Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Ισραήλ: Σε ευχαριστούμε, ω Τραμπ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ: Σε ευχαριστούμε, ω Τραμπ!

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ (γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια του τη διεθνή νομιμότητα), ο δυτικός τομέας της πόλης γέμισε από ευχαριστήριες αφίσες για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην ανατολική (και κατεχόμενη) Ιερουσαλήμ δεν τοποθετήθηκαν τέτοιες αφίσες -εξάλλου δεν θα είχαν καμιά τύχη, θα καταστρέφονταν από τους Παλαιστίνιους. Όμως η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν σταμάτησε στην Ιερουσαλήμ. Ούτε οι κινήσεις αλληλεγγύης του Τραμπ προς το Ισραήλ και τον φίλο του, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τις παραμονές των εκλογών της 9ης Απριλίου στο Ισραήλ ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε την ισραηλινή "κυριαρχία" στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, δίνοντας έτσι πολύτιμη... ώθηση στον Νετανιάχου, που αναδείχθηκε τελικά νικητής.

Ο βασιλιάς Μπίμπι -όπως αποκαλείται ο Νετανιάχου στο Ισραήλ από εχθρούς και φίλους- αποφάσισε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Τραμπ με μια χειρονομία αντάξια ενός... βασιλιά. Και ανακοίνωσε χθες πως θα δώσει το όνομα του Αμερικανού Προέδρου σε μια "νέα κοινότητα" στα κατεχόμενα εδάφη. Η Συρία, που έχει ισοπεδωθεί από τον πολυετή εμφύλιο, δεν έχει άλλη επιλογή από τη φραστική καταδίκη της δημιουργίας τετελεσμένων. Η Ε.Ε. προφανώς θα αποδοκιμάσει και αυτήν την ενέργεια.

«Όλοι οι Ισραηλινοί ένιωσαν βαθιά συγκινημένοι όταν ο Πρόεδρος Τραμπ έλαβε αυτή την ιστορική απόφαση» είπε ο Νετανιάχου στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε μαζί με την οικογένειά του στα υψίπεδα του Γκολάν. Και υποσχέθηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι μετά το εβραϊκό Πάσχα θα «φέρει στην κυβέρνηση ένα ψήφισμα για να δοθεί το όνομα του Προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ σε μια νέα κοινότητα στα Υψίπεδα του Γκολάν».

Το Ισραήλ σκοπεύει επίσης να δώσει το όνομα Τραμπ σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό που σχεδιάζεται να γίνει κοντά στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σε μια άλλη κατεχόμενη περιοχή, στη Δυτική Όχθη, το καζάνι βράζει. Πριν από μερικές ημέρες, κοντά στη Βηθλεέμ, ο 16χρονος Παλαιστίνιος Οσάμα Χετζάχε, αν και ήταν δεμένος πισθάγκωνα και με δεμένα μάτια, προσπάθησε να ξεφύγει από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Πρώτα τον πυροβόλησαν στο δεξί πόδι, μετά στο αριστερό. Ύστερα απείλησαν εκείνους που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε πως ο έφηβος συμμετείχε σε "καταιγιστικό πετροπόλεμο" και ότι οι στρατιώτες απέφυγαν να πυροβολήσουν θανάσιμα τον νεαρό, που νοσηλεύεται, αλλά εν πάσει περιπτώσει θα ερευνήσει το περιστατικό. Αυτό, όπως και άλλα... περιστατικά της κατοχής, ίσως περνούσαν απαρατηρήτα αν δεν υπήρχε ο αδιάψευστος φωτογραφικός φακός. Όμως η τραγική καθημερινότητα στα κατεχόμενα μάλλον δεν θα μπορέσει να εκτροχιάσει το "μεγάλο σχέδιο" που ετοιμάζει ο Τραμπ για το Παλαιστινιακό. Και τότε στο Ισραήλ θα χρειαστεί να ονομάσουν ολόκληρη πόλη προς τιμήν του, όχι μόνο έναν μικρό νέο οικισμό σε κατεχόμενο έδαφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL