Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ποιος ήταν ο στόχος του μακελειού;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος ήταν ο στόχος του μακελειού;

Τι ξέρουμε για τη Σρι Λάνκα που μπήκε βίαια στα σπίτια μας την περασμένη Κυριακή, αυτή του Πάσχα των Δυτικών, με το μακελειό σε εκκλησίες και ξενοδοχεία; Κάποιοι τη θυμούνται ως την Κεϋλάνη της αποικιοκρατίας, πατρίδα του καλού τσαγιού. Κάποιοι τη μάθανε από το μεγάλο τσουνάμι που σάρωσε τον Ινδικό Ωκεανό. Κάποιοι την ξέρουν ως έναν ταξιδιωτικό προορισμό ιδιαίτερα αγαπητό σε καλοστεκούμενος ταξιδιώτες που αγαπούν την παρθένα φύση - και λίγη περιπέτεια. Και κάποιοι ίσως είχαν διαβάσει τα προηγούμενα χρόνια για έναν ατελείωτο εμφύλιο σ’ αυτό το μεγάλο νησί, στα ανοιχτά της Ινδίας, και είχαν ακούσει για τους "Τίγρεις των Ταμίλ" που ονειρεύονταν ένα δικό τους κράτος στη βόρεια Σρι Λάνκα - ένα όνειρο που πνίγηκε στο αίμα.

Ο εμφύλιος τελείωσε το 2009, η χώρα και κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι σταθεροποιήθηκε έκτοτε. Τη χαρακτηρίζει μια σχεδόν συνεχής πολιτική κρίση, αλλά και μια μόνιμη ένταση μεταξύ βουδιστών και μουσουλμάνων - η οποία ενίοτε εκφράζεται και με βανδαλισμούς τόπων λατρείας. Άρα, εάν το ζητούμενο των επιθέσεων της περασμένης Κυριακής ήταν να αποσταθεροποιηθεί εντελώς η Σρι Λάνκα ή να ξαναρχίσει ο πόλεμος μεταξύ Σιναλέζων (που είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα και είναι βουδιστές) και Ταμίλ (που είναι κυρίως ινδουιστές), το "λογικό" θα ήταν να τινάξουν οι τρομοκράτες στον αέρα βουδιστικούς ναούς -και όχι εκκλησίες. Άλλωστε, η σχέση μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών στη Σρι Λάνκα -και οι δύο θρησκευτικές ομάδες δεν ξεπερνούν η καθεμιά το 10%- ήταν μέχρι τώρα μάλλον ανέφελη. Γιατί, λοιπόν, οι τρομοκράτες χτύπησαν τις εκκλησίες και τα ξενοδοχεία;

Η πιο πιστευτή απάντηση ήταν ότι μπορεί ο τόπος του εγκλήματος να ήταν η Σρι Λάνκα, ο πραγματικός στόχος όμως ήταν η Δύση. Οι "απόγονοι των σταυροφόρων", όπως υποστηρίζει και το Ισλαμικό Κράτος, που με 48 ώρες καθυστέρηση ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Βεβαίως, το βίντεο με την ανάληψη της ευθύνης δεν είναι... ευαγγέλιο. Ούτε είναι βέβαιο ότι οι τρομοκράτες έδρασαν κατ’ εντολή του Ισλαμικού Κράτους. Σίγουρα όμως έδρασαν όπως θα το ήθελε, ακόμη κι αν δεν είχαν οργανωτική σχέση μαζί του. Κι είναι δύσκολο να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη, καθώς οι αρχές της Σρι Λάνκα υποτίθεται ότι είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο από ξένες υπηρεσίες - αλλά η προειδοποίηση... χάθηκε στον δρόμο.

Η κυβέρνηση του Κολόμπο, πάντως, κατηγορεί ως δράστες των επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 350 ανθρώπους -εκ των οποίων τουλάχιστον 50 παιδιά- δύο τοπικές ισλαμιστικές οργανώσεις, τις National Thowheed Janaath (NTJ) και Jammaiyathul Millathu Ibrahim (JMI). Και ο υπουργός Άμυνας της χώρας θεωρεί ότι "πιθανά είχαν βοήθεια εκτός συνόρων" και ότι, σύμφωνα με τις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών, οι επιθέσεις ήταν η εκδίκηση για το μακελειό σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου.

Ωστόσο, και οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν κενά. Οι επιθέσεις της περασμένης Κυριακής ήταν καλά προετοιμασμένες και συντονισμένες, απαιτούσαν χρηματοδότηση, καλή γνώση στην κατασκευή εκρηκτικών και πολύχρονη παρακολούθηση των στόχων. Δύσκολα, λοιπόν, θα μπορούσε να τις σχεδιάσει και να τις προετοιμάσει μια οργάνωση μέσα σε μόλις έναν μήνα, μετά το μακελειό στα τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας. Επιπλέον, οι δύο οργανώσεις NTJ και JMI έχουν γίνει γνωστές μόλις τους τελευταίους μήνες για βανδαλισμούς σε βουδιστικούς ναούς - επιπέδου νεανικής συμμορίας. Και ο επικεφαλής της NTJ Ζαχράν Χασίμ έχει κάνει όνομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το κήρυγμα μίσους ενάντια στους "άπιστους", αλλά κυρίως ενάντια στους βουδιστές. Βέβαια, στο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με τους οκτώ κουκουλοφόρους, που υποτίθεται ότι έκαναν τις επιθέσεις αυτοκτονίας φαίνεται στο κέντρο ένας άνδρας με ακάλυπτο πρόσωπο που του μοιάζει.

Εν πάση περιπτώσει, οι δύο οργανώσεις είναι σαλαφιστικές- τζιχαντιστικές. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το όνομά τους. Η πρώτη "Thowheed" -από το αραβικό "Tauhid"- παραπέμπει στη διδασκαλία της απόλυτης ενότητας και μοναδικότητας του θεού, σύμφωνα με την οποία μόνο ο θεός έχει την απόλυτη δύναμη και τη νομοθετική εξουσία. Συνεπώς, όλοι οι νόμοι που είναι φτιαγμένοι από ανθρώπους είναι αντιϊσλαμικοί - κι αυτή είναι η βάση του σαλαφισμού.

"Millathu Ibrahim" σημαίνει η κοινότητα του Αβραάμ. Για τους σαλαφιστές ο Αβραάμ είναι ο ιδρυτής του μονοθεϊσμού και ο πατέρας του "Tauhid".

Ο σαλαφισμός έχει ριζώσει σε μέρος της μουσουλμανικής κοινότητας της Σρι Λάνκα από τη δεκαετία του 1990, εισαγόμενος από Σριλανκέζους που πήγαν να δουλέψουν ως γκάσταρμπαϊτερ στη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ 2014 και 2016 εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος 32 μουσουλμάνοι από τη Σρι Λάνκα. Ένας απειροελάχιστος αριθμός σε σχέση με τα 2 εκατομμύρια των μουσουλμάνων στη χώρα, αλλά πιθανά ικανός για να σπείρει τον θάνατο.

Αυτό που έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια από τα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους -ή έστω αυτών που εμπνέονται από αυτό- είναι ότι οι στόχοι επιλέγονται με τρόπο να προκαλέσουν τη μέγιστη προσοχή της Δύσης. Και το φόβο: "Πουθενά δεν θα είσαστε ασφαλείς".

Αυτό έγινε και στη Σρι Λάνκα με την επιλογή τριών πολυτελών ξενοδοχείων, ιδιαίτερα αγαπητών στους ξένους τουρίστες. Όσο για την επιλογή των εκκλησιών την ημέρα του Πάσχα των Δυτικών, κι αυτή είχε στόχο να προκαλέσει την οργή της Δύσης - κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας γίνονταν μέσα σε βουδιστικούς ναούς. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στη σύντομη προκήρυξη που προηγήθηκε του βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, το πρώτο μήνυμα ήταν ότι "χτυπάμε τους πολίτες της συμμαχίας εναντίον μας" και στη δεύτερη παράγραφο αναφερόταν η χριστιανική μειονότητα της Σρι Λάνκα.

Κι αυτό είναι μια ένδειξη ότι το Ισλαμικό Κράτος πράγματι ήταν με κάποιον τρόπο πίσω από τις επιθέσεις - με στόχο τη Δύση και... παράπλευρη απώλεια τη Σρι Λάνκα.

Σρι Λάνκα

Η χώρα, που ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Άγγλους το 1948, έχει τη μισή έκταση της Ελλάδας και 22 εκατομμύρια κατοίκους. Η επίσημη γλώσσα είναι η σιναλέζικη, αλλά ομιλούνται και τα ταμίλ και τα αγγλικά. Το 70% των κατοίκων είναι βουδιστές, το 12,5% ινδουιστές, το 9,7% μουσουλμάνοι και το 7,4% χριστιανοί. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο του ελληνικού, ενώ είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα του αναλφαβητισμού. Οι κάτοικοί της ζουν κυρίως από τη γεωργία, ενώ το αγαπημένο τους σπορ είναι το κρίκετ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL