Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ουκρανία: Πρόεδρος ο "Ζορό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουκρανία: Πρόεδρος ο "Ζορό"

Το "σόου" που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες με μια αναπάντεχη επιτυχία στις κάλπες ολοκληρώθηκε την Κυριακή με μια θριαμβευτική όσο και ανέλπιστη εκλογή. Οι Ουκρανοί έκαναν με τη σειρά τους την αντισυστημική επιλογή τους εκλέγοντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον δημοφιλή και επιτυχημένο κωμικό της τηλεόρασης Βολοντίμιρ Ζελένσκι - και αφήνοντας στη λήθη τον μέχρι πρότινος ισχυρό εκπρόσωπο του εγχώριου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου Πέτρο Ποροσένκο. Με σχεδόν καταμετρημένες όλες τις ψήφους, ο Ζελένσκι πήρε 73% και ο αντίπαλός του περιορίστηκε μόλις στο 24%. "Υπηρέτης του λαού" είναι το όνομα της σειράς που έκανε διάσημο τον "Ζε", όπως τον αποκαλούν, και μέρος της καθημερινότητας πολλών Ουκρανών τα τελευταία δύο χρόνια, τώρα όμως ο "Ζε", ή "Ζορό" κατ' άλλους, θα πρέπει να παίξει τον ίδιο ρόλο στην πραγματικότητα.

Αντίθετα από τον αντίπαλό του, που έκανε μια πολωτική και ψυχροπολεμική εκστρατεία, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε ανοιχτά συμφιλιωτικός με το ρωσικό στοιχείο, δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει στα ρωσικά, μια γλώσσα που είναι πια ανεπιθύμητη στην Ουκρανία. Το στοιχείο που θεωρείται ότι έκρινε την εκλογική νίκη του πέρα από την υπόσχεση για πάταξη της διαφθοράς ήταν σαφώς και η αίσθηση ότι μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα με τη Μόσχα. Πολλοί Ουκρανοί ελπίζουν ότι, αν και νεοφερμένος στην πολιτική, ο Ζελένσκι θα μπορούσε να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης με τους ρωσόφωνους Ουκρανούς του Ντονμπάς, χωρίς να είναι ο ίδιος φιλορώσος.

Τηρώντας για την ώρα στάση αναμονής, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι σέβεται την επιλογή των Ουκρανών και ότι θα κρίνει τον νέο Πρόεδρο με βάση τα έργα του. Ωστόσο, Ρώσοι και Ουκρανοί αναλυτές, παρότι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει ριζική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, εκτιμούν ότι ο νέος Πρόεδρος θα επιδιώξει περισσότερο από τον προκάτοχό του κάποιους συμβιβασμούς με τη Μόσχα. Κατά τον διευθυντή του ρωσικού Ινστιτούτου Κοινωνικο-Οικονομικών Προβλέψεων Ντμίτρι Μπαντόφσκι, η μεγάλη διαφορά ποσοστών των δύο αντιπάλων του δεύτερου γύρου των ουκρανικών εκλογών δεν σημαίνει τόσο την υπερψήφιση του Ζελένσκι όσο την καταψήφιση του Ποροσένκο. Εκτιμά μάλιστα ότι η νέα δομή διακυβέρνησης όπως και οι ισορροπίες μεταξύ των ουκρανικών ελίτ είναι δύο στοιχεία που θα διαμορφωθούν μόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL