Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Επιχείρηση "κάθαρση" στο Περού / Επιχείρηση "κάθαρση" στο Περού: Ένας αυτοκτόνησε, δύο στη φυλακή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχείρηση "κάθαρση" στο Περού / Επιχείρηση "κάθαρση" στο Περού: Ένας αυτοκτόνησε, δύο στη φυλακή...

Ένα παράξενο όσο και αιματηρό -από χθες- πολιτικό δράμα παίζεται τον τελευταίο καιρό στο Περού: Τέσσερις πρώην Πρόεδροι της χώρας και ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούνται ή έχουν φυλακιστεί για εμπλοκή τους σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ένας απ' αυτούς έπεσε χθες νεκρός. Όσο κι αν φαντάζει οξύμωρο, ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά σ' αυτή την ορεινή λατινοαμερικανική δημοκρατία φαίνεται να διεξάγεται με όρους άτεγκτης αντιμετώπισης.

Το πιο πρόσφατο -και σοβαρότερο- των σκανδάλων έχει να κάνει με τις μίζες της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής Odebrecht, οι οποίες χρονολογούνται από το 2005 έως το 2014. Η υπόθεση είχε χθες το πρώτο της θύμα, τον πρώην πρόεδρο Άλαν Γκαρσία. Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι μέσα στο σπίτι του όταν αστυνομικοί πήγαν τα ξημερώματα να τον συλλάβουν.

Πέθανε μερικές ώρες αργότερα στο νοσοκομείο. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Το τραύμα του ήταν πολύ βαρύ. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Ζουλέμα Τομάς, υπέστη τρεις καρδιακές προσβολές στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Κατά τον υπουργό Εσωτερικών Κάρλος Μοράν το περιστατικό συνέβη ως εξής:

Ο Γκαρσία άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του στους αστυνομικούς γύρω στις 6.30 το πρωί και τους ζήτησε να περιμένουν καθώς, όπως τους είπε, ήθελε πρώτα να κάνει ένα τηλεφώνημα. Μπήκε στο γραφείο του κι έκλεισε την πόρτα. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Οι αστυνομικοί έτρεξαν στο δωμάτιο, έσπασαν την πόρτα και αντίκρισαν αιμόφυρτο τον πρώην Πρόεδρο γερμένο πάνω στην καρέκλα του μ’ ένα τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Η υπόθεση Γκαρσία «παίζει» εδώ και κάποιους μήνες στην πολιτική επικαιρότητα του Περού. Ο εκλιπών είχε διατελέσει δύο φορές Πρόεδρος κατά την περίοδο 1985-90 και 2006-11. Οι ανακριτές τον κατηγορούσαν ότι πήρε μίζες από την Odebrecht κατά τη δεύτερη θητεία του για την κατασκευή μιας γραμμής του μετρό στην πρωτεύουσα Λίμα και ενός οικοδομικού συγκροτήματος. Ο ίδιος επέμενε ότι ήταν αθώος και πως οι κατηγορίες εναντίον του ήταν πολιτικά υποκινούμενες. Μόλις προχθές είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή ενοχοποιητικό στοιχείο που να τον συνδέει με οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και, πολύ περισσότερο, με την εταιρεία Odebrecht ή κάποιον συνεργάτη της.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε καταφύγει στην πρεσβεία της Ουρουγουάης και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο, αφού του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Έμεινε στην πρεσβεία επί 16 ημέρες, όμως τελικά η κυβέρνηση του Μοντεβιδέο απέρριψε το αίτημά του. Ο Γκαρσία γεννήθηκε το 1949 στη Λίμα. Το 1978 έγινε ο νεότερος βουλευτής του Περού και το 1985, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο νεότερος Πρόεδρός του. Επανεξελέγη στο ανώτατο αξίωμα το 2006.

Η βραζιλιάνικη εταιρεία παραδέχθηκε ότι μοίρασε σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας συνολικά 788 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να κερδίζει συμβάσεις για μεγάλα δημόσια έργα. Το δίκτυο των δωροδοκιών απλώθηκε έως την Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη. Οι ιθύνοντές της παραδέχθηκαν πως από το 2005 έως το 2014 έδωσαν μίζες στις κυβερνήσεις του Περού ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο βραζιλιάνικος κατασκευαστικός όμιλος βρίσκεται πίσω από μεγάλα έργα υποδομών σ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2014 που έγιναν στη Βραζιλία.

Την περασμένη Τετάρτη ένας άλλος πρώην αρχηγός του περουβιανού κράτους, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018), προφυλακίστηκε στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Μαζί με τους Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), Άλαν Γκαρσία και Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) είναι οι τέσσερις τελευταίοι Πρόεδροι του Περού που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης σε σχέση με την υπόθεση Odebrecht. Για εμπλοκή στο ίδιο σκάνδαλο κατηγορείται και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι, ο οποίος μάλιστα είναι προφυλακισμένος από τις 31 Οκτωβρίου.

Ο πρώην Πρόεδρος κατά την περίοδο 1990-2000, ο ιαπωνικής καταγωγής Αλμπέρτο Φουχιμόρι, εκτίει από το 2009 ποινή δεκατριάχρονης φυλάκισης καταδικασμένος για διαφθορά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε δημοσκόπηση που είχε γίνει πέρυσι, το 94% των Περουβιανών είχαν απαντήσει πως θεωρούν τα επίπεδα διαφθοράς στη χώρα τους «υψηλά ή πολύ υψηλά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL