Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Το νεανικό λάθος της κυρίας Λουαζό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νεανικό λάθος της κυρίας Λουαζό

Η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές κυλούσε εντελώς αδιάφορα στη Γαλλία με τους υποψηφίους να αγωνίζονται μάταια να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών, μέχρι που έσκασε η "υπόθεση Λουαζό". Περί τίνος πρόκειται; Μια υπόθεση 35 ετών που έρχεται σήμερα να ταράξει την προεκλογική εκστρατεία της επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Άλλος ένας πονοκέφαλος για τον Μακρόν καθώς ο γνωστός ιστότοπος mediapart έκανε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη: η Λουαζό πριν από 35 χρόνια, όταν ήταν φοιτήτρια, είχε κατέβει υποψήφια για εκπρόσωπος των συναδέλφων της με ένα ψηφοδέλτιο της... Ακροδεξιάς! Τότε, το 1984, το όνομά της ήταν Ναταλί Ντικουλομπιέ και μελετούσε για να εισαχθεί στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και η παράταξη με την οποία κατέβηκε υποψήφια είχε προέλθει από ένα ακροδεξιό μόρφωμα που πρέσβευε την ένωση όλων των ακροδεξιών ρευμάτων.

Αρχικά το περιβάλλον της Λουαζό επιχείρησε να αρνηθεί το γεγονός και το σχετικό ντοκουμέντο που αποκάλυψε ο ιστότοπος. Η ίδια είπε ότι είναι "λάθος", μετά ότι "δεν θυμάται" και μετά το... παραδέχθηκε όταν φάνηκε ότι το γεγονός είναι αναμφισβήτητο. "Τότε, από ό,τι θυμάμαι, γιατί για να είμαι ειλικρινής το είχα ξεχάσει αυτό το επεισόδιο, με είχαν προσεγγίσει για να μετάσχω σε ένα ψηφοδέλτιο που ήθελε να συμβάλει στον πλουραλισμό της σχολής Πολιτικών Επιστημών και που αναζητούσε γυναίκες υποψήφιες, και είπα 'ναι'" εξήγησε λοιπόν η ίδια.

Προσέθεσε μάλιστα ότι ήταν ένα "νεανικό λάθος": "Το να μετέχω σε ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους της Ακροδεξιάς ήταν ένα νεανικό λάθος, για το οποίο λυπάμαι". "Θα έπρεπε να είχε ψάξει το θέμα, να δω ποιοι ήσαν οι συνυποψήφιοί μου" λέγοντας ότι στόχος τότε ήταν η "συμμαχία όλων των ανθρώπων της Δεξιάς, κυρίως των γκωλικών".

Η Λουαζό είπε επίσης ότι έκτοτε δεν είχε ποτέ και καμία επαφή με κύκλους ή άτομα της Ακροδεξιάς. "Προέρχομαι από την δεξιά και βρίσκομαι στο πλευρό του Μακρόν για να καταπολεμήσουμε την Ακροδεξιά" τόνισε η ίδια λέγοντας ότι αυτή είναι η προτεραιότητα του ψηφοδελτίου της.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη που "φλερτάρισε" με την Ακροδεξιά στα νιάτα της. Στο παρελθόν αρκετά καραμπινάτα ονόματα της Δεξιάς αποκαλύφθηκε ότι είχαν περάσει είτε από κάποιον συνδυασμό είτε από κάποιο κόμμα της Ακροδεξιάς. Περιπτώσεις όπως των πρώην υπουργών Αλέν Μαντλέν, Πατρίκ Ντεβετζιάν, Ζεράρ Λονγκέ έδωσαν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους στο κίνημα "Δύση".

Ωστόσο σήμερα η Λουαζό βρίσκεται σε δύσκολή θέση: πρέπει να δίνει εξηγήσεις για τη συμμετοχή της σε ακροδεξιό ψηφοδέλτιο, ενώ παράλληλα ομνύει στον αγώνα που κάνει κατά της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη! Είναι βέβαια ότι, όταν επέλεγε την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Μακρόν δεν φανταζόταν ότι θα βρισκόταν μπροστά σε μια τέτοια υπόθεση. Η Λουαζό εθεωρείτο "καθαρό πρόσωπο", που θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά σε μια εκλογή που παραδοσιακά δεν είναι εύκολη για το κόμμα στην εξουσία.

Και βέβαια οι συνυποψήφιοί της δεν έχασαν ευκαιρία να της επιτεθούν: από όλο το φάσμα, από τον ακροδεξιό υποψηφιο της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, έως τον υποψήφιο του ΚΚΓ Ιάν Μπροσά, όλοι είτε επέκριναν είτε ειρωνεύτηκαν. Και μάλιστα ίσως το τελευταίο να στοιχίζει περισσότερο στην κυβερνητική υποψήφια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL