Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Ανάποδος Κόσμος / Η αρχιτεκτονική του μίσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Η αρχιτεκτονική του μίσους

«Η τέχνη και η αρχιτεκτονική μας βοηθούν να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας με έναν μοναδικό τρόπο και φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Σκέφτομαι τους ανθρώπους στο Παρίσι και προσεύχομαι για όλους τους πυροσβέστες που προσπαθούν να σώσουν αυτό το θαύμα».

Με το παραπάνω μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα η πρώτη αφρικανικής καταγωγής και μουσουλμάνα βουλευτής των ΗΠΑ Ιλχάν Ομάρ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους Παριζιάνους τη νύχτα που καιγόταν η Παναγία των Παρισίων, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα από τα θαύματα της αρχιτεκτονικής γοτθικού ρυθμού. Όμως, πριν ακόμα χαράξει στο Παρίσι, η βουλευτής των Δημοκρατικών έγινε στόχος μιας άγριας διαδικτυακής επίθεσης από την Ακροδεξιά. Η εκστρατεία ξεκίνησε από την Αμερική με το δήθεν... αφελές ερώτημα «γιατί η μουσουλμάνα δεν ανέφερε πως η Παναγία των Παρισίων είναι χριστιανικός ναός;» και εξελίχθηκε σε μια βροχή από μηνύματα με επωδό «θα έλεγε τα ίδια περί αρχιτεκτονικής αν καιγόταν η Μέκκα;». Ορισμένα από αυτά τα μηνύματα αναπαράχθηκαν και από Έλληνες χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Στην εποχή των κατασκευασμένων ειδήσεων και της ρατσιστικής προπαγάνδας που καλλιεργούν το μίσος συνάμα και τη βλακεία, η επίθεση κατά της Ιλχάν Ομάρ έχει αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κι αυτό γιατί η βουλευτής έχει γίνει σάκος του μποξ όχι μόνο από τον κάθε ψεκασμένο ακροδεξιό της Αμερικής αλλά και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που αμφισβήτησε τον πατριωτισμό της, ενώ πρόσφατα τη στοχοποίησε με βίντεο ως φίλη των τζιχαντιστών και των τρομοκρατών της 11ηςΣεπτεμβρίου. Προηγουμένως, τα επιτελεία της μαύρης διεθνούς είχαν «ανακαλύψει» ότι η σομαλικής καταγωγής πολιτικός «καταψήφισε στην τοπική Βουλή της πολιτείας Μινεσότα έναν νόμο εναντίον της κλειτοριδεκτομής» για να διαψευστούν πανηγυρικά από τα πρακτικά της συνεδρίασης. Τι έγινε στην πραγματικότητα; Η Ιλχάν Ομάρ είχε υπερψηφίσει, εκφράζοντας όμως τον προβληματισμό της για το κατά πόσο θα έπρεπε να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές στους κηδεμόνες των κοριτσιών, δηλαδή να ενισχυθεί το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο υπό την πίεση της Ακροδεξιάς που έκανε το θέμα «σημαία» στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της ξενοφοβικής εκστρατείας της.

Η ατζέντα της 37χρονης πολιτικού περιλαμβάνει όλα όσα ξορκίζει η αμερικανική Δεξιά (και ορισμένοι από το δικό της κόμμα): αύξηση του ωρομίσθιου και στήριξη των ασθενέστερων, προγράμματα για την υγεία και τη στέγη, διαγραφή φοιτητικών δανείων, κατάργηση των δρακόντειων μέτρων Τραμπ κατά προσφύγων και μεταναστών, καταδίκη των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων καθώς και του εποικισμού των κατεχόμενων από το Ισραήλ με ταυτόχρονη υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιλχάν Ομάρ καθώς και η παλαιστινιακής καταγωγής συνάδελφός της Ρασίντα Τλαΐμπ, που έχει παρόμοιο πολιτικό πρόγραμμα, βρίσκονται στο στόχαστρο των υπερσυντηρητικών, της ευαγγελικής Δεξιάς (και φανατικών του ισραηλινού λόμπι) που θεωρούν τον Τραμπ ένα είδος Μεσσία. Για την ιδέα που είχε ο Μεσσίας Τραμπ να σωθεί η Παναγία των Παρισίων με... βομβαρδισμό νερού από εναέρια μέσα αυτοί ούτε είδαν ούτε άκουσαν τίποτα. Ήταν πολύ απασχολημένοι να ξερνούν από τα πληκτρολόγιά τους μίσος και χολή κατά της Ιλχάν Ομάρ ότι φορά μαντήλες και τουρμπάνια και δεν ομολογεί ότι η Παναγία των Παρισίων είναι χριστιανική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL