Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ερντογάν: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τη Γαλλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερντογάν: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τη Γαλλία

Οι παγκόσμιες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων συνοδεύθηκαν χθες από σφοδρή επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Γαλλίας που προχώρησε πρόσφατα στην επίσημη αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την Τουρκία. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταφέρθηκε εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, τον οποίο κατηγόρησε για απαράδεκτη διαστρέβλωση της Ιστορίας, παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναγνώρισε ευθέως τη γενοκτονία αλλά χρησιμοποίησε στο καθιερωμένο μήνυμά του τον αρμενικό όρο «Meds Yeghern», όπως και ο προκάτοχός του Μπάρακ Ομπάμα.

Καταγγέλοντας όσους "επιχειρούν να δώσουν μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τη δημοκρατία στην Τουρκία με το αρμενικό ζήτημα και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας" ο Πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε, σε ομιλία του στην Άγκυρα, ότι "είναι προφανές ποιος σκότωσε 800.000 ανθρώπους στη γενοκτονία της Ρουάντας μόλις πριν από 25 χρόνια, οι υπεύθυνοι είναι οι Γάλλοι", ενώ επικαλέστηκε επίσης τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τους Γάλλους στην Αλγερία. Προηγουμένως ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα συναντηθεί σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα στις διμερείς σχέσεις για τα εξοπλιστικά, τη Συρία και το Ιράν.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι αρχές διέλυσαν συγκέντρωση μπροστά από το Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών, πρώην φυλακή όπου κρατούνταν οι πρώτοι Αρμένιοι που συνελήφθησαν στις 24 Απριλίου του 1915.

Στο Ερεβάν, δεκάδες χιλιάδες νέοι πήραν μέρος στη συμβολική πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας προς το μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας καίγοντας τουρκικές σημαίες και απαιτώντας "πλήρη και δίκαιη αποζημίωση". Μεταξύ 1915 και 1923 περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι οδηγήθηκαν στο θάνατο από τους Τούρκους. Αλλά η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν ξεπερνά τις 800.000, ενώ αρνείται τον όρο «γενοκτονία» και την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης των Αρμενίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL