Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τέλος στις εξαιρέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος στις εξαιρέσεις

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ήταν το πρώτο αποτέλεσμα της απόφασης της Ουάσιγκτον να σφίξει τη θηλειά στην οικονομία του Ιράν βάζοντας τέλος από τον επόμενο μήνα στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε ορισμένες χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. Πριν ακόμα ανακοινωθεί η απόφαση του Λευκού Οίκου, οι τιμές του αργού αυξήθηκαν 3%, ενώ το κλίμα βάρυνε και άλλο μετά από την προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης ότι δεν θα διστάσουν να μπλοκάρουν τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ σε περίπτωση που απειληθεί το Ιράν.

Τον Νοέμβριο, μετά τη μονομερή αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης απειλώντας επίσης με κυρώσεις όλες τις χώρες και τις εταιρειες οι οποίες δεν θα σέβονταν τον αποκλεισμό. Ωστόσο η Ουάσιγκτον χορήγησε εξάμηνη εξαίρεση σε οκτώ χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία και Ελλάδα) εκτιμώντας πως η παγκόσμια αγορά δεν μπορούσε να αντέξει μια υπερβολικά απότομη μείωση των πωλήσεων του ιρανικού πετρελαίου. Αποφασίζοντας χθες να "εκμηδενίσει" τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι εργάζεται με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να διασφαλίσουν τον "επαρκή εφοδιασμό" της παγκόσμιας αγοράς.

"Δεν αποδεχόμαστε μονομερείς κυρώσεις και περιορισμούς στο πώς θα οικοδομούμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιώντας παράλληλα ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα εξυπηρετήσει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, όμως θα βλάψει τον ιρανικό λαό.

Ελλάδα: Οι ανάγκες έχουν καλυφθεί από άλλους προμηθευτές

Καμία επίπτωση στην εγχώρια αγορά καυσίμων δεν επιφέρει η άρση των εξαιρέσεων για τις κυρώσεις από τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, καθώς έχουν σταματήσει οι σχετικές εισαγωγές από την Ελλάδα και έχουν καλυφθεί οι αντίστοιχες ανάγκες από άλλους προμηθευτές. Σχεδόν ένα χρόνο πριν, ήδη από την προαναγγελία της ενεργοποίησης των αμερικανικών κυρώσεων, τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ. και η Μotor Oil, έπαψαν σταδιακά να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο. Σημειώνεται ότι η παράλληλη αδυναμία στήριξης συναλλαγών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, εκ των πραγμάτων δεν άφηνε περιθώρια υλοποίησης συμφωνιών με το Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ., που είχε στο μείγμα εισαγωγών του το μεγαλύτερο μερίδιο ιρανικού πετρελαίου (περίπου 20% επί του συνόλου, το 2017) στην εγχώρια αγορά, από πέρσι τον Ιούνιο σταδιακά σταμάτησε τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, έχοντας προνοήσει για τις εναλλακτικές επιλογές. Πλέονέχουν μηδενιστεί οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και το "κενό" στις πηγές τροφοδοσίας του ομίλου καλύφθηκε με εισαγωγές από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες (Ιράκ, Αίγυπτος, Ρωσία, Καζακστάν, ΗΠΑ κ.λπ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL