Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Τουρκία / Τουρκία: Τα κλειδιά της Πόλης στον Ιμάμογλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Τα κλειδιά της Πόλης στον Ιμάμογλου

Μετά από 25 χρόνια κυριαρχίας των ισλαμικών πολιτικών δυνάμεων και του Ταγίπ Ερντογάν. ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης άλλαξε χέρια και πέρασε στον έλεγχο των κεμαλιστών. Το εκλογικό συμβούλιο της Πόλης ανακήρυξε νικητή των δημοτικών εκλογών τον Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος με διαφορά 13.729 ψήφων από τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Προηγήθηκε ένας μαραθώνιος επανακαταμετρήσεων σε διάφορες περιφέρειες της πόλης εξαιτίας των ενστάσεων που είχε υποβάλει το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, με την ενσωμάτωση των ψήφων από την τελευταία καταμέτρηση στην περιοχή Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, χθες το απόγευμα, ο Ιμάμογλου έλαβε 4.169.765 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του Γιλντιρίμ 4.156.036 ψήφους.

Υπό τις επευφημίες χιλιάδων οπαδών του ο Ιμάμογλου μετέβη στο δημαρχείο για την τελετή παράδοσης - παραλαβής, η οποία εκτός των άλλων σηματοδοτεί την προσωπική ήττα του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και στις πρόσφατες εκλογές έριξε το ειδικό βάρος του υπέρ του Γιλντιρίμ.

Τυπικά εκκρεμεί η εξέταση της ένστασης του κυβερνώντος κόμματος από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για οργανωμένη απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος. Όμως, νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν χθες ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να αποφανθεί το Συμβούλιο υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και να επαναληφθούν οι εκλογές. Οι πιθανότητες αυτές μειώθηκαν ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση του εκλογικού συμβουλίου της Κωνσταντινούπολης να παραδώσει στον Ιμάμογλου το έγγραφο με το οποίο αναλαμβάνει και επίσημα νέος δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL