλά τον σταμάτησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ντελίριο για ανάμειξη 25.000 στρατιωτικών από την Κούβα στα σώματα ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας οδήγησε την Αβάνα να επαναλάβει ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικοί της στη γειτονική χώρα. Μέσα στην οργή τους, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ και ο υπουργός του των Εξωτερικών ανήγγειλαν νέες κυρώσεις εναντίον της Κούβας.

Οι δηλώσεις Πομπέο έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του Προέδρου Μαδούρο στην τηλεόραση, όπου ανακοίνωσε την αποτυχία των «πραξικοπηματιών του αυτοκινητοδρόμου». «Το πιστεύω και το λέω αλήθεια... οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ μια τόσο παρανοϊκή κυβέρνηση σαν αυτή»συμπλήρωσε ο Μαδούρο.

"Η στρατιωτική εξέγερση" μιας ακροδεξιάς... παρέας

«Η στρατιωτική εξέγερση" του Χουάν Γκουαϊδό και του Λεοπόλδο Λόπες τελείωσε το ίδιο άδοξα όπως είχε αρχίσει τα ξημερώματα της Τρίτης, με ελάχιστους στρατιωτικούς στο πλευρό του και χωρίς την απαραίτητη στήριξη των "μαζών" που θα τους οδηγούσαν στο προεδρικό μέγαρο του Μιραφλόρες για να διώξουν τον "σφετεριστή" Μαδούρο που τους αντιμετώπισε με σχετική νηφαλιότητα. Στη Βενεζουέλα δεν είχαμε την έκρηξη ενός εμφυλίου πολέμου ούτε το αιματοκύλισμα του λαού.

"Η στρατιωτική εξέγερση των γενναίων στρατιωτικών και των θαρραλέων δημοσίων υπαλλήλων... για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της ελευθερίας", όπως υποστήριξε στο κάλεσμά του ο Γκουαϊδό, ουσιαστικά τελείωσε μέσα σε λίγες ώρες. Οι οπαδοί του που βγήκαν στους δρόμους αντιμετωπίστηκαν κυρίως με δακρυγόνα, παρ' όλο που δεν έλειψαν και σκηνές άγριας βίας όταν δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας έπεσαν πάνω σε διαδηλωτές.

Ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες τόνισε ότι ο στρατός παραμένει πιστός στο σύνταγμα και την κυβέρνηση. "Εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα για να υπερασπίσουμε την εθνική ανεξαρτησία, θα το κάνουμε" πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής και Εδαφικής Κυριαρχίας Χεράλδο Μάρκες τόνισε ότι ιθύνων νους του πραξικοπήματος ήταν ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Sebin στρατηγός Μανουέλ Κρίστοφερ Φιγκουέρα, που κατάφερε να κινητοποιήσει περίπου εκατό αξιωματικούς και στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους δεν ήξεραν τι συμβαίνει. Ο Φιγκουέρα φαίνεται ότι συνεργάστηκε με τον συνταγματάρχη που ήταν διοικητής της ασφάλειας της Βουλής, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Αργότερα ο Φιγκουέρα παραδέχθηκε ότι ήθελε "μια αναδιοργάνωση του κράτους" και γι' αυτό υποστήριξε τους πραξικοπηματίες. Ο φιλοκυβερνητικός βουλευτής δήλωσε ότι οι δύο αξιωματικοί θα συλληφθούν και ότι το 90% των στρατιωτικών μόλις κατάλαβαν τι συνέβαινε επέστρεψαν στη βάση τους στο αεροδρόμιο Λα Καρλότα.

Στη χώρα του "δικτάτορα Μαδούρο", οι πραξικοπηματίες έδιναν χθες ανενόχλητοι συνεντεύξεις και το ίδιο ανενόχλητοι ζήτησαν άσυλο από τις φιλικές τους κυβερνήσεις επιδεικνύοντας τεράστιο θράσος μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι. Στη "δικτατορία της Βενεζουέλας", ο Γκουαϊδό, παρά το αποτυχημένο πραξικόπημα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, κάλεσε τους οπαδούς του σε μια μεγάλη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, για την ανατροπή του Μαδούρο, με 15 προσυγκεντρώσεις στο Καράκας, που επρόκειτο να καταλήξουν όπως πάντα στην πλατεία της πιο πλούσιας συνοικίας της πόλης, βάζοντας από μόνος του τα ταξικά όρια της "στρατιωτικής εξέγερσης". Ενώ το Ενωτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSUV συγκάλεσε και αυτό μεγάλη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά και κατά της απόπειρας πραξικοπήματος.

Από την Παραγουάη στη Βενεζουέλα μέσω... Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Όλμες Τρουχίλιο, με μεγαλύτερο ρεαλισμό από αυτό των συμμάχων του στην Ουάσιγκτον, είπε πως «οι δικτατορίες δεν πέφτουν από τη μια μέρα στην άλλη». Η δημοσιογράφος Λους Μέρι Ρέγιες, η διευθύντρια αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι "το πρωί φαινόταν ένα σενάριο Παραγουάης", που οδήγησε στην πτώση της χούντας το 1989, "αλλά το απόγευμα φάνηκε ότι είχαμε ένα σενάριο σαν της Τουρκίας", που κατέληξε στην ήττα των πραξικοπηματιών.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γκουαϊδό και οι ΗΠΑ εργάστηκαν αυτή την φορά... υπέρ του Μαδούρο, γιατί ακόμη και κυβερνήσεις που είχαν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως "προσωρινό Πρόεδρο", όπως η Ισπανία, δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν το πραξικόπημα και ότι θέλουν δημοκρατική επίλυση της κρίσης.

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα φιλίας προς τον Μαδούρο και προειδοποίησης προς τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. ζήτησε μια ειρηνική και δημοκρατική επίλυση της κρίσης, ενώ οι Πρόεδροι της Βολιβίας και του Μεξικού καταδίκασαν το πραξικόπημα.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι τάχθηκε υπέρ των πραξικοπηματιών, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τα σύμβολα των ευρωπαϊκών θεσμών στις αναρτήσεις του, για να προκαλέσει την αντίδραση της πρεσβευτού της Βενεζουέλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κλάουντια Σαλέρνο, η οποία κατήγγειλε ότι ο Ταγιάνι "που πρόσφατα χαιρέτιζε τον φασισμό, χρησιμοποιεί έναν επίσημο λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα".

Τηλεφώνημα Πομπέο - Λαβρόφ

"Η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία" είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ ο Μ. Πομπέο δήλωσε ότι "η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για τη Βενεζουέλα και για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL