Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ξένοι στην ίδια πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξένοι στην ίδια πόλη

Με φανερή έκπληξη οι γερμανικές εφημερίδες σχολίασαν το ξεκίνημα απ’ την Ελλάδα της εκστρατείας του Μάνφρεντ Βέρνερ για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τα σχετικά ρεπορτάζ για την επίσκεψη του υποψηφίου της Ευρωδεξιάς στην αρχαία Νεμέα την περασμένη εβδομάδα ήταν διανθισμένα με αναφορές στην ελληνική μυθολογία, τους άθλους του Ηρακλή και, αν μη τι άλλο, στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία.

Τόσο η αριστερή "Tageszeitung" (TAZ) όσο και η συντηρητική "Die Welt" δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι ο Βέμπερ επέλεξε για κάνει την πρεμιέρα της καμπάνιας του σε μία χώρα που στο απόγειο της ευρωκρίσης είχε βρεθεί συχνά στο στόχαστρο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, του κόμματος απ’ το οποίο έλκει την πολιτική καταγωγή του. Φαίνεται όμως πως, τουλάχιστον όσον αφορά τα της Γερμανίας, η προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου εκτός συνόρων μπορεί να είναι πιο «αποδοτική» από πλευράς δημοσιότητας.

Συγκεντρώνοντας εκ των πραγμάτων πολύ περισσότερη προσοχή απ’ ό,τι επί γερμανικού εδάφους, δίνει ώθηση στην πεσμένη δημοφιλία του στο εσωτερικό. Ίσως να το είχαν αυτό υπόψιν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Βέμπερ όταν αποφάσισαν να εγκαινιάσουν το ξεκίνημά της από την Ελλάδα, αφού στην πατρίδα του ο Γερμανός υποψήφιος είναι εν πολλοίς... άγνωστος.

Ένα μήνα πριν απ’ τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι Γερμανοί ψηφοφόροι δηλώνουν πως «δεν γνωρίζουν» τους ευρωυποψηφίους των κομμάτων της πατρίδας τους. Ακούγεται κάπως περίεργο και σίγουρα έρχεται σε αντίφαση με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου, είναι πάντως ενδεικτικό της εικόνας που αποτυπώνεται στο συλλογικό υποσυνείδητο για κάθε υποψήφιο.

Σε έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους εννέα κορυφαίους υποψηφίους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή Βουλή! Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνον ο ένας στους τέσσερις (ποσοστό 26%) δήλωσε πως γνωρίζει τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), που προαλείφεται μάλιστα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βέβαια αυτή η αναιμική δημοφιλία για τον κορυφαίο Γερμανό υποψήφιο και ελπιδοφόρο frontman της πάντα ισχυρής Ευρωδεξιάς μπορεί να είναι υποδηλωτική μια γενικότερης απόρριψής του από το σώμα των ψηφοφόρων, όσο κι αν οι εκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντίθετο. Ίσως πάλι να είναι μια ενστικτώδης αντίδραση στην υποστηριζόμενη από την ευρωγραφειοκρατία προώθηση της υποψηφιότητάς του για το κορυφαίο θεσμικό πόστο της Ένωσης, την Κομισιόν.

Με 39%, η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ των Σοσιαλδημοκρατών του SPD εξακολουθεί να έρχεται πρώτη σε αναγνωρισιμότητα ακολουθούμενη με 35% από τον Γιόργκ Μόιτεν, συμπρόεδρο της ξενοφοβικής ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Τα ίδια ποσοστά με τον Βέμπερ συγκεντρώνει και η επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Nίκολα Μπέαρ, δηλαδή 26%. Αρκετά πίσω βρίσκονται οι κορυφαίοι υποψήφιοι των Πρασίνων Σκα Κέλερ (7%) και Σβεν Γκίγκολντ (6%), καθώς και οι αριστεροί Όζλεμ Άλεφ Ντεμιρέλ (15%) και Μάρτιν Σίρντεβαν (4%).

Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα της Δεξιάς στη Γερμανία. Ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών προηγείται με 29%, ακολουθούν οι Πράσινοι με 21%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 16%, ενώ η Εναλλακτική που παλαιότερα απειλούσε τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών, έχει υποχωρήσει ελαφρά στο 13%. Παραμένει όμως τέταρτο κόμμα και αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL