Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Οριακή νίκη του στρατοπέδου Ζάεφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριακή νίκη του στρατοπέδου Ζάεφ

Σε νέα περίοδο αβεβαιότητας μπήκε η πολιτική ζωή της Βόρειας Μακεδονίας μετά από τις προχθεσινές προεδρικές εκλογές. Όχι τόσο εξαιτίας της οριακής νίκης που πέτυχε ο υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Στέβο Πεντάροσφκι με διαφορά 4.600 ψήφων από την υποψήφια της εθνικιστικής αντιπολίτευσης Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αλλά και γιατί το VMRO - DPMNE, που εξακολουθεί να αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει στα χέρια του το "κρυφό χαρτί" της αποχής στον δεύτερο γύρο της 5ης Μαΐου και έθεσε ήδη ζήτημα διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Με δεδομένα τα προβλήματα της μη εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων, η συμμετοχή στον πρώτο γύρο δεν ξεπέρασε το 42%. Θα αρκούσε μια μικρή, υπόγεια "ώθηση" από τους εθνικιστές του VMRO στην κατεύθυνση της αποχής, ώστε να μην φτάσει η συμμετοχή στο 40% στον δεύτερο γύρο, να ακυρωθούν οι προεδρικές εκλογές και να πυροδοτηθούν ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, με καταμετρημένο το 99,96% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 42,85% (323.846 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έλαβε ποσοστό 42,24% (319.240 ψήφους). Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ("Συμμαχία για τους Αλβανούς" και "BESA"), συγκέντρωσε ποσοστό 10,57% (79.915 ψήφους). Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 41,82% (προσήλθαν στις κάλπες 755.816 πολίτες) και ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Σημειώνεται ότι στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν 666.344 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας (συμμετοχή 36,89%).

Ο Στέβο Πεντάροφσκι δήλωσε ότι επικράτησε το όραμα για μια κοινωνία για όλους, κάτι που θα επιβεβαιωθεί στον δεύτερο γύρο με την ανάδειξή του ως "νέου Προέδρου της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας". Στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, υποστηρίζοντας ότι ο Πεντάροφσκι και οι προοδευτικές θέσεις του ενώνουν τον λαό, σε αντίθεση με τη Σιλιάνοφσκα και το VMRO - DPMNE που εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.

Από την πλευρά της, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Ο αρχηγός του VMRO - DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών ο Μίτσκοσκι όχι μόνο δεν έθεσε ζήτημα αποχής αλλά ουσιαστικά ζήτησε από τους ψηφοφόρους του κόμματός του να προσέλθουν πάλι στις κάλπες. Αυτό μένει όμως να αποδειχτεί στην πράξη.

Αν δεν υπήρχε ο "σκόπελος" του 40%, θα ήταν σχεδόν βέβαιη η εκλογή του Πεντάροφσκι στον δεύτερο γύρο, με τη στήριξη του αλβανικού στοιχείου. Τώρα όμως όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν πιθανά καθώς σε περίπτωση ακύρωσης των προεδρικών εκλογών, προκήρυξης νέων και μέχρι τη διεξαγωγή τους, καθήκοντα Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Κάτι που θα αποτελέσει νέα εστία έντασης και τριβής μεταξύ των εθνικιστών και της κυβέρνησης Ζάεφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL